Εκδηλώσεις Πολιτισμός

Επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Με την πανελλήνια πρώτη προβολή της ταινίας «Το γεγονός» της Οντρέ Ντιγουάν, που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας ανοίγει φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και κλείνει με την πρεμιέρα της ταινίας «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα» του Ζακ Οντιάρ.

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαδικτυακών προβολών, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες με την 62η του διοργάνωση να πραγματοποιείται από τις 4 έως τις 14 Νοεμβρίου 2021.

Συνολικά, στη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης στο φεστιβάλ θα προβληθούν 197 ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας στην πλ. Αριστοτέλους, Σταύρος Τορνές, Τζον Κασσαβέτης, Φρίντα Λιάππα και Τόνια Μαρκετάκη στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης και Μακεδονικόν, στο κέντρο της πόλης, και 144 ψηφιακά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr, ενώ θα δοθούν και 28 βραβεία.

«Το σινεμά βοήθησε τους μήνες της πανδημίας, τώρα θα μας ενώσει στις αίθουσες», ανέφερε από τη Θεσσαλονίκη η γενική διευθύντρια του ΦΚΘ, Ελίζ Ζαλαντό, στο πλαίσιο παράλληλης συνέντευξης Τύπου με την Αθήνα. Σημείωσε δε, ότι σε περίπτωση επιβάρυνσης της υγειονομικής κατάστασης, το plan B είναι να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ εξ ολοκλήρου ψηφιακά.

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης από την Αθήνα έκανε λόγο για «το πιο ζωντανό παγκόσμιο σινεμά», εκφράζοντας την πρόθεση των ανθρώπων του Φεστιβάλ «πρωτίστως να αναδείξουμε τους Έλληνες δημιουργούς και την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα».

Φέτος, για πρώτη φορά, υπάρχουν τρία διαγωνιστικά τμήματα και περισσότερα βραβεία. Στο Διεθνές διαγωνιστικό συμμετέχουν 14 ταινίες, στο διαγωνιστικό τμήμα «Γνωρίστε τους γείτονες» 12, ανάμεσά τους και 3 ελληνικές, ενώ διαγωνιστικό χαρακτήρα αποκτά και το Film Forward. Στο διεθνές πρόγραμμα εντάσσονται τα τμήματα: Ανοιχτοί Ορίζοντες και Ανοιχτοί Ορίζοντες – Another Take, Ματιές στα Βαλκάνια, Ειδικές Προβολές, Round Midnight και NextGen.

«Κορμός» του φετινού Φεστιβάλ είναι ένα μεγάλο αφιέρωμα στην τέχνη του μοντάζ, με τίτλο «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του». Θα πραγματοποιηθούν masterclasses με εκλεκτούς ομιλητές από τον χώρο του μοντάζ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το Φεστιβάλ παραχωρεί carte blanche για όλους τους προσκεκλημένους ώστε να παρουσιάσουν μια ταινία της επιλογής τους στο κοινό.

Οι καλεσμένοι του Φεστιβάλ από το εξωτερικό είναι ο Ραούλ Μόρα, μοντέρ της σειράς «La casa de papel», το δίδυμο των Άνε Εστερούντ και Γιάνους Μπιλέσκοφ Γιάνσεν, μοντέρ στο «Άσπρο πάτο» του Τόμας Βίντερμπεργκ (Όσκαρ Διεθνούς ταινίας εφέτος), ο Ρολάντ Βάις, που έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Μάρτιν Σκόρσεζε, ο Ανγκ Λι και ο Μάικλ Μουρ και η Κλερ Άθερτον, μόνιμη συνοδοιπόρος της αξέχαστης Σαντάλ Άκερμαν.

Από τον ελληνικό χώρο, στο Φεστιβάλ θα παραβρεθούν ο μοντέρ του Γιώργου Λάνθιμου και υποψήφιος για Όσκαρ για τη δουλειά του στην ταινία «Η ευνοούμενη», Γιώργος Μαυροψαρίδης, καθώς και οι Πάνος Βουτσαράς, Γιάννης Χαλκιαδάκης και Λάμπης Χαραλαμπίδης, οι οποίοι έχουν συλλέξει βραβεία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του αφιερώματος θα βραβευτεί με τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο η μοντέζ Δέσπω Μαρουλάκου, μια γυναίκα που έσπασε τα στερεότυπα και εδραιώθηκε στον ανδροκρατούμενο χώρο του μοντάζ ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Το 62ο ΦΚΘ παρουσιάζει το έργο της πρωτοπόρου σκηνοθέτιδος από τη Βουλγαρία Μπίνκα Ζελιάσκοβα και πραγματοποιεί spotlight στη Λουκία Αλαβάνου, προβάλλοντας έξι ταινίες της μικρού μήκους.

Στην Αγορά φιλοξενούνται δράσεις, βραβεία και συνεργασίες με πρέσβη τον παρουσιαστή, ηθοποιό και δημοσιογράφο Φώτη Σεργουλόπουλο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και το νεοσύστατο διήμερο Agora Short Film Lab για ταινίες μικρού μήκους, το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και το Clermont-Ferrand International Short Film Festival. Θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου και σε αυτό έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι τρεις σκηνοθέτες που βραβεύτηκαν στο Εθνικό Διαγωνιστικό της Δράμας (Χρυσός Διόνυσος Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Σεναρίου) και στο φετινό φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν (Μέγα Βραβείο στο Διεθνές Διαγωνιστικό, Μέγα Βραβείο στο Lab Competition και Μέγα Βραβείο στο Εθνικό Διαγωνιστικό).

Επίσης το ΦΚΘ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, σε συνεργασία με το ICDN (International Casting Directors Network) και το Ready2cast, παρουσιάζουν το workshop «Auditioning Steps at the International Market», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου.

Επίσης, δεκαέξι ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcasts συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα podcasts, ενώ θα προβληθούν και 10 Podcasts εκτός συναγωνισμού.

   Ελληνικές ταινίες

Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν 50 ελληνικές ταινίες, 35 μεγάλου μήκους και 15 μικρού μήκους. Οι 20 από αυτές θα προβληθούν σε πρώτη προβολή, ενώ εννέα ελληνικές ταινίες, περισσότερες από κάθε άλλη φορά, συμμετέχουν στα τρία διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ.

   Έκθεση, πόστερ και σποτ

Το διαχρονικό αριστούργημα του Ζαν Ρενουάρ «Ο κανόνας του παιχνιδιού», που θα προβληθεί σε νέα κόπια, λειτουργεί και ως πυξίδα έμπνευσης για δέκα νέους εικαστικούς. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση με το MOMus- Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και θα εγκαινιαστεί στις 6 Νοεμβρίου, στον πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό, στην προβλήτα Α, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ θα ταξιδέψει στην Αθήνα, στο «The Project Gallery».

Τα πόστερ του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υπογράφει ο ζωγράφος και multimedia καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Κακανιάς και τα σποτ ο βραβευμένος στην Εβδομάδα της Κριτικής των Καννών Μανώλης Μαυρής,

   Ειδικές εκδόσεις

Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη, το ΦΚΘ παρουσιάζει δύο ειδικές εκδόσεις: Το Α-Κατάλογο, που αποτυπώνει το στίγμα της 62ης διοργάνωσης και την ειδική έκδοση για το αφιέρωμα στο μοντάζ.

Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γίνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020, του προγράμματος MEDIA και χορηγών, με το κόστος της φετινής διοργάνωσης να κυμαίνεται μεταξύ 800 και 850 χιλιάδες ευρώ.

Η προπώληση των εισιτηρίων για τη φετινή διοργάνωση ξεκινά στις 2 Νοεμβρίου 2021.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ertnews.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας