Απόψεις

“Γίνε αναισθησιολόγος με σεμινάριο!” γράφει ο Απόστολος Λυκεσάς

Γιατροί άλλων ειδικοτήτων καλούνται από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια (Βόρεια Ελλάδα) να περάσουν από μια ταχύρυθμη εκπαίδευση για να μπορούν να διασωληνώνουν έκτακτα περιστατικά ● Έντονη αντίδραση από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών που ζητά να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι 2 αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Σερρών που βρίσκονται εκτός υπηρεσίας

Ανήκουστο και ανατριχιαστικό! Η έλλειψη αναισθησιολόγων σε τέσσερα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας καλύπτεται με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων που θα καλούνται να διασωληνώνουν έκτακτα περιστατικά -δηλαδή περιστατικά στα οποία οι ασθενείς βρίσκονται στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου- μετά από ένα γρήγορο σεμινάριο!

Οχι, δεν είναι σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, είναι η αληθινή κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι το αποτέλεσμα της παγερής αδιαφορίας του υπουργείου Υγείας, είναι το αποτέλεσμα μιας κατάστασης που στην «Εφ.Συν.» την έχουμε περιγράψει αναλυτικά από τον Μάιο (22.5.2021, «Είδος υπό εξαφάνιση οι αναισθησιολόγοι στα νοσοκομεία της επαρχίας»). Ειδικά για τις Σέρρες, από τον Ιούλιο (19.7.2021, «Χωρίς αναισθησιολόγους το Νοσοκομείο Σερρών»).

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών (ENIΣ) αποκαλύπτει έγγραφο της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας που απευθύνεται προς τους διοικητές των νοσοκομείων Δράμας, Σερρών, Ξάνθης, Κομοτηνής, στο οποίο αναφέρεται κατά λέξη ότι: «Προκειμένου να αντιμετωπισθούν έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια εφημεριών όταν δεν εφημερεύει Αναισθησιολόγος, παρακαλούμε όπως σε συνεννόηση με τους Διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας καθοριστούν 8 ιατροί του Γ.Ν. Δράμας, 7 ιατροί του Γ.Ν. Σερρών, 8 ιατροί του Γ.Ν. Ξάνθης και 7 ιατροί του Γ.Ν. Κομοτηνής, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στην επείγουσα διασωλήνωση, ώστε να είναι σε θέση να προβούν σε διασωλήνωση επείγοντος περιστατικού, το οποίο στη συνέχεια αφού σταθεροποιηθεί, θα διακομιστεί για αντιμετώπιση στο κατάλληλο Νοσοκομείο…».

Στις Σέρρες, σύμφωνα με την ΕΝΙΣ, καλούνται «με αρ.πρωτ 14628/14-9-2021 έγγραφο της Ιατρικής Υπηρεσίας Σερρών» 7 γιατροί (2 παθολόγοι, 2 καρδιολόγοι, 2 χειρουργοί και 1 ΩΡΛ) «λόγω των έκτακτων αναγκών που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της πανδημίας να εκπαιδευθούν στη διασωλήνωση ασθενών για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών».

Οπως αναφέρει η Ενωση, πρόκειται για «χτύπημα της λογικής μας, της αξιοπρέπειάς μας, της ηθικής μας, της επαγγελματικής μας γνώσης, της ευθύνης μας απέναντι στους ασθενείς και τους εαυτούς μας, των κόπων ετών για την εξειδίκευσή μας». Για να γίνει αντιληπτό ακόμη και από αδαείς τι σημαίνει αυτή η επιλογή, η ΕΝΙΣ σχολιάζει: «Κανένας μας δεν θα ήθελε να ταξιδέψει με αεροπλάνο που έχει ελεγχθεί από μηχανικό αυτοκινήτων ο οποίος έχει κάνει ταχύρυθμα για τα αεροσκάφη στο ίντερνετ…».

Φυσικά όλα αυτά είναι παραδοχή αποτυχίας κυβέρνησης, ΥΠΕ και διοικήσεων των νοσοκομείων, που με μια απόφαση καταργούν τις ιατρικές ειδικότητες. Η ΕΝΙΣ εξηγεί λεπτομερειακά τι σημαίνει η διασωλήνωση, που συνήθως απαιτεί γιατρούς 3 και 4 ειδικοτήτων για να είναι ασφαλής, δηλώνει ότι «αν τεθούν σε ισχύ τα παραπάνω, δεν μπορούμε να καλύψουμε με ασφάλεια τα επείγοντα περιστατικά και τους νοσηλευόμενους ασθενείς», ότι «συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα δεν θα γίνουμε», καθιστούν υπεύθυνους «για ό,τι συμβεί το υπουργείο Υγείας, τη Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Σερρών» και σε πρώτη φάση ζητούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι 2 αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Σερρών που βρίσκονται εκτός υπηρεσίας.

 efsyn.gr