Κοινωνία Πολιτισμός

Σύλλογος Βλάχων Βέροιας: “Το ΔΣ της ΠΟΠΣΒ σε πλήρη αντίθεση με το καταστατικό της – Αρνείται την ύπαρξη βλαχικής γλώσσας!”  

Μέλη του Μικρού Συνεταιρισμού Σελίου μετά από Συνέλευση (Δεκαετία του 50)

“Λαγός τη φτέρη έσειεν, κακό του κεφαλιού του!”

Το Δ/Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ) έκθετο από τις σαφείς και τεκμηριωμένες απόψεις που εξέφρασε ο Σύλλογός μας με την παρέμβασή του  σχετικά με τις παλινωδίες της κ. Μενδώνη στο θέμα της χρηματοδότησης της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, και πανικόβλητο από την απήχηση της παρέμβασης μας , το ίδιο  – τηρώντας μια ένοχη σιωπή – στο περιθώριο των εξελίξεων, την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενο – αναγκάστηκε να ψελίσει με το Δελτίο τύπου (23-10-2021) – σύντομο και ασυνάρτητο  σε αντίθεση με μακροσκελή πρότερα υποβολομιαία κείμενα του – τα γνωστά και τετριμένα. Δε θα μπαίναμε στον κόπο να απαντήσουμε, αν τα λεγόμενα στο Δελτίο  της ΠΟΠΣΒ δε δικαίωναν τα λεγόμενά μας για κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού και κατασυκοφάντηση του Συλλόγου μας από το ελεγχόμενο Δ/Σ της ΠΟΠΣΒ.

Γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι επί του Δελτίου Τύπου ΠΟΠΣΒ

Ι. Επικαλείται τη δράση της ΠΟΠΣΒ από την ίδρυσή της. Με ποιο δικαίωμα; Μα ο ίδιος ο μόνιμος – με τις γνωστές διαδικασίες – πρόεδρος ήταν εμφατικά απών. Εμφανίστηκε οιονεί αλεξιπτωτιστής από το πουθενά  στα δρώμενα της ΠΟΠΣΒ την τελευταία δεκαετία από τους ίδιους μηχανισμούς που μετέτρεψαν την ΠΟΠΣΒ σε εργαλείο   αποβλαχοποίησης. Ουδείς σεβασμός στο Σύλλογό μας που υπήρξε ο ηθικός “αυτουργός” της ίδρυσης της Ομοσπονδίας. Το ισχύον Καταστατικό – με τις όποιες αδυναμίες του σήμερα – διαμορφώθηκε με διαφανείς διαδικασίες μετά από τρεις συναντήσεις των εκπροσώπων των ιδρυτικών Συλλόγων  στη Βέροια και το υπογράφει πρώτος , τιμής ένεκεν, ο πρόεδρος του Συλλόγου μας. Η ιστορία δεν ξεγράφεται με συκοφαντίες. Τα έξι (6) από τα δέκα (10) πρώτα ουσιαστικά Ανταμώματα των Βλάχων έγιναν στη Βέροια και στο Σέλι με φιλοξενία του Συλλόγου μας. Την τελευταία ιδιαίτερα δεκαετία η ΠΟΠΣΒ κατέληξε να είναι ανυπόληπτη στον επιστημονικό κόσμο της χώρας μας και ευρύτερα στους Βλάχους, και αυτό οφείλεται πρωτίστως στον πρόεδρο και στο ελεγχόμενο από αυτόν προεδρείο και όχι βέβαια στους Συλλόγους . Για ποια αναγνώριση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό επαίρεται ο πρόεδρος; Ζει στη δική του πλασματική πραγματικότητα. Αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί η δράση του. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια!

ΙΙ. Μας εκπλήσσει η “έκπληξη” του προεδρείου της ΠΟΠΣΒ για την «αμφισβήτηση, των θέσεων της Ομοσπονδίας γύρω από τον γλωσσολογικό χαρακτηρισμό των βλάχικων» (sic) από το Σύλλογό μας. Πρώτη φορά ακούει τις θέσεις μας το προεδρείο της ΠΟΠΣΒ; Επανειλημμένα τις έχουμε θέσει στις γενικές συνελεύσεις της ΠΟΠΣΒ είτε με τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων μας είτε με γραπτές διακηρύξεις και δεν ακούσαμε ποτέ κανέναν αντίλογο. Αντ’ αυτού στημένοι κεκράχτες, ψίθυροι και συκοφαντίες.

ΙΙΙ. Το προεδρείο της ΠΟΠΣΒ μας εγκαλεί  για βαρύ ‘’ατόπημα’’, επειδή τάχα «οι διατυπωθείσες θέσεις βρίσκονται σε αντίθεση με τους σκοπούς της Ομοσπονδίας». Το ατόπημα δεν αφορά σε εμάς αλλά  στο προεδρείο της ΠΟΠΣΒ και δεν είναι στιγμιαίο αλλά διαρκές. Το προεδρείο λειτουργεί χρόνια τώρα αντικαταστατικά, γιατί

α. ενώ στο καταστατικό της ΠΟΠΣΒ  ρητά προβλέπεται η διατήρηση της γλώσσας (άρθρο 2, σκοπός με αρθμό 3), το προεδρείο μιλάει για «σύνολο προφορικών διαλέκτων…» και έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με το καταστατικό της αλλά και με τα καταστατικά πολλών Συλλόγων που προβλέπουν τη διάσωση και τη διατήρηση της βλαχικής γλώσσας. Παράλληλα, έρχεται σε αντίθεση με το σύνολο του επιστημονικού κόσμου με την άκρως αντιεπιστημονική και ανιστόρητη θέση του.

β. ενώ στο καταστατικό της ΠΟΠΣΒ  ρητά προβλέπεται (άρθρο 2, σκοποί με αρθμούς 1,2) η σύσφιξη των σχέσεων των Συλλόγων-μελών και η ανάπτυξη του πνεύματος συναδέλφωσης και αλληλεγγύης μεταξύ τους, το προεδρείο ακολουθεί μια διχαστική πολιτική όχι μόνο ανάμεσα στους  συλλόγους της Ομοσπονδίας αλλά και στους συλλόγους Βλάχων  εκτός ομοσπονδίας, και ευρύτερα στις βλαχικές κοινότητες της Βαλκανικής. Προωθεί τους ελεγχόμενους συλλόγους, ενώ (νομίζει ότι) απαξιώνει καταξιωμένους στο Πανελλήνιο συλλόγους Βλάχων, με μόνο αιτιολογικό γιατί παλεύουν – στο εύρος των δυνατοτήτων τους – να διασώσουν τη βλαχική γλώσσα!

Εύλογα δεν υφίσταται ερώτημα για το  ποιος δρα αντικαταστατικά. Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: η Ομοσπονδία με αυτά που παραλείπει    να κάνει, αλλά και με αυτά – κυρίως – που πράττει όχι μόνο δε βοηθάει στην υλοποίηση των  καταστατικών  σκοπών της, αλλά συστηματικά  και απροκάλυπτα τους αντιστρατεύεται και τους υπονομεύει.

Σέλι δεκαετία του 30: Τι γλώσσα μιλούσαν;

Στο προηγούμενο Δελτίο Τύπου θέσαμε πολλά ζητήματα. Η ΠΟΠΣΒ επι της ουσίας δεν  απάντησε σε κανένα. Θα επαναλάβουμε ένα θέμα μόνο: Από πού προκύπτει η θέση της ΠΟΠΣΒ   ότι «Ως “βλαχική” νοείται το σύνολο των τοπικών διαλέκτων μίας μη ομογενοποιημένης και μη κωδικοποιημένης προφορικής γλώσσας…»; Σε ποιο επιστημονικό συνέδριο της ΠΟΠΣΒ διαμορφώθηκε η θέση που διακινεί; Ποιοι είναι και γιατί δεν κατονομάζονται  οι ειδικοί επιστήμονες που τη διαμόρφωσαν; Ποιος επιστήμονας , Έλληνας ή ξένος, μπορεί σοβαρά να υποστηρίξει μια τέτοια θέση; ‘Η μήπως τη διαμόρφωσαν «υπηρεσιακοί» παράγοντες ή σκοτεινοί εθνικιστικοί κύκλοι, όπως και τα σχετικά κείμενα που διακινούνται από την ΠΟΠΣΒ; Καθαρές απαντήσεις επιθυμούν οι Βλάχοι σε αυτά τα ερωτήματα και όχι υπεκφυγές. Το εκάστοτε Δ/Σ της ΠΟΠΣΒ δεν είναι υπεράνω του Καταστατικού.

Σε όλη τη δεκαετή σχεδόν θητεία του ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ  κινδυνολογεί – και μάλιστα δε δέχεται αμφισβήτηση-  ασύστολα επισείοντας τον κίνδυνο δήθεν δημιουργίας «βλάχικου έθνους…» και διαχέοντας το συκοφαντικό και διχαστικό του δηλητήριο για όσους προσπαθούν, από σεβασμό και μόνο στον άνθρωπο και τα δημιουργήματά του, να διασώσουν τη βλαχική γλώσσα. Όσοι επιθυμούν τη διάσωση της γλώσσας, κατ’ αυτόν,  απεργάζονται μυστικά ανθελληνικά σχέδια! Ωραίο κριτήριο; Μήπως διαθέτει και ‘’ελληνόμετρο’’;  Ως πρωτοπόρος σύλλογος στο θέμα αυτό έχουμε υποστεί τα πάνδεινα.  Έχουμε στη διάθεση μας στοιχεία που ενοχοποιούν τον πρόεδρο της ΠΟΠΣΒ σχετικά με συκοφαντίες που αφορούν στο σύλλογό μας και που υπαινιγμοί ενυπάρχουν και στο τελευταίο Δελτίο της ΠΟΠΣΒ. Δεν καταφύγαμε ως τώρα στη δικαιοσύνη, γιατί πιστεύουμε ότι τέτοια θέματα -επιστημονικά και πολιτιστικά- λύνονται με το δημοκρατικό διάλογο. Ίσως αυτό να το εξέλαβε ως αδυναμία, και δεν αποκλείεται να περάσει και το κατώφλι της Δικαιοσύνης, με όποιες  νομικές κυρώσεις προβλέπονται.

Και καταλήγουμε: πριν χρόνια, μετά από μία ασυνάρτητη ομιλία του προέδρου της ΠΟΠΣΒ στη Νάουσα, εκλεκτό μέλος της κοινωνίας της πόλης είχε κάνει με δημοσίευμά του  τη διαπίστωση: αρχή του προέδρου είναι: Βλάχος καλός, Βλάχος μουγκός! Δυστυχώς, αυτή είναι και σήμερα η θέση του για τη βλαχική γλώσσα.

P.S. Ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και ταυτόχρονα ισόβιος πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας φωτογραφίζεται τελευταία στην Αλβανία με πρώην στέλεχος «μακεδοναρμάνικης κοπής». Συνεργάζεται η Αμφικτιονία με το Consilium a Armanjilor ή πρόκειται για μεταγραφή; Αν ισχύει το δεύτερο, η μεταγραφή είναι ‘’ελευθέρας’’ ή έγινε με αναταλλάγματα και ποια; Όσο για την Αμφικτιονία, θα έρθει και η σειρά της…

Από το Δ/Σ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας