Απόψεις Κόσμος

Κολομβία: Με αίμα βάφτηκε η φορολογική «μεταρρύθμιση» (photos / video)

———

«Αν ένας λαός διαμαρτύρεται και διαδηλώνει σε καιρό πανδημίας, είναι γιατί η κυβέρνηση του είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τον ιό». 

Θέα Μανούρα

Με νέο κύκλο διαδηλώσεων ξεκίνησε η εβδομάδα στους δρόμους της Κολομβίας.

Δεν έχουν τελειωμό για δέκατη τρίτη μέρα, οι βίαιες διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες στην Κολομβία με τον αριθμό των νεκρών διαδηλωτών να έχει περάσει πλέον τους 40, ο αριθμός των τραυματιών να αυξάνει και με δηλωμένες πάνω από 379 εξαφανίσεις πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, 1773 κακοποιήσεις και βασανισμοί από την αστυνομία – όσοι δηλαδή έχουν καταγγελθεί επίσημα – χιλιάδες τραυματίες, με 105 άτομα να φέρουν τραύματα από σφαίρες της αστυνομίας και 28 να παρουσιάζουν οφθαλμικές βλάβες ή να έχουν χάσει το φως τους, 936 συλλήψεις, 379 εξαφανίσεις πολιτών και 11 σεξουαλικές κακοποιήσεις γυναικών κρατουμένων σε φυλακές.

Ο απολογισμός μόνο της εβδομάδας που μας πέρασε.

Η Μπογκοτά «βράζει», όπως και η πόλη Κάλι, η αστυνομική βία είναι ανεξέλεγκτη και ο πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντούκε ζητεί απόσυρση των οδοφραγμάτων από τους δρόμους και καλεί σε συναίνεση με τα συνδικάτα.

Οι διαδηλωτές απαιτούν βελτιώσεις στην υγεία, την εργασία και το εκπαιδευτικό σύστημα, και επίσης απορρίπτουν την άγρια καταστολή και την άκρατη αστυνομική βία.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 28 Απριλίου εναντίον ενός νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, όμως μετατράπηκαν σε γενική διαμαρτυρία κατά της δεξιάς κυβέρνησης και σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, κυρίως στην πόλη Κάλι.

Πάντως, την Κυριακή του Πάσχα (02/05) κάτω από την πίεση των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που κατέκλειαν τους δρόμους, ο Πρόεδρος της Κολομβίας ανακοίνωσε την απόσυρση της προτεινόμενης μεταρρύθμισης και την εισαγωγή νέου νομοσχεδίου. Νωρίτερα είχε παραιτηθεί και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Με τη φορολογική μεταρρύθμιση που είχε προτείνει η κολομβιανή κυβέρνηση, αυξάνονταν οι φόροι σε ιδιώτες και εταιρείες και προβλεπόταν η εξάλειψη πολλών εξαιρέσεων, με στόχο την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, η οποία έχει πληγεί από την πανδημία COVID-19.

Σύμφωνα με τον κολομβιανό πρόεδρο, το νέο σχέδιο νόμου «θα αποτελεί καρπό συναίνεσης, για να αποφευχθεί η οικονομική αβεβαιότητα». «Είναι ώρα να δουλέψουμε όλοι μαζί χωρίς εμπάθειες» υποστήριξε ο Ιβάν Ντούκε και αναγνώρισε πως κόμματα, τοπικοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι επιχειρηματικών ενώσεων και μέλη της κοινωνίας των πολιτών συνεισέφεραν χρήσιμες ιδέες τις τελευταίες ημέρες.

Ο λαός της Κολομβίας, όμως ειδικά στην πόλη Κάλι, είχε διαφορετική άποψη την οποία πληρώνει με διώξεις, συλλήψεις, βασανιστήρια στις φυλακές αλλά και περίεργες εξαφανίσεις.

Υπάρχει μία είδηση που μας έρχεται από την Μπογκοτά, πως ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος να θέσει τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε νέα «ειρηνική βάση» και να συζητήσει με τους φορείς.

Πολύς κόσμος βέβαια πιστεύει πως μάλλον θα πρόκειται για το ίδιο, «μακιγιαρισμένο» νομοσχέδιο, που ίσως πυροδοτήσει νέο κύκλο αίματος.

——–

Η διεθνής κοινότητα κωφεύει

Πέρα των εκκλήσεων για ηρεμία και συστάσεις για τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας, ουσιαστικά δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική παρέμβαση, ενώ το Στέητ Ντιπάρτεντ, μιλά για «βίαιους και βάνδαλους» διαδηλωτές.

Οι «βίαιοι και βάνδαλοι» του Στέητ Ντηπάρτμεντ είναι πολίτες που κατεβαίνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στο δρόμο απαιτώντας δικαιοσύνη, ενώ την ίδια στιγμή, η Κολομβία είναι μια χώρα με πλήρως στρατικοποιημένη αστυνομία, με ειδικές δυνάμεις – δολοφόνους και, από τα τέλη Απρίλη, με τα τανκς κατά πολιτών στους δρόμους.

Σύμφωνα με το αμερικάνικο ΤΙΜΕ, έχει αποδειχθεί ότι «χρησιμοποιούνται αδιακρίτως επικίνδυνα όπλα κατά των πολιτών από την αστυνομία» της Κολομβίας, ενώ αντίστοιχα βίντεο, με συνεχόμενες ριπές από τανκ κατά διαδηλωτών, έχουν βγει ήδη στη δημοσιότητα από διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο λαός της Κολομβίας συνεχίζει να διαμαρτύρεται, όχι μόνο για την δολοφονική καταστολή αλλά και απέναντι σε μία αποτυχημένη κυβέρνηση, τόσο στο θέμα της πανδημίας, πόσο μάλλον για θέματα οικονομίας.

Η δεξιά κυβέρνηση του Ντούκε, έκανε την πανδημία… ευκαιρία για να περάσει νεοφιλελεύθερα, αντιλαϊκά νομοσχέδια, ενώ την ίδια στιγμή, η αστυνομική βία γίνεται ολοένα και εντονότερη.

Η υποβολή των νομοσχεδίων γινόταν με τη χώρα να μετρά εκατοντάδες νεκρούς κάθε μέρα, και την χρησιμοποίηση των θανάτων ώστε να αποτραπούν οι λαϊκές συγκεντρώσεις. Η Κολομβία έχει περίπου τρία εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 75.000 νεκρούς λόγω πανδημίας, που οφείλονται κυρίως στη διάλυση του δημοσίου συστήματος υγείας που έχει υποστεί καταστροφικά πλήγματα από τις πολιτικές Ντούκε.

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε ένα πανό διαδηλωτών, «Αν ένας λαός διαμαρτύρεται και διαδηλώνει σε καιρό πανδημίας, είναι γιατί η κυβέρνηση του είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τον ιό». 

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ