Απόψεις

“Χαράτσι στις συσκευασίες” γράφει η Αντριάνα Βασιλά

Επίσης υποχρεούνται από τον νόμο να αναγράφουν στα σημεία πώλησης των προϊόντων σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε εισφορά, με αναγραφή του ποσού της εισφοράς.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις, όπως είχε γίνει παλαιότερα και με τις σακούλες στα σούπερ μάρκετ, επισημαίνουν ότι η μη άρτια τιμή που διαμορφώνεται μετά την επιβολή του ΦΠΑ αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα τόσο σε λογιστικό επίπεδο όσο και με πελάτες.

Για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν το συγκεκριμένο τέλος ή δεν θέλουν να χρησιμοποιούν τα πλαστικά μίας χρήσης, από την ίδια ημερομηνία, ο νόμος υποχρεώνει τα καταστήματα καφέ και φαγητού να εξυπηρετούν τον πελάτη στα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη που φέρει ο ίδιος.

Έτσι λοιπόν οι εταιρείες θα πρέπει να διαθέτουν σε χαμηλότερη τιμή τα μη συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά όταν πωλούνται σε επαναχρησιμοποιούμενο προϊόν του καταναλωτή και να αναγράφουν στις πινακίδες ή να ενημερώνουν με οποιονδήποτε τρόπο για την τιμή πώλησης των τροφίμων και των ποτών που διατίθενται χωρίς συσκευασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση μπορεί να αρνηθεί να εξυπηρετήσει τον καταναλωτή στην περίπτωση που το επαναχρησιμοποιούμενο προϊόν του είναι προδήλως ακατάλληλο προς τη συγκεκριμένη χρήση.

Σε αντίθεση με τις σακούλες στην προκειμένη περίπτωση, η διαδικασία αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα, καθώς έχουμε να κάνουμε με διαφορετικά μεγέθη ή επί ζυγίω προϊόντα. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν ο σχετικός νόμος ήταν σε δημόσια διαβούλευση οι εκπρόσωποι της μαζικής εστίασης είχαν εκφράσει τους φόβους τους ότι η συγκεκριμένη πρακτική δεν αποκλείεται να προκαλέσει παρεξηγήσεις μεταξύ των πελατών και των καταστημάτων.

Έρχεται το μπουγιουρντί των επιστρεπτέων προκαταβολών

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει ο «λογαριασμός» των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, δηλαδή το ποια ποσά από τα κρατικά δάνεια θα πρέπει να επιστρέψουν περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τα ποσά αυτά θα αναγράφονται στα ειδοποιητήρια που θα αναρτηθούν στο MyAADE και συγκεκριμένα στον προσωπικό λογαριασμό οφειλών του φορολογούμενου.

Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει ανακοινωθεί η περαιτέρω μείωση του ποσού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση του τζίρου της κάθε επιχείρησης. Έξαλλου οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να την αποπληρώσουν σε 60 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Ιανουαρίου 2022.

Παράλληλα προβλέπεται και επιπλέον έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή του κρατικού δανείου έως το τέλος του έτους, ενώ θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν θα υπάρχει και δυνατότητα συμψηφισμένων, μη επιστρεπτεων ποσών με τρέχουσες υποχρεώσεις.

 topontiki