Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργη Μελίκη: Ξεκίνημα εκδηλώσεων και σχεδιασμοί για το αύριο

———-

Στην αυλή του Εθνογραφικού Κέντρου Γιώργη Μελίκη, διαμορφωμένη έτσι, ώστε να φιλοξενεί καλοκαιρινές εκδηλώσεις, αλλά και να προκαλεί ταυτόχρονα την καλύτερη διάθεση στους επισκέπτες, ξεκίνησαν χθες το βράδυ οι πρώτες εκδηλώσεις και ανακοινώθηκαν τα προσεχή σχέδια του Συλλόγου Φίλων του Εθνογραφικού.

Γοητευτικός οικοδεσπότης ο Γιώργης Μελίκης, με τη γνωστή του άνεση και τη ζεστασιά που εκπέμπει η παρουσία του – με παρόντα τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Γιάννη Μοσχόπουλο και τα μέλη του – είπε προλογίζοντας:

“Ξεχωριστή βραδιά η αποψινή, γιατί μας επιτρέπει να κοιταχτούμε στα μάτια. Ο κορωνοϊός μάς τρομάζει και δυστυχώς ανατρέπει το συναίσθημα. Ο πολιτισμός είναι εκείνος που μας φέρνει κοντά, αλλά όλοι πια γίναμε καχύποπτοι απέναντι σε όλα.

Απόψε γίνεται η επανεκκίνηση του Εθνογραφικού Κέντρου. Γύρω μου βλέπω φίλους. Και πρέπει να πω πως βλέπω μια διέξοδο στα όνειρά μας. Η αυλή μας έγινε φιλόξενη με πολλά όνειρα και σχέδια.”

Τα σχέδια που ανακοίνωσε ο Γιώργης Μελίκης  παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αναφέρονται στα 200 χρόνια της Επανάστασης από τη μια και στον Μακεδονικό Αγώνα από την άλλη.

Το Οκτώβρη  θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τον Τέλλο Άγρα, όπου θα προβάλλεται η προσωπικότητα του αδικοχαμένου αγωνιστή, μέσα στο ιστορικό φόντο της εποχής του.

Επίσης, ανακοίνωσε με ιδιαίτερη χαρά πως θα τιμηθεί η Επανάσταση  με την παρουσίαση της Χάρτας του Ρήγα. Παράλληλα θα εκτεθεί μέρος της συλλογής του Εθνογραφικού με χάρτες και παλαίτυπα – κάποια από το 1530 – όπου αναφέρεται και η λέξη Αιγές – τυπωμένα σε τυπογραφεία της Βενετίας και της Βιένης.

Στη συνέχεια προβλήθηκαν στην αυλή, γεμάτη από κόσμο, τρία video.

Το πρώτο ήταν μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση στους χώρους του Εθνογραφικού, όπου οι Μάσκες και τα Τάματα Λατρείας πραγματικά εντυπωσιάζουν.

Το δεύτερο και τρίτο ήταν συνέργειες με την ΕΡΤ, που αναφέρονταν στην Επανάσταση στη Μακεδονία και σε δημοτικά τραγούδια της Επανάστασης.

Στο τρίτο ειδικά, παρουσιαστής ο Γιώργης Μελίκης, γνώστης στο έπακρο του αντικειμένου, με φωνή βαθιά και εκφραστική, με σκηνική παρουσία ανάλογη με την ατμόσφαιρα της εποχής, έδωσε το ιστορικό πλαίσιο των τραγουδιών διαβάζοντάς τα ταυτόχρονα, για να ακουστούν στη συνέχεια και στις δύο μορφές τους, την παραδοσιακή, αλλά και την μεταγραμμένη σε κλασική φόρμα από την Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Τραγούδια όπως “Τα παιδιά της Σαμαρίνας”, η “Μακρυνίτσα” ή το “Ένας αϊτός καθότανε” και άλλα, πήραν άλλη διάσταση, παιγμένα από την Ορχήστρα, έστω κι αν μας ξάφνιασαν,  και το κυριότερο, έδειξαν τη συνέχεια από το χθες στο σήμερα.

Η εκδήλωση, κατά κοινή ομολογία άρεσε στους επισκέπτες της αυλής  που στο τέλος της εκδήλωσης  τους περίμενε ένας παραδοσιακός μπουφές, κάνοντας την επικοινωνία ακόμη πιο ζεστή.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article banner-article

Ροη ειδήσεων