Κοινωνία Πολιτική

Θεσσαλονίκη / Λαϊκή Συσπείρωση: Ο σταθμός Βενιζέλου πρέπει να ολοκληρωθεί με τα αρχαία να παραμένουν στο χώρο τους

———

Οι, Σωτήρης Αβραμόπουλος περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Κεντρικής Μακεδονίας και Σωτήρης Ζαριανόπουλος δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δήμου Θεσσαλονίκης παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στον υπό κατασκευή σταθμό Βενιζέλου του Μετρό και σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν:

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στην κινητοποίηση – απεργία των έκτακτων και μόνιμων αρχαιολόγων και συνολικά στα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων στην κατασκευή του Μετρό.

Ο σταθμός Βενιζέλου πρέπει να ολοκληρωθεί με τα αρχαία να παραμένουν στο χώρο, να αναδειχτούν μουσειογραφικά επί τόπου, με κατάλληλη διεπιστημονική μελέτη και χρηματοδότηση από την κατασκευαστική κοινοπραξία. Για να προχωρήσει αυτό χρειάζεται η κινητοποίηση όλου του απαραίτητου επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού και βεβαίως ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η σημερινή τραγική κατάσταση, δηλαδή το να μην έχει ολοκληρωθεί η βασική γραμμή του Μετρό δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη κατασκευής αλλά και να προωθείται μια “λύση” για τις αρχαιότητες που σύμφωνα με τοποθετήσεις επιστημονικών φορέων τις θέτει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο, δεν έπεσε από τον ουρανό.

Μεγάλες ευθύνες έχει φυσικά η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ αναδεικνύονται σε κάθε φάση οι διαχρονικές ευθύνες από την αρχική επιλογή κατασκευής του έργου με τη μέθοδο μελέτης – κατασκευής που οδήγησε στην πρακτική “βλέποντας και κάνοντας”. Ευθύνες έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δε διασφάλισε την ολοκληρωμένη και έγκαιρη προώθηση της κατασκευής του σταθμού με τα αρχαία να παραμένουν στο χώρο, ενώ συνολικότερα άσκησε πολιτική στήριξης των κατασκευαστικών και άλλων ομίλων, σε βάρος των εργαζόμενων του έργου και του λαού γενικότερα. Τέλος το δικό τους μερίδιο ευθύνης έχουν και οι διοικήσεις σε Περιφέρεια και Δήμο, οι οποίες στηρίζουν σε κάθε φάση τις κεντρικές πολιτικές επιλογές που οδηγούν σε αδιέξοδα και μεγάλη επιβάρυνση του λαού της περιοχής.

Διεκδικούμε εκτός από την εφαρμογή της βέλτιστης λύσης για το σταθμό Βενιζέλου με την παραμονή των αρχαίων στο χώρο, την επιτάχυνση και άμεση ολοκλήρωση του Μετρό χωρίς επιπλέον αποζημιώσεις για τον ανάδοχο που “ματώνουν” το λαό μας, προσλήψεις και διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων στο έργο, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις απαραίτητες επεκτάσεις όπως αυτή προς τα δυτικά της πόλης. Και βεβαίως πραγματική ενίσχυση του ΟΑΣΘ για να αναπνεύσει η πόλη μέχρι να αρχίσουν κάποια στιγμή να κινούνται οι συρμοί του Μετρό.

banner-article

Ροη ειδήσεων