Φλεγμονή: Ποια τρόφιμα μας «προστατεύουν»
Μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος και σταδιακά μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της φλεγμονής σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ.
Σε αυτή τη μικρή κλινική μελέτη, κάτω από το μικροσκόπιο των ερευνητών μπήκαν 36 υγιείς ενήλικες που επιλέχθηκαν τυχαία και ακολούθησαν είτε μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα ζύμωσης ή τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Στο τέλος της έρευνας, και οι δύο ομάδες παρουσίασαν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα στο μικροβίωμα του εντέρου αλλά και στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Γνωστά και αγαπημένα τρόφιμα- προϊόντα ζύμωσης είναι το γιαούρτι και το κεφίρ, το ξινόγαλα και το τυρί cottage που έχει υποστεί ζύμωση. Όλα αυτά τα τρόφιμα συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας του μικροβιωμάτος του εντέρου, με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα όταν καταναλώθηκαν σε μεγαλύτερες μερίδες.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος και κοπράνων που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της προ-δοκιμαστικής περιόδου τριών εβδομάδων, των 10 εβδομάδων της διατροφής και μιας περιόδου τεσσάρων εβδομάδων μετά την ολοκλήρωση της διατροφής, όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν ό,τι ήθελαν.
Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι το γεγονός ότι τέσσερις τύποι ανοσοκυττάρων ενεργοποιήθηκαν λιγότερο στην ομάδα που κατανάλωσε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση. Τα επίπεδα 19 φλεγμονωδών πρωτεϊνών που μετρήθηκαν από τα δείγματα αίματος, έδειξαν επίσης καθοδική τάση. Μία από αυτές τις πρωτεΐνες, η ιντερλευκίνη 6, έχει συνδεθεί με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον διαβήτης τύπου 2 και το χρόνιο στρες.
Αντίθετα, όσοι συμμετέχοντες ακολούθησαν τη διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, δεν παρατήρησαν μειώση σε καμία από αυτές τις 19 πρωτεΐνες της φλεγμονής. Η διατροφή τους περιελάμβανε σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, λαχανικά και φρούτα. Κατά μέσο όρο, η ποικιλομορφία των μικρο-οργανισμών στο μικροβίωμα του εντέρου τους παρέμεινε επίσης σταθερή, αντίθετα με τα αποτελέσματα που περίμεναν οι ερευνητές.
Το γεγονός ότι η σύσταση του εντερικού μικροβιώματος αλλάζει ανάλογα με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς υπάρχει μεγάλη πληθώρα ερευνητικών στοιχείων γύρω από αυτό το ζήτημα. Η σύσταση του εντερικού μικροβιώματος επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και εν τέλει τη συνολική μας υγεία. Επιπλέον, η μικρή ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου έχει συσχετιστεί με την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη.
Μάλιστα, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις τροφές με φυτικές ίνες και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση λόγω προηγούμενων αναφορών για τα πιθανά οφέλη για την υγεία τους. Οι διατροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, ενώ η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.