Πολιτισμός

Λιτόχωρο: Εντυπωσίασε και καταχειροκροτήθηκε η Δημοτική Χορωδία “Ιωάννης Σακελαρίδης”

——–

Ο πρόεδρος της δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου «ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ» κ. Π. Χρυσικός χαιρέτισε την εκδήλωση αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Η χορωδία μας με την 30ετή ιστορία της και τις παρουσιάσεις μεγάλων έργων, προετοιμάστηκε το καλοκαίρι παρά τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της χρονιάς που διανύουμε και είμαστε εδώ σε αυτόν τον ιστορικό και πολύ όμορφο χώρο για να σας παρουσιάσουμε την καλοκαιρινή συναυλία. Κ. Πρόεδρε του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν θα αναφερθώ στο έργο σας για το οποίο με κάλυψαν οι προηγούμενοι ομιλητές. Σας ευχαριστούμε πολύ πρωτίστως εσάς, όπως και το Διοικητικό σας συμβούλιο για την αποδοχή της προτάσεώς μας να παρουσιάσουμε στο χώρο του Ιδρύματος τη συναυλία μας, αλλά και την κάλυψη όλων των εξόδων αυτής. Μαέστροι, μουσικοί, σολίστ και χορωδοί προετοιμαστήκαμε όλοι υπό τη διδασκαλία του μαέστρου μας Ευθυμίου Μαυρίδη για την ει δυνατόν αρίστη παρουσίαση της συναυλίας μας. Σας καλούμε να χαλαρώσετε, να σιγοτραγουδήσετε μαζί μας και ευελπιστούμε ότι η συναυλία μας θα μείνει στο μυαλό σας ως η καλύτερη μουσική πανδαισία του καλοκαιριού και να τη θυμόμαστε τις ημέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Και μην ξεχνάτε, Η μουσική ενώνει τις ψυχές μας.».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ»

Πριν την έναρξη του καλλιτεχνικού προγράμματος ο πρόεδρος της χορωδίας κ. Π. Χρυσικός χάρισε στον Πρόεδρο κ. Δ. Πασχάλη για την προσφορά του και τη στήριξή του στον πολιτισμό , ένα βιβλίο-πρακτικά της επιστημονικής διημερίδας που οργάνωσε η δημοτική χορωδία  με θέμα «Η ζωή και το έργο του Ιωάννη Σακελλαρίδη και η μουσική κίνηση στο Λιτόχωρο από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα».

Στη συνέχεια τη σκυτάλη για τη θεματική εισαγωγή στη συναυλία πήρε η χορωδός κ. Β. Μπελέμη και η συναυλία ξεκίνησε με την απότιση φόρου τιμής στον Μέγα Έλληνα μουσικό Μίκη Θεοδωράκη με το άσμα «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», μέσα σε χειροκροτήματα συγκίνησης και θαυμασμού.

Η δημοτική χορωδία Λιτοχώρου Ι. Σακελλαρίδης, υπό τη διεύθυνση του Ευθύμη Μαυρίδη ταξίδεψε το κοινό σε διάφορες εποχές, σε μία ατμόσφαιρα μαγική, με μουσικά ακούσματα Ελλήνων ποιητών, στιχουργών και συνθετών, με 17μελή ορχήστρα και με σολίστες την Ι. Ηλιάδου, τον Ν. Φαρμάκη και τον Γ. Χασαμπένη. Το πρόγραμμα αποτελούνταν από πέντε ενότητες (Θάλασσα, Έντεχνα, Παραδοσιακά, Λαϊκά και κινηματογραφικά) και το κοινό ενθουσιασμένο καταχειροκρότησε της χορωδία, η οποία κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον για δύο ώρες. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας τραγούδησε επίσης ο βαθύφωνος Δημήτριος Καρατζάς την άρια του ΓεροΔήμου από την όπερα Μάρκος Μπότσαρης του Καρέρ.

Η βραδιά με φόντο το επιβλητικό φωταγωγημένο κτίριο του Αλεξανδρείου, με τους ανεπανάληπτους ήχους της ελληνικής μουσικής και τις υπέροχες φωνές, δημιούργησε μία ατμόσφαιρα μοναδική που ώθησε το κοινό να σιγοτραγουδά. Το Αλεξάνδρειο ζωντανό, λαμπερό, επιβλητικό, αντήχησε από τις μελωδίες της δημοτικής χορωδίας σε μία βραδιά που όλοι θα θυμούνται.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας