Το κόστος της εισβολής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2001, που φαίνεται να λήγει με την νικηφόρα επιστροφή των Ταλιμπάν το πλήρωσαν και θα το πληρώνουν για χρόνια οι λαοί του Αφγανιστάν και του συνασπισμού των περίπου 45 δυτικών χωρών που μετείχαν στον πόλεμο
Περίπου 20 χρόνια πριν, στις 7 Οκτώβρη 2001, ξεκίνησε η εισβολή των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και την «αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών» με την εξάρθρωση της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.
Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά την εισβολή, οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην Καμπούλ με τη σημαία του νικητή, αναγκάζοντας τους Αμερικανούς και άλλους δυτικούς συμμάχους τους σε… άτακτη φυγή. Την ώρα που οι Ταλιμπάν προέλαυναν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, κορυφωνόταν οι επίσημες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλη, σχετικά με τους όρους παραίτησης του- με τις ευλογίες των ΗΠΑ- προέδρου του Αφγανιστάν Ασράφ Γκανί και την «ειρηνική» μεταβίβαση της εξουσίας στους Ταλιμπάν. Οι τελευταίες πληροφορίες, θέλουν τον Ασράφ Γκανί να εγκατέλειψε το Αφγανιστάν και να αποχώρησε για το Τατζικιστάν, ενώ το προσωπικό των πρεσβειών της Δύσης, εγκαταλείπει άρον- άρον την Καμπούλ, βάζοντας προσωρινά, λουκέτο στις πρεσβείες.
Για όσους έχουν ασθενή μνήμη, θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ, που αυτοαποκαλούνται και χώρα «Ελευθερίας», βάφτισαν την πρώτη φάση της εισβολής (2001–2014) «Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερία – Αφγανιστάν» και τη δεύτερη (2015- ως σήμερα) «Επιχείρηση Φρουρός της Ελευθερίας»! Η εισβολή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, υποστηρίχθηκε αρχικά από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά και λίγους μήνες αργότερα από ένα συνασπισμό άλλων 40 δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων όλων των μελών του ΝΑΤΟ, μεταξύ αυτών ήταν και η Ελλάδα.
Οι επίσημοι, δημόσιοι, στόχοι για την εισβολή των Αμερικανών στο Αφγανιστάν — είναι ο μακροβιότερος πόλεμος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών — ήταν η «αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών» με την εξάρθρωση της Αλ Κάιντα και την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την κυβερνητική εξουσία. Ένα, από τα χαρακτηριστικά δείγματα γραφής, για το πώς εννοούν οι ΗΠΑ και οι κάθε είδους σύμμαχοί τους τις «δημοκρατικές ελευθερίες», αποτελούν και οι φυλακές- κολαστήρια του Γουαντάναμο στην Κούβα, όπου παραμένουν, κρατούμενοι χωρίς δίκη, δεκάδες με την κατηγορία του «τρομοκράτη»! Οι πραγματικοί στόχοι των Αμερικανών, ήταν να θέσουν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αφγανιστάν καθώς και τους ενεργειακούς διαδρόμους.
Πάνω από 125.000 νεκροί το κόστος σε ζωές
Με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν (τα παζάρια για την μεταβίβαση της κυβερνητικής εξουσίας στους Ταλιμπάν, με βασικό όρο την ασφαλή επιστροφή τόσο των στρατιωτών, του διπλωματικού και λοιπού προσωπικού των αμερικάνοΝΑΤΟϊκών χωρών στις πατρίδες τους όσο και στελεχών της καταρρέουσας φιλοαμερικανικής κυβέρνησης του Ασράφ Γκανί), θα επιχειρήσουμε να ένα συνοπτικό απολογισμό για το κόστος του 20ετούς πολέμου.
Τα στοιχεία, που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, σχετικά με το κόστος του 20ετούς πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν (σε ζωές και χρήμα), μας δείχνουν τους κερδισμένους και τους χαμένους αυτού του πολέμου. Στους μεγάλους κερδισμένους περιλαμβάνονται οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές κυβερνήσεις, που κήρυξαν αυτόν τον πόλεμο και έστειλαν τους στρατιώτες τους να σκοτωθούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Στους μεγάλους χαμένους, είναι τόσο οι χιλιάδες στρατιώτες του συνασπισμού των περίπου 45 χωρών της Δύσης που σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν καθώς και οι λαοί αυτών των χωρών που θα πληρώσουν το λογαριασμό του 20ετούς πολέμου, όσο και οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί στρατιώτες και άμαχοι Αφγανοί που σκοτώθηκαν πολεμώντας τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς εισβολείς.
Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο πόλεμος ανάγκασε 2,7 εκατομμύρια Αφγανούς να ξεριζωθούν από την πατρίδα τους και να φύγουν στο εξωτερικό, κυρίως στο Ιράν, το Πακιστάν και την Ευρώπη, ανέφερε ο ΟΗΕ, προκειμένου να σωθούν ή για να αναζητήσουν καλύτερη ζωή. Επίσης άλλα 4 εκατομμύρια Αφγανοί εκτοπίστηκαν εντός της χώρας, η οποία έχει συνολικό πληθυσμό 36 εκατομμύρια.
Πολύ μικρότερο ήταν το κόστος σε ανθρώπινες ζωές των Αμερικανών. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, στον 20ετή πόλεμο του Αφγανιστάν, σκοτώθηκαν 2.442 αμερικανικοί στρατιώτες και περισσότεροι από 3.800 εργολάβοι ιδιωτικής ασφάλειας των ΗΠΑ, ενώ οι τραυματισμένοι στρατιώτες ανήλθαν στους 20.666. Να σημειωθεί πως το Πεντάγωνο δεν καταγράφει, επίσημα, τους θανάτους στρατιωτών. Αν στον αριθμό αυτό των νεκρών αμερικανών στρατιωτών προστεθούν και οι 1.144 νεκροί, που προέρχονται από τις άλλες δυτικές χώρες που μετείχαν στον πόλεμο με τις ΗΠΑ, τότε ο συνολικός αριθμός των νεκρών της ΑμερικανοΝΑΤΟϊκής συμμαχίας, αγγίζει τις 7.500.
Από την έναρξη του πολέμου, μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2021, που η αμερικανική κυβέρνηση δρομολόγησε και επίσημα τις διαδικασίες για την οριστική επιστροφή των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν στις χώρες τους, οι ΗΠΑ υπολογίζεται ότι έχουν ξοδέψει πάνω από 2,26 τρισεκατομμύρια δολάρια για έναν πόλεμο που δεν φαίνεται να κέρδισαν και τα σπασμένα του θα κληθεί να τα πληρώσει με φόρους ο Αμερικανικός λαός.
Στο ποσό αυτό, εκτός από τα 816 δις. δολάρια που υπολογίζει το Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (για λειτουργικά έξοδα του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν, από καύσιμα και τρόφιμα μέχρι όπλα και πυρομαχικά, και από θωρακισμένα οχήματα έως αεροπλανοφόρα και αεροπορικές επιθέσεις), περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα εξής ποσά: α) 143 δις. δολάρια που δαπανήθηκαν για την Ανασυγκρότηση στο Αφγανιστάν (SIGAR), β) τα περίπου 530 δισεκατομμύρια δολάρια που πλήρωσαν σε τόκους των χρημάτων που δανείστηκαν για τη χρηματοδότηση του πολέμου στο Αφγανιστάν. γ) 296 δισεκατομμύρια δολάρια που σύμφωνα με το Costs of War πλήρωσαν σε ιατρική και άλλη φροντίδα για βετεράνους.