Κοινωνία Κορωνοϊός

ΠΟΕΔΗΝ: Οδηγούμαστε σε ανοσία της αγέλης με απρόβλεπτες συνέπειες

———-

Τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, ενώ καλπάζει η εξάπλωση της πανδημίας κυρίως λόγω της παραλλαγής Όμικρον, περιγράφει για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, προειδοποιώντας ότι «οδηγούμαστε σε ανοσία της αγέλης με απρόβλεπτες συνέπειες».

Όπως τονίζει, η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζεται, οι ΜΕΘ παραμένουν γεμάτες, ενώ οι ουρές για τα τεστ για τον κορονοϊό μεγαλώνουν με κίνδυνο να κολλήσουν εκεί οι πολίτες.

«Εικόνες ντροπής με τον κόσμο να σχηματίζει ουρές έξω από τα φαρμακεία, και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να πληρώσει για να κάνει τεστ. Όχι για να διασκεδάσει αλλά για να αποφύγει την ενδοοικογενειακή διασπορά. Που είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη;

Που είναι οι κινητές ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ που θα κατέκλυζαν τις γειτονιές για τεστ;

Που είναι οι πρωτοβάθμιας μονάδες Υγείας που αποψιλώθηκαν από προσωπικό και λειτουργούν με ωράριο δημοσίων υπηρεσιών;», αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο υπερδιπλασιάσθηκε η επισκεψιμότητα στα ιατρεία κορονοϊού και «τα νοσοκομεία βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση από πλευράς στελέχωσης».

«Δουλεύουμε με 10.000 και πλέον λιγότερο προσωπικό από πέρυσι το χειμώνα. Έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά το προσωπικό. Και δεν βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ» λέει χαρακτηριστικά.

Ειδικά για τις ΜΕΘ τονίζει: «Οι κλίνες ΜΕΘ γεμάτες. Ο υπουργός Υγείας μίλησε για κάλυψη 90%. Τι νόημα έχει να μιλάμε για κενές κλίνες ΜΕΘ για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη όταν τώρα 7 διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε κοινούς θαλάμους στο ΑΧΕΠΑ χωρίς ιδιαίτερη παρακολούθηση, 4 διασωληνωμένοι στις χειρουργικές αίθουσες του Ιπποκράτειου και πάνω από 10 σε Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Παπαγεωργίου ευρισκόμενοι όλοι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ».

banner-article

Ροη ειδήσεων