Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Γέφυρα φιλίας για τους λαούς Ελλάδας και Κούβας το βιβλίο “Ο Χοσέ Μαρτί και το ελληνικό στοιχείο” / Μια εξαιρετική παρουσίαση στη Βέροια

——–

Σε μια  ιδιαίτερη εκδήλωση λόγου και μουσικής σήμερα στη Βέροια παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γ. Πρόξενου της Κούβας José Oriol Marrero Martinez  ο ΧΟΣΕ ΜΑΡΤΙ ΚΑΙ ΤΟ “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ”. Στο πολυσέλιδο και καλαίσθητο βιβλίο, προϊόν έρευνας και τεκμηρίωσης του κουβανού συγγραφέα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο συνδετικός κρίκος του μεγάλου κουβανού επαναστάτη, λογοτέχνη, ποιητή, δημοσιογράφου, επιστήμονα και διανοητή, του εθνικού ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί, με την Ελλάδα και το ελληνικό στοιχείο.

Στο βιβλίο, το οποίο είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του ’21, περιέχονται οι αναφορές του κουβανού ήρωα σε τόπους και πρόσωπα της Ελλάδας μυθικά ή ιστορικά. Αποδεικνύεται στο βιβλίο ο θαυμασμός του μεγάλου κουβανού επαναστάτη για τους Έλληνες και τη Ελλάδα, εμπνεόμενος από τη Μάχη των Θερμοπυλών, από τον αγώνα των Μεσολογγιτών για ελευθερία, από την Ελληνική Επανάσταση.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας το Βιβλιοπωλείο «Ηλιοτρόπιο» και τις εκδόσεις «Τόπος». Παρουσίασε το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Δημήτρης Ταχματζίδης και πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με μεγάλη συμμετοχή κοινού για τα δεδομένα της πανδημίας. Αναμεσά τους ο Δήμαρχος της Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, η Πρέσβειρα της Κούβας Ζelmys Maria Dominguez Cortina, ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ  Κώστας Ρίζος καθώς και ο συγγραφέας του βιβλίου José Oriol Marrero Martinez.

Ο Δήμαρχος της Βέροιας αναφερόμενος στο Χοσέ Μαρτί είπε ότι υπήρξε από τις πιο εμβληματικές μορφές της σύγχρονης ιστορίας της Κούβας. Το έργο του υπήρξε πηγή έμπνευσης για τους ηγέτες της Κουβανικής  Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο και Τσε Γκεβάρα, για να κλείσει ευχαριστώντας την Πρέσβειρα και το Γ. Πρόξενο για την παρουσία τους στη Βέροια καθώς και τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, ευχόμενος τέλος το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο χαιρετισμός του Προέδρου της ΚΕΠΑ, Κώστα Ρίζου, θεωρώντας μεγάλη τιμή για την πόλη την παρουσία της Πρέσβειρας και του Γ. Προξένου. Η τιμή, όπως είπε, γίνεται μεγαλύτερη μιας και το βιβλίο που παρουσιάζεται αναφέρεται στον μεγάλο επαναστάτη Χοσέ Μαρτί.

Ο Αλέκος Χατζηκώστας, δημοσιογράφος και συγγραφέας, παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια τόνισε ότι σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα η Πρέσβειρα και ο Γ. Πρόξενος επισκέφτηκαν τρεις φορές την Ημαθία και οι επισκέψεις τους αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο. Το βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα γίνεται μια ακόμη γέφυρα στέρεης φιλίας μεταξύ των δύο λαών, για να αναφερθεί στη συνέχεια στο δολοφονικό, όπως το χαρακτήρισε, εμπάργκο των ΗΠΑ ενάντια στο Νησί της Επανάστασης, κάνοντας στη συνέχεια το πορτρέτο του μεγάλου επαναστάτη, για να κλείσει με το ποίημά του:

Σε κάμπο ανθισμένο κρατήσου
Εκεί που τις μάχες σου δίνεις·
Για όσα ποτέ δεν προδίνεις
Θα παίζεις διαρκώς τη ζωή σου.
(Χοσέ Μαρτί, Απλοί Στίχοι)

Η Ευγενία Καβαλάρη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας,  μίλησε για το πώς είναι δομημένο το βιβλίο, τονίζοντας ότι μας εκπλήσσει το βάθος των ιστορικών και γεωγραφικών γνώσεων του Μαρτί για την Ελλάδα, χωρίς να την έχει επισκεφθεί.

Εμβόλιμα στην παρουσίαση από την Ευγενία Καβαλάρη κείμενα του Χοσέ Μαρτί απέδωσαν άψογα η Ελένη Καραγιάννη και ο Λευτέρης Κορυφίδης με την εξαιρετική μουσική συνοδεία από τους Πέτρο Ρίστα στην κιθάρα και Σίσσυ Γεωργοπούλου στο φλάουτο.

Στο χαιρετισμό της η Πρέσβειρα της Κούβας Zelmys Maria Dominguez Cort, με τη βοήθεια της Λουκίας Κωνσταντίνου που μετέφραζε, ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την παρουσίαση  και μίλησε για τις δυσκολίες που είχε η συγγραφή ενός τέτοιου βιβλίου, ενώ έκανε μια εκτενή αναφορά στο βιογραφικό του συγγραφέα, που εντυπωσίασε, για να κλείσει με τη φράση «ευχαριστώ Βέροια»

Η Λουκία Κωνσταντίνου διάβασε τον χαιρετισμό του Διευθυντή του εκδοτικού οίκου «Τόπος», Βαγγέλη Γεωργακάκη.

Τέλος το λόγο πήρε ο συγγραφέας του βιβλίου, ο οποίος, φανερά συγκινημένος, είπε ότι δεν μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του. Ευχαρίστησε τους διοργανωτές, μίλησε για τις αναφορές του Μαρτί για την Ελλάδα, τις οποίες παρουσίασε με γραφήματα και χάρτη τονίζοντας τη φράση του η οποία και υπάρχει στον πρόλογο  και επίλογο του βιβλίου του «Ω αιώνια μητέρα Ελλάδα»

Μια εκδήλωση- γέφυρα φιλίας από την οποία έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις όσοι την παρακολούθησαν και η οποία δύσκολα θα ξεχαστεί!

far

φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας