Κορωνοϊός Υγεία

Νέες παρενέργειες από εμβόλια mRNA εξετάζει η Ε.Ε.

.

Τρεις νέες παρενέργειες που αναφέρθηκαν από μικρό αριθμό ατόμων μετά τον εμβολιασμό τους με σκευάσματα των Pfizer και Moderna κατά της COVID-19, ερευνώνται προκειμένου να εκτιμηθεί εάν μπορεί όντως να σχετίζονται με τα δύο mRNA σκευάσματα, ανέφερε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων.

Οι τρεις παρενέργειες που, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, καταγράφηκαν και μελετώνται από την επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), είναι:

  1. πολύμορφο ερύθημα, μια μορφή αλλεργικής δερματικής αντίδρασης,
  2. σπειραματονεφρίτιδα ή φλεγμονή των νεφρών και
  3. νεφρικό σύνδρομο, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μεγάλες απώλειες πρωτεϊνών στα ούρα.

Ούτε η Pfizer – μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής εμβολίων COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση – ούτε η Moderna απάντησαν αμέσως στο αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Λίγο περισσότερο από 43,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna, Spikevax, έχουν χορηγηθεί στις χώρες της Ε.Ε. από τις 29 Ιουλίου, ανέφερε ο EMA, σε σύγκριση με περισσότερες από 330 εκατομμύρια δόσεις του σκευάσματος Pfizer, Comirnaty, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech.

Τον περασμένο μήνα, ο EMA εντόπισε πιθανή σχέση μεταξύ μιας πολύ σπάνιας φλεγμονής της καρδιάς και των εμβολίων mRNA. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισαν ότι τα οφέλη από αυτά τα εμβόλια υπερτερούν των κινδύνων.

Η ρυθμιστική αρχή δεν έδωσε χθες λεπτομέρειες για τον αριθμό των περιπτώσεων όπου καταγράφηκαν οι νέες παρενέργειες, αλλά ανέφερε ότι ζήτησε περισσότερα δεδομένα από τις δύο εταιρείες φαρμάκων, με τον EMA να μη συστήνει αλλαγές στην επισήμανση των εμβολίων.

Σημειώνεται ότι οι αποκαλύψεις για τις τρεις νέες πιθανές παρενέργειες αναφέρθηκαν στο πλαίσιο των συνηθισμένων ενημερώσεων του τμήματος ασφαλείας της βάσης δεδομένων όλων των εγκεκριμένων εμβολίων, ενώ, μετά την ενημέρωση του ΕΜΑ την περασμένη εβδομάδα, προστέθηκαν οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως ως πιθανή ανεπιθύμητη αντίδραση μετά τον εμβολιασμό με σκευάσματα που συμπεριλαμβάνουν και εκείνα της AstraZeneca και J&J.

Στο χρηματιστηριακό σκέλος των τελευταίων εξελίξεων, οι μετοχές της Moderna, οι οποίες σημείωσαν άνοδο άνω του 75% στο κλείσιμο της Τρίτης από τα μέσα Ιουλίου, όταν εντάχθηκε στον δείκτη S&P 500 (.SPX), υποχώρησαν χθες περίπου κατά 16% στα 384 δολάρια, ενώ οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές της BioNTech μειώθηκαν κατά 14,4% και της Pfizer σχεδόν 4%.

efsyn

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας