Νευροκόπι, η “Σιβηρία” της Ελλάδας
Η θερμοκρασία στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας πέφτει έως και 30 βαθμούς υπό το μηδέν και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό. Οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι το φαινόμενο των τόσο χαμηλών θερμοκρασιών οφείλεται στο γεγονός ότι τα γύρω βουνά εμποδίζουν την είσοδο θερμών αέριων μαζών, πράγμα που δημιουργεί συνθήκες που συναντάμε στη σιβηριανή στέπα.
Οι 8.000 περίπου κάτοικοι της περιοχής έχουν μάθει να ζουν με τον χειμώνα. Γνωρίζουν ότι το πανέμορφο, πλην παγωμένο μέρος στο οποίο ζουν έχει μόλις δύο εποχές. Χειμώνα και άνοιξη «με δόντια».
Ο χειμώνας στο Νευροκόπι μπορεί να κρατήσει έως και 7 μήνες και η θερμοκρασία να κινείται κάτω από τους -15 για πολλές εβδομάδες. Κι αυτό τις καλές ημέρες, γιατί τις πιο δύσκολες όπου τα καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο ακραία, ο υδράργυρος βουτά στους -30.
Ο χειμώνας εκεί αρχίζει να δείχνει τα δόντια του από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου μέχρι και τον Απρίλη. Το χιόνι φτάνει μέχρι και τα δύο μέτρα. Αν και τα φαινόμενα είναι ακραία και θα περίμενε κανείς ότι το σφυροκόπημα του χιονιά θα κρατούσε αποκλεισμένο το Νευροκόπι, η πραγματικότητα είναι άλλη.
Οι κάτοικοι έχουν συμφιλιωθεί με τον… εχθρό, γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, γι’ αυτό και σε καμία περίπτωση δεν ζουν αποκλεισμένοι. Η ζωή συνεχίζεται κανονικά καθώς ύστερα από τόσα χρόνια έχουν το know-how για να αντιμετωπίσουν κάθε ακραία κατάσταση.
Αν ρωτήσετε έναν ντόπιο όχι μόνο θα σας λύσει την απορία, αλλά θα σας μιλήσει και με περηφάνεια για τα προϊόντα της περιοχής και κυρίως για την πατάτα. Το κρύο βοηθάει τον κύκλο ανάπτυξής της γι’ αυτό και η πατάτα Νευροκοπίου είναι απ’ τις πιο νόστιμες στην Ελλάδα. Το ίδιο και τα φασόλια που είναι ανήκουν επίσης στην ελίτ των γεωργικών προϊόντων που θα βρεις στο Νευροκόπι.