Κόσμος

Πολωνία: Ένα πράσινο φως στο παράθυρο για τους μετανάστες

——–

Monika Pronczuk, The New York Times 

Το πράσινο φως στο παράθυρο ήταν εύκολο να εντοπιστεί από τον κεντρικό δρόμο στο Michalowo, μια πολωνική πόλη περίπου 15 μίλια από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου έχουν παγιδευτεί τους τελευταίους μήνες χιλιάδες αιτούντες άσυλο στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Σημαίνει ότι το σπίτι μου είναι ένα ασφαλές μέρος για τους μετανάστες που ζητούν βοήθεια”, δήλωσε η Maria Ancipuk, κάτοικος του Michalowo και επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου.

Η Ancipuk δήλωσε ότι αποφάσισε να δράσει αφού είδε ένα δελτίο ειδήσεων σχετικά με μια ομάδα παιδιών από τη μειονότητα των Γιαζίντι του Ιράκ, τα οποία είχαν μεταφερθεί από το Michalowo και απωθήθηκαν από τους συνοριοφύλακες στα παγωμένα δάση της Λευκορωσίας, πέρα από τα σύνορα.
“Απλώς δεν ξεχνάς τέτοια πράγματα”, είπε, με τη φωνή της να τρέμει και τα μάτια της να δακρύζουν. “Είπα στον εαυτό μου ότι θα κάνω τα πάντα για να μην ξανασυμβεί εδώ”.

Η ΕΕ έχει κατηγορήσει τον ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ότι διοχετεύει αιτούντες άσυλο από τη Μέση Ανατολή μέσω της χώρας του στην Πολωνία σε αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ, που επιβλήθηκαν στην κυβέρνησή του μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές του περασμένου έτους και την επακόλουθη καταστολή της αντιπολίτευσης.

Καθώς η κρίση κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες, με συγκρούσεις μεταξύ των πολωνικών αρχών και των μεταναστών που προσπαθούσαν να παραβιάσουν τα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα, ένα ανεπίσημο δίκτυο ντόπιων κατοίκων, ακτιβιστών και εθελοντών γιατρών, το οποίο είναι διασκορπισμένο σε όλη την περιοχή των συνόρων, εργάζεται για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη των αιτούντων άσυλο.

Οι προκλήσεις για τους λίγους που καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα -μερικοί από τους οποίους προσπαθούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Πολωνία και άλλοι που ελπίζουν να συνεχίσουν στη Γερμανία και να καταθέσουν τα χαρτιά τους εκεί- είναι τεράστιες. Πολλοί έχουν απωθηθεί με συνοπτικές διαδικασίες στη Λευκορωσία από τους Πολωνούς φρουρούς. Οι υπόλοιποι παγώνουν, πεινάνε, συχνά είναι άρρωστοι και διαπιστώνουν ότι η παροχή βοήθειας καθίσταται σχεδόν αδύνατη λόγω μιας ζώνης αποκλεισμού πλάτους 2 μιλίων, από την οποία οι πολωνικές αρχές έχουν αποκλείσει όλους τους μη κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, των γιατρών και των φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Εθελοντές περιπολούν στα δάση κοντά στη ζώνη αποκλεισμού αναζητώντας εγκλωβισμένους μετανάστες και αφήνουν πακέτα διάσωσης που περιέχουν τρόφιμα, νερό και ζεστά ρούχα στα δέντρα. Ορισμένοι άνθρωποι που ζουν στη ζώνη αποκλεισμού μπόρεσαν επίσης να βοηθήσουν τους μετανάστες εντός των περιοχών που απαγορεύεται να επισκεφθούν οι ξένοι. Γιατροί φροντίζουν όσους χρειάζονται θεραπεία, ενώ άλλοι βοηθούν τους μετανάστες να προετοιμάσουν τα χαρτιά για τις αιτήσεις ασύλου ή διανέμουν προμήθειες που στέλνονται από όλη τη χώρα, όπως τρόφιμα -μερικές φορές σπιτική σούπα- και ζεστά ρούχα, λένε οι ακτιβιστές.

Η Tamara, ένα 4χρονο παιδί από το Torun, μια πόλη περίπου 300 μίλια από τα σύνορα, έφτιαξε μια ζωγραφιά με την οποία ευχόταν ‘καλή τύχη’ στους αιτούντες άσυλο και την οποία οι γονείς της έβαλαν σε ένα πακέτο φροντίδας. Μια τοπική αστυνομικός φέρνει τρόφιμα, κρύβοντάς τα από τους συναδέλφους της.

Ο Roman, κάτοικος της περιοχής, ο οποίος ζήτησε να κατονομαστεί μόνο με το μικρό του όνομα για το φόβο των επιπτώσεων από τις αρχές και τις τοπικές ακροδεξιές ομάδες, δήλωσε ότι κινητοποιήθηκε για να δράσει, όταν άκουσε ότι οι μετανάστες πέθαιναν στις παγωμένες συνθήκες του δάσους. Έντεκα άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής προσπαθώντας να διασχίσουν τα σύνορα, σύμφωνα με τις πολωνικές αρχές, αλλά ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

“Είπα στον εαυτό μου ότι δεν μπορώ να λύσω το μεγαλύτερο πρόβλημα”, είπε.

“Το αφήνω στα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ και την κυβέρνηση. Αλλά κανείς δεν θα πεθάνει στο δάσος μου”.

Αν και η παροχή βοήθειας είναι νόμιμη, οι ακτιβιστές περιγράφουν ότι παίζουν “ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού”, για να φτάσουν στους εγκλωβισμένους αιτούντες άσυλο πριν από τους συνοριοφύλακες. Η πολωνική κυβέρνηση, της οποίας ηγείται το δεξιό κόμμα ‘Νόμος και Δικαιοσύνη’, έχει κατηγορηθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι σπρώχνει παράνομα τους αιτούντες άσυλο πίσω στη Λευκορωσία. Και ορισμένοι ακτιβιστές αναφέρουν ότι δέχονται επιθέσεις ή εκφοβισμό από ομάδες της δεξιάς.
“Υπάρχουν μόνο λίγοι από εμάς που βοηθούν ενεργά”, δήλωσε ο Roman.

”H πλειοψηφία παραμένει σιωπηλή”.

Οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι ο φόβος των αντιποίνων έχει αποτρέψει πολλούς Πολωνούς, που αντιτίθενται στη σκληρή στάση της κυβέρνησης απέναντι στους μετανάστες, από ενέργειες όπως η τοποθέτηση πράσινων φώτων, όπως έκανε η Ancipuk στο Michalowo, και ότι μόνο λίγα σπίτια το έχουν κάνει.

Στους δρόμους γύρω από την απαγορευμένη ζώνη, δεκάδες αστυνομικοί και ειδικές στρατιωτικές μονάδες σταματούν αυτοκίνητα και πεζούς, ρωτώντας τους πού βρίσκονται. Οι πολωνικές αρχές δικαιολογούν τους ελέγχους ως ανάγκη προστασίας των συνόρων και ανάγκη ασφάλειας των κατοίκων για όσο διαρκεί η “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

Οι προσπάθειες αυτές υποστηρίζονται επίσης από τις ακροδεξιές ομάδες που υποστηρίζουν το κυβερνών κόμμα ‘Νόμος και Δικαιοσύνη’. Κατά τη διάρκεια μιας πορείας, στις 11 Νοεμβρίου, για τον εορτασμό της ‘Ημέρας Ανεξαρτησίας της Πολωνίας’, ορισμένοι ακροδεξιοί συμμετέχοντες φώναξαν: “Χαίρε, Μεγάλη Πολωνία” και “Συνοριοφύλακες, ανοίξτε πυρ”. Την ίδια ημέρα, ακτιβιστές ανέφεραν ότι μια ομάδα τριών αιτούντων άσυλο από το Ιράκ και τη Συρία είχε ξυλοκοπηθεί και ληστευθεί στο δρόμο προς τη Χατζόβκα, μια πόλη δίπλα στα σύνορα.

Ένδειξη της αυξανόμενης έντασης πέντε αυτοκίνητα, που ανήκουν στους ‘Γιατρούς στα Σύνορα’, μια ομάδα εθελοντών γιατρών που βοηθούν τους μετανάστες, τα οποία υπέστησαν βανδαλισμό το βράδυ του Σαββάτου και βρέθηκαν με σπασμένα παράθυρα και διάτρητα λάστιχα. Η τοπική αστυνομία δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα.

Η αυτοσχέδια ιατρική ομάδα, η οποία επρόκειτο να παραδώσει τις δραστηριότητές της σε μια καθιερωμένη μη κερδοσκοπική ομάδα, το ‘Πολωνικό Κέντρο Διεθνούς Βοήθειας’, την Τρίτη, αποφάσισε να σταματήσει τις εργασίες της μια μέρα νωρίτερα.

“Σε κάποιο βαθμό περίμενα ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Jakub Sieczko, αναισθησιολόγος από τη Βαρσοβία που ξεκίνησε την πρωτοβουλία. “Δεν είμαι αφελής. Γνωρίζω τη χώρα στην οποία ζούμε”.
Οι αιτούντες άσυλο δεν θέλουν να πάνε στο νοσοκομείο, καθώς φοβούνται τις πολωνικές αρχές, λένε οι ακτιβιστές. Ο Sieczko περιέγραψε το σπαρακτικό δίλημμα να περιθάλπεις μετανάστες και να πρέπει να τους αφήσεις στη μέση του δάσους.

“Δεν υπάρχει συνέχεια (της φροντίδας) και δεν μπορείς να επιβιώσεις στα πολωνικά δάση για μεγάλο χρονικό διάστημα το χειμώνα”, είπε. “Είναι αρρωστημένο το γεγονός ότι πρέπει να κρύβουμε ανθρώπους από τις κρατικές αρχές”.

Ο Wojtek Wilk, επικεφαλής του ‘Πολωνικού Κέντρου Διεθνούς Βοήθειας’, χαρακτήρισε την κατάσταση “ασυνήθιστη κρίση”.

Ο Wilk έχει 20ετή ανθρωπιστική εμπειρία σε χώρες όπως το Νεπάλ, η Αιθιοπία και ο Λίβανος, αλλά δήλωσε ότι δεν είχε συναντήσει ποτέ τέτοια νομική αβεβαιότητα γύρω από τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι βοηθούσε, όπως βλέπει τώρα στην Πολωνία. Η φιλανθρωπική οργάνωση διαπραγματευόταν επί του παρόντος την πρόσβαση στην απαγορευμένη ζώνη με τις αρχές, πρόσθεσε.

Καθώς η αντιπαράθεση στα σύνορα έχει κλιμακωθεί, ορισμένοι στην περιοχή λένε ότι η κατάσταση φέρνει πίσω αιματηρές αναμνήσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες είναι ακόμη ζωντανές στη συνοριακή περιοχή του Podlasie, η οποία υπέφερε εκτενώς από τη ναζιστική και τη σοβιετική κατοχή.
“Κατά τη διάρκεια του πολέμου, θα αντιμετώπιζα τον θάνατο από εκτελεστικό απόσπασμα”, δήλωσε η Ancipuk, κάτοικος του Michalowo, αναφερόμενη στην ποινή που κινδύνευαν να καταδικαστούν οι Πολωνοί υπό τη ναζιστική κατοχή για να βοηθήσουν τους Εβραίους. “Σήμερα, στη χειρότερη περίπτωση, θα πάω στη φυλακή. Αυτό δεν είναι τίποτα”.

Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης έχουν επίσης επιστρατεύσει τις εικόνες του πολέμου, περιγράφοντας την πίεση που ασκείται στα σύνορα της Πολωνίας από τη Λευκορωσία με όρους εισβολής που υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ενώ οι βοηθοί αναγνωρίζουν την ανάγκη προστασίας των συνόρων της Πολωνίας, λένε επίσης ότι δεν μπορούσαν να μείνουν άπραγοι ενώ οι άνθρωποι ξεπαγιάζουν μέχρι θανάτου.

Ο Marek Brzostowicz, παραϊατρικός από την Κρακοβία στη νότια Πολωνία, έφτασε ως εθελοντής για μια 24ωρη βάρδια σε μια πόλη κοντά στη ζώνη αποκλεισμού την Τρίτη. “Έχω δύο παιδιά. Σκεφτόμουν συνεχώς πώς θα ήταν, αν βρίσκονταν στο δάσος με αυτόν τον καιρό”, είπε. “Δεν μπορούσα απλώς να παρακολουθώ. Έπρεπε να κάνω κάτι”.

Μέχρι στιγμής, η τοποθέτηση των πράσινων φώτων ως σημάδι για τους μετανάστες ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική, με πολύ λίγους από αυτούς να γνωρίζουν την προσπάθεια, δήλωσε η Ancipuk. Αλλά ήταν εξίσου ένα σημάδι για τους γείτονές της όσο και για τους αιτούντες άσυλο, πρόσθεσε.
“Οι άνθρωποι φοβούνται να το κάνουν”, είπε. “Μόλις έβαλα το φως στο παράθυρό μου, άρχισα να λαμβάνω μηνύματα μίσους. Αλλά δεν πρόκειται να υποκύψω στον φόβο”.

© 2021 The New York Times Company

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας