Βέροια Ρεπορτάζ

Η πρέσβειρα της Κούβας στη Βέροια: “Η Κούβα στέκεται όρθια παρά τον διαρκή, ανελέητο και άδικο πόλεμο των ΗΠΑ”

——–

Δήμητρα Σμυρνή

Για τρίτη φορά η πρέσβειρα της Κούβας επισκέπτεται την Ημαθία, καλεσμένη αυτήν τη φορά σε εκδήλωση που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για το Νόμπελ Ειρήνης 2021 στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve» και η εφημερίδα «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ».

Η πρέσβειρα Zelmys Maria Dominguez Cortina, αφού συναντήθηκε με τις Αρχές και φορείς του Νομού, έδωσε συνέντευξη τύπου στην Ελιά, το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 7. 30 το απόγευμα θα μιλήσει στον κόσμο στο Αμφιθέατρο της Αγίας Παρασκευής στην Καλλιθέα.

Στη συνέντευξη τύπου, προλόγισε ο δημοσιογράφος και εκδότης της τοπικής εφημερίδας “Άλλη άποψη”,  Αλέκος Χατζηκώστας,δηλώνοντας την από χρόνια προσπάθεια της εφημερίδας να υποστηριχτεί η χώρα της Κούβας και οι αγώνες της.

Παρόντες ο πρόξενος José Oriol Marrero Martínez και ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, Συντονιστής της Ελληνικής Επιτροπής για το Νόμπελ Ειρήνης 2021.

Ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, αφού μίλησε για τη σύσταση της Επιτροπής τον Μάρτιο του ’20, εξήγησε πως στόχος της σήμερα είναι να τιμηθούν με το NOBEL Ειρήνης  οι κουβανοί γιατροί που πρόσφεραν τις υπηρεσίες του σε φτωχές χώρες, που το  είχαν ανάγκη.

Η προσπάθεια υποστηρίζεται και από πίνακες του Τάκη Βαρελά, που αντίγραφα των έργων του ήταν σήμερα αναρτημένα πάνω από τους ομιλητές.

Η πρέσβειρα της Κούβας –συνοδευόταν επίσης από την Ειρήνη Νεδέλκου,  που μετέφραζε στα Ελληνικά –  ξεκίνησε έτσι:

“Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη που μας προσφέρατε ως λαός τόσα χρόνια, αλλά και για την πρότασή σας την οποία υποστηρίζετε με σθένος, να δοθεί το NOBEL Ειρήνης στους κουβανούς γιατρούς, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας παλεύει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες με έναν μεγάλο εχθρό.”

Μιλώντας για την αλληλεγγύη που διακρίνει τον λαό της Κούβας και τον διεθνισμό του, έδειξε το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής με το να στέλνει η χώρα γιατρούς σε φτωχές χώρες που αντιμετωπίζουν αρρώστιες ή φυσικές καταστροφές.

Σχετικά με τον ανοιχτό πόλεμο που διεξάγει η Κούβα με την πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε πως οι επιστήμονές της δημιούργησαν 5 είδη εμβολίων, από τα οποία τα 3 έχουν ήδη δοκιμαστεί. Το Νοέμβριο μάλιστα θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών.

“Αυτό είναι ενδεικτικό της άποψής μας, πρόσθεσε, πως η Επιστήμη πρέπει να είναι στην υπηρεσία του λαού.”

“Τα αποτελέσματα της α’ δόσης είναι ήδη θετικά, παρά τον ανελέητο πόλεμο που μας κάνουν οι ΗΠΑ εδώ και 50 χρόνια. Ειδικά τώρα η χώρα κατασυκοφαντείται με εκστρατείες ψεύδους, παρουσιάζοντας την Κούβα ως χώρα, όπου επικρατεί το χάος, για να πετύχουν ένοπλη επέμβαση. Στο Μαϊάμι καταστρώνονται αυτά τα σχέδια και καλούμε τα κράτη να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο.

Στη χώρα μας όλα λειτουργούν κανονικά, στα πλαίσια πάντα των ειδικών συνθηκών του covid.

Είμαστε ευγνώμονες στα κράτη-φίλους και ιδιαίτερα στους Έλληνες” ολοκλήρωσε.

Από τοπικές εφημερίδες διατυπώθηκαν οι παρακάτω ερωτήσεις και ακολούθησαν διεξοδικές απαντήσεις από την πρέσβειρα:

Veria net: Τριάντα χρόνια μετά την κατάρρευση του σοσιαλισμού, μπορεί η Κούβα, που βρίσκεται “στο στόμα του λύκου”, να αποτελέσει μεμονωμένο παράδειγμα σοσιαλισμού;

“Η Κούβα αντιστέκεται, γιατί η Επανάσταση έγινε από τους ίδιους τους Κουβανούς για μια καλύτερη ζωή. Από τότε που οι αντάρτες μας ήταν στα βουνά, είχαμε την πλήρη υποστήριξη του λαού.

Δυσκολευτήκαμε πολύ, όταν έπεσε το Ανατολικό Μπλοκ, αλλά το θαύμα έγινε, γιατί υπάρχει άμεση και στενή επαφή του λαού με την ηγεσία. Ο λαός μας νιώθει μέρος της ηγεσίας. Τώρα μόλις συζητήσαμε με το λαό –  στις γειτονιές, στα σχολεία – το νέο σχέδιο οικονομίας. Πήραμε υπόψιν το λαό και τη γνώμη του.

Πάντα εξηγούμε στο λαό τι συμβαίνει κι αυτός ξέρει ότι τα σημαντικότερα προβλήματά του είναι λυμένα.

Ο σοσιαλισμός σε μια μόνο χώρα και χωρίς πετρέλαιο είναι πράγμα δύσκολο. Όμως αντιστεκόμαστε!”

Faretra. info: Εκτιμάτε τον κίνδυνο επέμβασης που καταστρώνεται στο Μαϊάμι; Ποια είναι η στάση της Ρωσίας απέναντι στην Κούβα; Ετοιμάζεται και φάρμακο κατά του κορωνοϊού, πλάι στα εμβόλια;

“Η επέμβαση των ΗΠΑ στον Κόλπο των Χοίρων ξέρουμε πως απέτυχε. Ο πόλεμος όμως συνεχίστηκε με πολλούς τρόπους. Χτύπησαν με αρρώστιες τα φυτά μας, χτύπησαν τον τουρισμό μας, μας χτυπούν συνεχώς ιδεολογικά. Ειδικά τώρα όπλο τους είναι το internet, που πριν δεν υπήρχε.

Στο Μαϊάμι βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας των αντεπαναστατών, άνθρωποι που έγιναν εκατομμυριούχοι, και οι οποίοι πληρώνουν καλά Κουβανούς, για να επιτεθούν με κάθε τρόπο μέσα στη χώρα. Αν σκεφτούμε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν κάθε χρόνο 20 εκατομμύρια δολάρια στον πόλεμο κατά της Κούβας, τότε αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο.

Χρησιμοποιούν κάθε τρόπο για παραχάραξη της αλήθεια φτάνοντας και μέχρι το σύνθημα SOS KUBA, καλώντας σε άμεση επέμβαση, όπως για παράδειγμα στο Ιράκ, για να σώσουν δήθεν το λαό της.

Με τη Ρωσία έχουμε απλά καλές εμπορικές σχέσεις, όπως με την Κίνα, τη Βενεζουέλα, το Βιετνάμ και άλλες χώρες.

In Veria: Με το λαό της Ελλάδας είχατε πάντα καλές σχέσεις και σας συμπαθεί. Η συμπάθεια αυτή αποτυπώνεται και αποτυπώθηκε παλιότερα και σε κυβερνητικό επίπεδο;

Κανονικές οι σχέσεις μας με την Ελληνική Κυβέρνηση. Δεν έχουμε όμως μεγάλες εμπορικές σχέσεις. Σαφώς και τις σχέσεις μας τις επηρεάζει το εμπάργκο των ΗΠΑ. Όσο για τους ιδιώτες, είναι σχεδόν αδύνατες οι εμπορικές σχέσεις, γιατί τις μπλοκάρουν με κάθε τρόπο. Υπάρχουν όμως κάποιοι ελάχιστοι, που συνεργάζονται με κόπο.

Καθώς ήταν παρών στη συνέντευξη τύπου και ο εντατικολόγος Αντώνης Λιολιος, ρώτησε: Ανακαλύψαμε τη σημασία του Συστήματος Υγείας τώρα με τον κορωνοϊό. Επιβεβαιώστε μου ότι έχει τους περισσότερους γιατρούς στον κόσμο ανάλογα με τον πληθυσμό της χώρας κι ότι οι γιατροί της έτρεξαν να βοηθήσουν σε χώρες που ποτέ οι κάτοικοί τους δεν είδαν στηθοσκόπιο.

“Δεν ξέρω αν ερχόμαστε πρώτοι στον κόσμο, σίγουρα όμως έχουμε μια εξαιρετική αναλογία γιατρών και πληθυσμού.

Δομήσαμε όχι μόνο ένα δωρεάν Σύστημα Υγείας αλλά και σύστημα που ξεκινά από τη βάση. Δηλαδή υπάρχει ένας γιατρός και μία νοσοκόμα ανά 120 άτομα, που ξέρουν το ιατρικό ιστορικό κάθε ασθενή, γιατί η πρόληψη είναι σημαντικότερη από την ίαση.

Η πυραμίδα μας δομείται έτσι: γιατρός γειτονιάς / πολυκλινική /  νοσοκομείο. Το σημαντικότερο είναι η σχέση ανάμεσα στα ινστιτούτα έρευνας και τις σχολές Ιατρικής. Ο Φιντέλ έλεγε:”Θέλουμε το μέλλον της Κούβας να είναι η Επιστήμη”. Επενδύουμε στην Επιστήμη παράγοντας φάρμακα και εμβόλια.

Οι γιατροί μας αντιμετώπισαν σε φτωχές χώρες τη χολέρα, τον Έμπολα, βοήθησαν ακόμη και φτωχούς αμερικανούς πολίτες μετά τον τυφώνα “Κατρίνα”!

Με βάση τον διεθνισμό και την αλληλεγγύη, βασικές κουβανικές αρχές, όχι μόνο δομήσαμε το δικό μας δωρεάν υγειονομικό σύστημα, αλλά βοηθήσαμε και βοηθάμε και άλλες χώρες”.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας