Απόψεις

“Νέος νόμος για τους Φαρμακοποιούς” γράφει ο Γιώργος Ξ. Τροχόπουλος

Γιώργος Ξ. Τροχόπουλος

Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε ο νέος νόμος που καθορίζει το ασυμβίβαστο στις θέσεις ενός φαρμακοποιού, του μέλους του Δ.Σ. του οικείου Φαρμακευτικού Συλλόγου, και του μέλους του Δ.Σ. του αντίστοιχου Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών.

Ήμουν επί 15 συνεχή  χρόνια Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας και επί τρία χρόνια Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Ημαθίας-Πέλλας και μάλιστα με 19 μήνες κοινής θητείας στους δύο φορείς, την περίοδο 2009-2012. Τότε  κατάφερα να αλλάξω το DNA της λειτουργίας του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Ημαθίας-Πέλλας, θεσπίζοντας το ωράριο πρωί-απόγευμα, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα και ταχύτερα οι φαρμακοποιοί της Πέλλας, που αναγκάζονταν να επιλέγουν ιδιωτικές φαρμακαποθήκες της Θεσσαλονίκης.

Είχε γίνει δε τόσο λειτουργικός, ισχυρός και αξιόπιστος ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Ημαθίας-Πέλλας εκείνη την περίοδο, που είχε λάβει διακρίσεις για τη λειτουργία και την πορεία του, ακόμη και από Ευρωπαϊκούς φορείς!

Είναι ένα ρεκόρ που θα μείνει ακατάριπτο στην ιστορία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας, αλλά και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Ημαθίας-Πέλλας.

Θα ήθελα να αναφερθώ τώρα στην περίοδο εκείνη απλά για την ιστορία και όχι για να ευλογήσω τα γένια μου, που λέει η λαϊκή έκφραση.

  • Τους πρώτους μήνες που ανέλαβε η νέα διοίκηση υπό την προεδρία μου, διαπιστώσαμε, κατόπιν επισκέψεων σε πολλά φαρμακεία της Πέλλας, ότι υπήρχαν πολλά παράπονα από φαρμακοποιούς για την ώρα παράδοσης των δεμάτων φαρμάκων από τον Συνεταιρισμό. Με λίγα λόγια, αργούσε πολύ η παράδοση της παραγγελίας (σε μερικές περιπτώσεις και μέχρι τις τρεις το μεσημέρι) γεγονός που προκαλούσε ανωμαλία στη λειτουργία των φαρμακείων. Συνέπεια, ήταν να ψωνίζουν οι φαρμακοποιοί φάρμακα από ιδιωτικές αποθήκες της Θεσσαλονίκης, οι οποίες παρέδιδαν το δέμα των φαρμάκων το πολύ μέχρι τις 11 το πρωί, και καταλαβαίνει κάποιος ότι αν αυτό συνεχιζότανε, θα είχαμε πτώση του τζίρου του Συνεταιρισμού και άρα δυσλειτουργία.

Αμέσως προβληματίστηκα κι έφερα πρόταση στο Δ.Σ. για άμεση αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας της φαρμακαποθήκης, δηλαδή από 8π.μ. έως 4μ.μ. που ήταν το ωράριο, να γίνει από 8 το πρωί έως στις 4 το μεσημέρι και από 7 το απόγευμα έως στις 9 το βράδυ.

Κατά την απογευματινή λειτουργία, οι τηλεφωνήτριες θα έπαιρναν τις παραγγελίες από τα φαρμακεία της Πέλλας ενώ το πρωί γύρω στις 8π.μ. θα ξεκινούσε το πρώτο ημιφορτηγό για την παράδοση δεμάτων στην Πέλλα. Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε στο σημείο να τελειώνει η αποστολή των δεμάτων σε όλη την Πέλλα, το πολύ μέχρι τις 10:30π.μ., δηλαδή με λίγα λόγια, σώσαμε τον τζίρο της αποθήκης και εξυπηρετήσαμε με τον καλύτερο τρόπο τα φαρμακεία της Πέλλας και όλα αυτά με ελάχιστη αύξηση του κόστους λειτουργίας της φαρμακαποθήκης.

Εδώ να τονίσω ότι η αντιπολίτευση είχε διατυπώσει την επικίνδυνη άποψη να ανοίξουμε δεύτερη αποθήκη στα Γιαννιτσά, και λέγω επικίνδυνη, διότι μετά τα πέτρινα χρόνια που ακολούθησαν (μνημόνια) και τη δραματική πτώση των τιμών των φαρμάκων,  αλλά και την αδυναμία ελέγχου της υποτιθέμενης επιχείρησης των Γιαννιτσών από το Δ.Σ., δεν θέλω να σκεφτώ σε τι μπελάδες θα είχαμε μπει.

Αυτό που με χαροποιεί είναι ότι το ωράριο αυτό (πρωί-απόγευμα) εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα στην φαρμακαποθήκη, αλλά και το ότι φαρμακαποθήκες της Θεσσαλονίκης υιοθέτησαν αυτό το εγχείρημα και δουλεύουν με αυτό το ωράριο.

Να αναφέρω εδώ ότι στις 29/03/2012 πήραμε μία επιστολή από την  Ευρωπαϊκή εταιρία αξιολόγησης PLIMSOLL με υπογραφή Peter Bennett

Global Analyst – p.bennett@plimsollworld.com όπου έλεγε ότι ο προμηθευτικός παραγωγικός συνεταιρισμός φαρμακοποιών Ημαθίας – Πέλλας έχει αξιολογηθεί  ως  << Ισχυρός >> κατοπτρίζοντας την πρόσφατη εξαίρετη επίδοση σας και ότι η εταιρία σας είναι μία εκ των μόλις 464 εμπόρων φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρώπη που έχουν καλή απόδοση.

Δράττομαι της ευκαιρίας για να στείλω τους χαιρετισμούς μου σε όλους τους εργαζόμενους της φαρμακαποθήκης, με τους οποίους διατηρούσα άριστη σχέση και τους έχω στην καρδιά μου!

  • O  νέος νόμος ξεχωρίζει τους φαρμακοποιούς που ασχολούνται με τα του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενός δηλαδή Ν.Π.Δ.Δ., από τους φαρμακοποιούς που ασχολούνται με τη διοίκηση μιας συνεταιριστικής φαρμακαποθήκης.

Προσωπικά, μετά τη θητεία μου τότε στον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Ημαθίας-Πέλλας και τη γνώση που είχα αποκτήσει από την προηγούμενη 15ετή συνεχή Προεδρία στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ημαθίας, είχα διαμορφώσει άποψη και για τις δύο κατηγορίες των φαρμακοποιών που ορίζει ο νέος νόμος τώρα, την οποία δεν θέλω να δημοσιοποιήσω.

Γ.Ξ. ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΣ

                                                                                   Βέροια 13/07/21

banner-article

Ροη ειδήσεων