Απόψεις Κοινωνία

“Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να τηρούν τον νόμο” γράφει η Ειρήνη Δασκιωτάκη

—–

Ειρήνη Δασκιωτάκη

Τι τραβάνε οι εκπαιδευτικοί!
Πραγματικά δεν θα ήθελα να βρίσκομαι στη θέση τους και ως συνταξιούχος δασκάλα , κατανοώ καλύτερα το νεφελώδες παρόν και αντιλαμβάνομαι τις αγωνίες τους.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να τηρούν τον νόμο ως δημόσιοι υπάλληλοι, και τον συγκεκριμένο νόμο της πολιτείας επίσης, ο οποίος έχει ως στόχο να προστατεύσει, καθώς φαίνεται και καθώς υποστηρίζεται  τη δημόσια υγεία.

Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στους νόμους.

Εκτός και αν κάποιοι που υπηρετούν έναν συγκεκριμένο θεσμό, έχουν δημιουργήσει ένα δικό τους ξεχωριστό και ισχυρό “κράτος”.

Αναφέρομαι  σε συγκεκριμένους ιερωμένους της επίσημης Εκκλησίας, οι οποίοι αρνούνται να ακολουθήσουν, σθεναρά ακόμη , τις γενικές γραμμές της Ιεράς Συνόδου,  όσον αφορά το θέμα του κορονοϊού και της προστασίας από αυτόν.

Φτάσαμε στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, να απειληθεί  διευθύντρια  από γονείς επειδή δεν τους επέτρεψε να μπούνε τα παιδιά τους, χωρίς τεστ και χωρίς μάσκα στο σχολείο.

Ευτυχώς  εκεί παρενέβη άμεσα η δικαιοσύνη και η εκπαιδευτικός  υποστηρίχτηκε.

Στον Πειραιά πάλι, σε Γυμνάσιο  στα Καμίνια , μηνύθηκαν εκπαιδευτικοί επειδή εφάρμοσαν τον νόμο και δεν επέτρεψαν την είσοδο μαθητή στο σχολείο, για τους παραπάνω λόγους.

«Ο εξοργισμένος γονέας του μαθητή, προχώρησε σε μήνυση κατά τριών μελών του Συλλόγου Διδασκόντων (της διευθύντριας, του υποδιευθυντή και της υπεύθυνης Covid).

Μάλιστα τους τρεις εκπαιδευτικούς παρέλαβε περιπολικό από το σχολείο για να τους μεταφέρει στο αστυνομικό τμήμα.

«Ξέρετε ποιο είναι το πιο τραγικό από όλα αυτά; Το πιο τραγικό είναι να είσαι στην εκπαιδευτική διαδικασία 30 χρόνια και να φτάνεις σε σημείο να βλέπουν οι μαθητές σου να σε παίρνουν λες και είσαι -δεν ξέρω τι- με το περιπολικό. Δεν μπορώ να το ξεπεράσω από εκείνη την ημέρα» ανέφερε μία από τους καθηγητές.

«Όταν οποιοσδήποτε γονιός κάνει καταγγελία για οποιοδήποτε λόγο ή μήνυση, έρχεται το περιπολικό και σε παίρνει. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι από τη μία να διατηρήσουμε αυτό που λέει το υπουργείο και να μην βάζουμε μέσα παιδί χωρίς μάσκα και με το απαραίτητο τεστ και από την άλλη έρχεται το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως να μας πει ότι αφού το κάνατε αυτό, πάμε μέσα» πρόσθεσε.» (πηγή: enikos.gr)”

Πόσο θα ήθελα να συμπαρασταθώ τη λυκειάρχη του ΓΕΛ Αμυνταίου Φλώρινας!
Πόσο άσχημα ένιωσε αυτή η γυναίκα που αναγκάστηκε να ζητήσει στη συνέχεια συγγνώμη για κάτι που δεν έφταιγε…
Μήπως δεν είναι καθόλου τυχαίο που σε όλες τις περιπτώσεις διευθύντριες είναι γυναίκες;
Μήπως υποβόσκει από μέρους αυτών των ιερωμένων κι ένας… λιγάκι μισογυνισμός , αλλά και μια τάση άσκησης εξουσίας με πιο «δυναμικό» τρόπο;

Στο Αμύνταιο λοιπόν της Φλώρινας, πιθανόν να το γνωρίζετε ήδη, αλλά η επισήμανση του γεγονότος θεωρώ ότι είναι απαραίτητη, ο Αρχιμανδρίτης που κλήθηκε να τελέσει τον αγιασμό στο ΓΕΛ Αμυνταίου, κατηγόρησε με δριμύ τρόπο τη λυκειάρχη που τόλμησε να του ζητήσει  να φορέσει μάσκα, πριν μπει στις σχολικές αίθουσες.. Ο Αρχιμανδρίτης έγινε έξαλλος όταν η εκπαιδευτικός προέτρεψε τους μαθητές να φορούν τις προστατευτικές μάσκες κατά τον χαιρετισμό του Τιμίου Σταυρού.

«Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αφού σημείωσε ότι οι κανόνες που ισχύουν στο σχολείο, ισχύουν για όλους, μίλησε για μεμονωμένο περιστατικό, που αναμένει να αποδοκιμαστεί και να καταδικαστεί πλήρως από την επίσημη Εκκλησία. Η αποδοκιμασία αυτή όμως δεν ήρθε ποτέ, τουλάχιστον σε επίπεδο Μητρόπολης: «Έπρεπε και η διευθύντρια να προσέξει και ο ιερέας να προσέξει.»

Επίσης ο Αρχιμανδρίτης χρησιμοποίησε ως ακράδαντο επιχείρημα το γεγονός ότι οι άρχοντες του τόπου κατέβασαν τη μάσκα και φίλησαν τον σταυρό…

Κι εγώ δεν αντέχω να μην κάνω τους σχολιασμούς μου…
“Ε, όχι κυρία μου… Ντροπή σας!”
Το “ντροπή σας”, δυστυχώς ειπώθηκε…
“Εσείς γυναίκα και μάλιστα ιεραρχικά κατώτερη από τους άρχοντες, να τηρήσετε τον νόμο της πολιτείας κι όχι αυτό που εγώ προτάσσω;”

Καλά! μπορεί και να υπερβάλλω για πολλούς, αλλά ο Αρχιμανδρίτης όφειλε ως χριστιανός της αγάπης, της πραότητας και της ταπεινότητας, να μπει λιγάκι και στη θέση της εκπαιδευτικού.

Θα ήταν πολύ ωραίο… εξαιρετικό θα έλεγα, αντί για όλο αυτό, να στηλιτεύσει τη στάση βουλευτή της ΝΔ που δημοσιοποίησε ονόματα μαθητών και νηπιαγωγού σε Νηπιαγωγείο της Κυψέλης, που μάλιστα στήθηκε σε κοντέινερ, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του που στην τάξη υπήρχαν μόνο δύο παιδιά με ελληνικά ονόματα. 

 Να μιλήσει με τα λόγια του Χριστού για την ισότητα!

«Ο Χριστός δίδαξε πως ο άνθρωπος έχει αξία απλώς και μόνο γιατί είναι άνθρωπος. Δίνοντας τα χαρακτηριστικά της τέλειας αγάπης, ο Χριστός είπε πως αυτή πρέπει να επεκτείνεται προς όλους: Φίλους και εχθρούς, γνωστούς και άγνωστους, ομοεθνείς και αλλοεθνείς, χωρίς μάλιστα οποιαδήποτε προσδοκία ανταπόδοσης. Κι ο Μ. Φώτιος, τον 9ο αιώνα, απευθυνόμενος στον τότε αυτοκράτορα Μιχαήλ του λέει: «Μέμνησο ότι της αυτής κοινωνούμεν φύσεως και βασιλείς και ιδιώται και τον αυτόν έχομεν δημιουργόν και κριτήν και δεσπότην».
( πηγή: Ιερά Μητρόπολη Πάφου)

Είμαι σίγουρη πως υπάρχουν περιπτώσεις που δεν δημοσιεύονται και δε θα δημοσιευτούν, για εκπαιδευτικούς που στην καθημερινότητά τους τραβάνε τα μαλλιοκέφαλά τους.
Έχουν από δω και πέρα να τραβήξουν γερό κουπί…

Εκτός από το έργο της διδασκαλίας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που μπορεί η δια ζώσης διδασκαλία, σύντομα να γίνει και διαδικτυακή μεγαλώνει και το άγχος για την επίτευξη των στόχων του εκπαιδευτικού τους  έργου…
Έχουν και μέρος της ευθύνης για την πορεία της νόσου που στα μεγάλα σε αριθμό τμήματα των σχολείων μας, η προσπάθεια εντείνεται και η ευθύνη μεγαλώνει.

Ποιον να κάνουν και ποιον να χαλάσουν… που λέει και η παροιμία!

καλή εβδομάδα με υγεία και…αρχή είναι ακόμη
καλή σχολική χρονιά για μαθητές , εκπαιδευτικούς και γονείς…

Ει. Δα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας