Αγροτικά Νάουσα

Α.Σ. Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας”: “Σοβαρός ο κίνδυνος να χαθούν καλλιέργειες”

Φωτογραφία αρχείου

Τις τελευταίες μέρες δεν αρδεύονται πλέον πολλές περιοχές του δήμου Νάουσας λόγω έλλειψης νερού, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν καλλιέργειες.

Παρά τις παρεμβάσεις του συλλόγου μας και αγροτών για έργα και υποδομές, (δεξαμενές αποταμίευσης νερού) που θα εξασφάλιζαν τις ανάγκες των καλλιεργειών μας σε νερό, κανένα έργο δεν έχει γίνει.

Σε πολλές περιοχές τα δίκτυα άρδευσης παραμένουν προβληματικά αφού είναι απαρχαιωμένα και κακοσυντηρημένα.

Παράλληλα με το πρόβλημα της άρδευσης διαχρονική είναι και η εγκατάλειψη των  αγροτικών δρόμων , ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές (όπως Ροδοχώρι, Κουκούλι, Αρκοχώρι κ.α.) που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους , όχι μόνο για την ασφαλή μεταφορά των προϊόντων αλλά και την ίδια την ζωή των αγροτοπαραγωγών.

Έργα μικροσυντηρήσεων ενταγμένα στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου , που γίνονται την άνοιξη και χαλάνε το φθινόπωρο δεν μπορεί να θεωρούνται έργα που καλύπτουν τις ανάγκες των παραγωγών για γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση στα χωράφια τους. Οι ασφαλτοστρώσεις που προβλέπονται κατά καιρούς και εντάσσονται σε διάφορα προγράμματα χωρίς να είναι μόνιμα και που αντιστοιχούν σε 1,5 χιλιόμετρα το χρόνο στην καλύτερη περίπτωση δεν λύνουν το χρόνιο πρόβλημά μας , όταν μόνο  οι κεντρικοί οδικοί άξονες είναι πάνω από 100 χ.μ. Είναι σταγόνα στον ωκεανό και στάχτη στα ματιά των δημοτών.

Για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση φέρουν σοβαρότατες ευθύνες τόσο η τωρινή δημοτική αρχή όσο και οι προηγούμενες. Σοβαρότατες είναι και οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής. Πλήρως ευθυγραμμισμένη η πολιτική τους  με τις κεντρικές κρατικές επιλογές , δεν είναι στις προτεραιότητες τους υποδομές για να αρδεύουν οι αγρότες τα χωράφια τους με το λιγότερο κόστος και να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους με ασφάλεια. Είναι γνωστό πως αυτή είναι η κατεύθυνση της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων αφού τα θεωρούν μη επιλέξιμα.

Ο αγροτικός σύλλογός Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί τη δημοτική αρχή της Νάουσας, την αντιπεριφέρεια , την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να πάρουν τώρα μέτρα ώστε να ποτίσουν οι αγρότες και να σώσουν ότι σώζεται από την παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο. Επίσης άμεσα να γίνουν όλα τα αναγκαία έργα για την συντήρηση των δρόμων πριν να είναι αργά.

Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες:

Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους , να συσπειρωθούν στον σύλλογο γιατί μόνο με την συλλογική  δράση και πάλη  μπορούμε να βελτιώσουμε την ζωή μας και την ζωή των οικογενειών μας  ,να παλέψουμε για την ικανοποίηση των  σύγχρονων  αναγκών μας.

Να δώσουν το αγωνιστικό παρόν στις  μάχες του επόμενου διαστήματος

Στην σύσκεψη του Αγροτικού συλλόγου με το Συνδικάτο Γάλακτος τροφίμων & ποτών Ημαθίας- Πέλλας για το ζήτημα των καταστροφών την Παρασκευή 20/8 στις 20:00 στην αίθουσα του εργατικού κέντρου Νάουσας.

banner-article

Ροη ειδήσεων