Κορωνοϊός Κόσμος

Ινδία: Γεμάτα νοσοκομεία και κρεματόρια, κλείνουν εμβολιαστικά κέντρα λόγω ελλείψεων

……………………………

Αυξάνεται η οργή κατά της κυβέρνησης στην Ινδία, που βρίσκεται πλέον σε ανθρωπιστική κρίση και μετρά επίσημα 208.330 νεκρούς, με τους ειδικούς όμως να εκτιμούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Τα ασθενοφόρα και τα φορτηγά που μεταφέρουν τις σορούς των θυμάτων στα κρεματόρια είναι τόσα πολλά στο Νέο Δελχί, όπου ένας άνθρωπος πεθαίνει από Covid-19 κάθε τέσσερα λεπτά, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η κυκλοφορία.

Κι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην ινδική πρωτεύουσα αντιμετωπίζουν μια μάχη κάθε μέτρα όχι μόνο για να βρουν κρεβάτι σε ένα νοσοκομείο αλλά και να αποχαιρετήσουν τους νεκρούς με αξιοπρέπεια.

Η χωρητικότητα ενός κρεματόριου στην Ghazipur, στα ανατολικά της πόλης, είναι 38 πτώματα αλλά με το δεύτερο κύμα πανδημίας να την σαρώνει, υπάρχουν φορές που 150 πτώματα έχουν φτάσει ήδη από το πρωί. Το προσωπικό έχει επεκτείνει το χώρο στο πάρκινγκ αλλά ούτε αυτό φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες.

Και τα νοσοκομεία, όχι μόνο της πρωτεύουσας, είναι γεμάτα με αποτέλεσμα πολλοί να πεθαίνουν εκτός, ενώ και στις μεγαλύτερες πόλεις υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε οξυγόνο και φάρμακα.

«Η κυβέρνηση απέτυχε»

Στη γειτονική πόλη Noida όταν η η Sumitra χρειάστηκε οξυγόνο δεν βρήκε ποτέ κρεβάτι και πέθανε την περασμένη Πέμπτη. «Δοκιμάσαμε τόσα πολλά νοσοκομεία, αλλά ακόμη και όταν το οξυγόνο της μειώθηκε στο 40%, δεν μπορούσαμε να βρούμε», δήλωσε ο γιος της 56χρονης.

«Συνεχίσαμε στα νοσοκομεία όπου μας είπαν ότι υπάρχει διαθεσιμότητα κρεβατιών αλλά κάθε φορά το νοσοκομείο ήταν γεμάτο. Αν μπορούσαμε να της βρούμε κρεβάτι ή να πάρουμε οξυγόνο εγκαίρως, θα μπορούσαμε να τη σώσουμε. Αλλά δεν είχε καν την ευκαιρία να επιζήσει».

«Η κυβέρνηση απέτυχε. Γιατί δεν μπορούσε να μας δώσει την υγειονομική περίθαλψη που χρειαζόμαστε;» είπε ο Kumar.

AP Photo

«Δεν θα μείνει κανείς στο Δελχί»

Πολλά αποτεφρωτήρια αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ξυλεία λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών, καθώς για κάθε νεκρική πυρά απαιτούνται 300-400 κιλά ξύλου.

«Πολλοί νεκροί», είπε ο Sharma, επικεφαλής κρεματόριου της πρωτεύουσας. «Φαίνεται ότι αν συνεχιστεί αυτό, δεν θα μείνει κανείς στο Δελχί»

Επίσης, παρά το αυστηρό πρωτόκολλο για τις σορούς του θυμάτων από Covid-19, o Sharma υποστηρίξει ότι συχνά τα νοσοκομεία τους έστελναν πτώματα χωρίς προστατευτική συσκευασία, κινδυνεύοντας να εκθέσουν το προσωπικό στον ιό. Και πρόσθεσε ότι ορισμένες οικογένειες προσπάθησαν να κρύψουν ότι ο συγγενής τους είχε πεθάνει από κορονοϊό.

«Ήταν τρομερό και πολύ τρομακτικό», είπε. «Εργαζόμαστε για 20 ώρες κάθε μέρα τώρα. Είμαι τόσο κουρασμένη και η ψυχή μου έχει σπάσει. Οι άνθρωποι πετάνε τώρα τα πτώματα και τρέχουν μακριά, οπότε πρέπει να κάνουμε τις τελευταίες τελετές».

Στο μεταξύ ο ιός δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης, αφού και το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 386.452 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις σε μία μέρα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ινδία έχει αυξηθεί κατά περίπου 7,7 εκατ. από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν εντάθηκε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Ωστόσο, ειδικοί σε θέμα υγείας πιστεύουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου ίσως είναι 5 με 10 φορές μεγαλύτεροι από τον επίσημο απολογισμό.

Ap photo

Παράλληλα, όλα τα εμβολιαστικά κέντρα στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, το Μουμπάι, κλείνουν για τρεις ημέρες από σήμερα λόγω έλλειψης εμβολίων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η Ινδία κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο στην παραγωγή εμβολίων, αλλά δεν έχει αρκετά αποθέματα για να τα βγάλει πέρα με το δεύτερο, φονικό κύμα , παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι σχεδιάζει να εμβολιάσει όλους τους ενήλικες από την 1η Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις περίπου το 9% των 1,4 δισ. κατοίκων της χώρας έχει λάβει μια δόση εμβολίου από τον Ιανουάριο. Αρκετές πολιτείες έχουν πει ότι δεν θα μπορέσουν να ανοσοποιήσουν άμεσα τους πολίτες ηλικίας 18-45 ετών.

banner-article

Ροη ειδήσεων