Κοινωνία Κορωνοϊός

Καλπάζει ο κορωνοϊός στη Β. Ελλάδα / Πιστοί χωρίς μάσκες στον Άγιο Δημήτριο

Πιστοί χωρίς μάσκες στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Ανησυχητική είναι η κατάσταση όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, όπου παρά τους αυξημένους αριθμούς μολύνσεων και το γεγονός ότι ιδιωτικές κλινικές θα διαθέσουν κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, συνεχίζονται κανονικά οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η στρατιωτική παρέλαση.

Να σημειωθεί ότι σήμερα Τρίτη 26 Οκτωβρίου, τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ κατέγραψαν πιστούς να πηγαίνουν στην εκκλησία χωρίς μάσκες και με παρέμβαση του ιερέα να μπαίνουν στον ναό χωρίς αυτές, παρά τις παραινέσεις των αστυνομικών στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα. Ωστόσο, δεν φαίνεται να επιβάλλονται άλλοι περιορισμοί που θα μπορούσαν να προλάβουν μεγαλύτερη διάδοση του κορονοϊού.

Χθες Δευτέρα, σε σύνολο 3.937 νέων μολύνσεων και 54 θανάτους σε όλη τη χώρα, στη Θεσσαλονίκη αντιστοιχούσαν 623 κρούσματα, ενώ στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, 164 βρέθηκαν στην Ημαθία, 71 στο Κιλκίς, 83 στην Πέλλα, 133 στην Πιερία, 105 στις Σέρρες και 48 στη Χαλκιδική. Και παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί αντιστοιχούν σε αυξημένα τεστ δεν αλλάζει το γεγονός ότι οδηγούν σε αύξηση των νοσηλειών. Για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών (η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει το 90%), και με το σύστημα υγείας στη βόρεια Ελλάδα γενικά και στη Θεσσαλονίκη περισσότερο να ασφυκτιά, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ανακοίνωσε χθες ότι δύο ιδιωτικές κλινικές θα διαθέσουν κλίνες για να αποσυμπιεστεί η κατάσταση.

Από τη λιτανεία της 25ης Οκτωβρίου 2021ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TV100, η Μίνα Γκάγκα ανακοίνωσε ότι το Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή» θα διαθέσει περίπου 200 κρεβάτια για περιστατικά ασθενών με Covid-19, ενώ σύμφωνα με τον ιστότοπο thestival.gr και το νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» σχεδιάζεται να διαθέσει κλίνες. Επίσης, σύμφωνα με τη Μίνα Γκάγκα, ιδιωτική κλινική θα διαθέσει 60 κλίνες στην περιοχή της Λάρισας. Άλλες πληροφορίες από το thestival.gr αναφέρουν ότι σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα αξιοποιηθούν κλίνες και στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Σύμφωνα με τον ιστότοπο voreia.gr, που κάνει μια ανάλυση της κατάστασης στη βόρεια Ελλάδα, πριν από έναν χρόνο, παραμονές του Αγίου Δημητρίου η Θεσσαλονίκη είχε 181 κρούσματα, σε σύνολο 790 πανελλαδικά (ποσοστό 22,9%), ενώ ένα χρόνο μετά μετρά 623, σε σύνολο 3.937 (ποσοστό 15,8%). Επίσης, επισημαίνεται ότι σήμερα αναμένεται η πόλη να φτάσει τα 5.000 ενεργά κρούσματα. Πέρυσι, να θυμίσουμε, μετά τους εορτασμούς στη Θεσσαλονίκη, η πόλη οδηγήθηκε σε πολύ σκληρό lockdown ενώ οι εξελίξεις ήταν δραματικές ως προς τη μετάδοση του κορονοϊού, τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 28% τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο δεν φαίνεται να λαμβάνονται μέτρα που θα μπορούσαν να περιορίσουν τον κίνδυνο.

Στη Θεσσαλονίκη, η μαθητική παρέλαση δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς η Τετάρτη έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους, λόγω του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, αλλά η στρατιωτική παρέλαση της Πέμπτης θα γίνει κανονικά, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να δηλώνει ότι «οι παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα γίνουν κανονικά, με εξαίρεση εκείνους τους Νομούς όπου η Περιφέρεια αποφάσισε να μην γίνουν», αναφερόμενος στην απόφαση να ακυρωθούν οι παρελάσεις σε Πιερία, Ημαθία και Πέλλα, αλλά και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Όσον για τον κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού, η κυβέρνηση περιορίστηκε, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, να υπενθυμίσει στους πολίτες που θα προσέλθουν στις παρελάσεις «να ακολουθήσουν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, να φορούν μάσκα, καθώς αυτό επιβάλλεται ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όταν επικρατούν συνθήκες συγχρωτισμού. Για όσους παρελάσουν η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική, αφού θα είναι στοιχισμένοι. Θα πρέπει ωστόσο και αυτοί, πριν και μετά την παρέλαση, να φορούν τις μάσκες τους».

efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας