Κορωνοϊός Κόσμος

Αυτοσχέδια κρεματόρια για τους νεκρούς του κορονοϊού στην Ινδία

Αυτοσχέδιο κρεματόριο στο Γκουάτι. AP Photo/Anupam Nath

Βοήθεια σε ιατροφαρμακευτικό υλικό εισρέει στην Ινδία, η οποία αντιμετωπίζει τη χειρότερη φάση της πανδημίας από την αρχή της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός, με εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους αλλά και ημερήσια κρούσματα.

Τον δραματικό χαρακτήρα της κατάστασης, με περισσότερα από ένα εκατομμύρια κρούσματα μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, αποδεικνύει και το γεγονός ότι για να μπορέσουν να αποτεφρωθούν οι νεκροί, έχουν δημιουργηθεί πρόχειρα και αυτοσχέδια κρεματόρια σε πάρκα, πλατείες, πάρκινγκ και χωράφια. Όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος.

Οι οικογένειες μερικές φορές χρειάζεται να περιμένουν μέρες για να αποτεφρώσουν τους νεκρούς τους, ενώ οι συγγενείς συχνά βοηθούν στη διαδικασία ακόμη και συγκεντρώνοντας ξύλα. Τελετές πραγματοποιούνται από το πρώτο φως της μέρας έως και μετά τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τις αρχές, σήμερα Τρίτη καταγράφηκαν 323.144 νέες μολύνσεις, αριθμός μικρότερος από το ρεκόρ της Δευτέρας με 352.991 περιστατικά, ανεβάζοντας το σύνολο στη χώρα στα 17 εκατομμύρια.

Ωστόσο, ο Ρίζο Μ. Τζον, καθηγητής και οικονομολόγος στον τομέα υγείας στο Ινδικό Ινστιτούτο Διοίκησης στο νότιο κρατίδιο Κεράλα, δήλωσε ότι η σημερινή μείωση στα νέα κρούσματα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μείωση του αριθμού των διαγνωστικών τεστ που γίνονται. «Αυτό δεν θα πρέπει να το εκλάβουμε ως μια ένδειξη μείωσης των κρουσμάτων, αλλά μάλλον ως έλλειψη καταγραφής λόγω του υπερβολικού αριθμού των θετικών κρουσμάτων!», έγραψε στο Twitter.

Ταυτόχρονα, τα επίσημα στοιχεία, που βασίζονται μόνο στις καταγραφές που γίνονται στα νοσοκομεία, δίνουν περί τις 300.000 θανάτους, ωστόσο ο αριθμός αυτός θεωρείται πολύ μικρότερος από τον πραγματικό, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πόσοι δεν πρόλαβαν καν να φτάσουν σε νοσοκομείο.

Αχμενταμπάντ, Ινδία. AP Photo/Ajit Solanki

Μόνο στο Νέο Δελχί, μία από τις χειρότερα πληττόμενες πόλεις στη χώρα, δημοσιογραφική έρευνα κατέγραψε τουλάχιστον 1.150 θανάτους περισσότερους από αυτούς που καταγράφηκαν επισήμως σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Σκάνδαλο με κρεβάτια για δικαστές

Στο μεταξύ και μέσα σε όλη αυτή την τραγική κατάσταση, οργή ξέσπασε στο Νέο Δελχί καθώς αποκαλύφθηκε ότι κρεβάτια Covid φυλάσσονται για δικαστές, όταν στην ινδική πρωτεύουσα δεν υπάρχουν κλίνες ή οξυγόνο για εκατοντάδες ανθρώπους. Οι αρχές στο Δελχί έδωσαν εντολή προκειμένου πολυτελές ξενοδοχείο να μετατραπεί σε ιατρική εγκατάσταση Covid-19, ώστε να τη χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου και οι οικογένειές τους, έπειτα από αίτημα του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Νέο Δελχί.

Ο Τζαϊβίρ Σεργκίλ, δικηγόρος και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος του Κογκρέσου, που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, δήλωσε πως η απόφαση αντίκειται στο δικαίωμα στην ισότητα, το οποίο κατοχυρώνει το Σύνταγμα, και το δικαστήριο πρέπει να απορρίψει την ειδική μεταχείριση. «Για χάρη της δικαιοσύνης, της ακεραιότητας και της πίστης στο δικαστικό σύστημα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Δελχί πρέπει να αναιρέσει την εντολή», είπε. Ωστόσο, ούτε η γραμματεία του Ανώτατου Δικαστηρίου του Δελχί ούτε η πολιτειακή κυβέρνηση του Δελχί έχουν απαντήσει.

Διεθνής βοήθεια

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό λόγω των μαζικών συναθροίσεων, των πολύ μεταδοτικών στελεχών αλλά και της ανεπάρκειας εμβολίων. Επίσης, επισημαίνει ότι καθώς δεν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ούτε παροχή συμβουλών, πολλοί άνθρωποι σπεύδουν στο νοσοκομείο, «παρότι η παρακολούθηση και η φροντίδα στο σπίτι μπορεί να γίνει με μεγάλη ασφάλεια».

AP Photo/Ajit Solanki

Προτείνει κέντρα σε επίπεδο κοινοτήτων να κάνουν τον έλεγχο και την διαλογή ασθενών και να παρέχουν συμβουλές για ασφαλή φροντίδα στο σπίτι, ενώ πληροφορίες διατίθενται επίσης μέσω γραμμών βοήθειας ή πινάκων ανακοινώσεων.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ, Τάρικ Γιασάρεβιτς, ο οργανισμός αποστέλλει κρίσιμης σημασίας εξοπλισμό και προμήθειες στην Ινδία, μεταξύ των οποίων 4.000 συμπυκνωτές οξυγόνου, οι οποίοι χρειάζονται μόνον μια πηγή ενέργειας, σημείωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τάρικ Γιασάρεβιτς.

Ιατρικές προμήθειες και από άλλες χώρες άρχισαν επίσης να φτάνουν στην Ινδία.

Φορτίο ιατρικών προμηθειών από τη Βρετανία, στο οποίο περιλαμβάνονται 100 αναπνευστήρες και 95 συμπυκνωτές οξυγόνου, έφτασε το πρωί στο Νέο Δελχί, ενώ η Γαλλία στέλνει συσκευές παραγωγής οξυγόνου, οι οποίες μπορούν να παρέχουν όλο το έτος οξυγόνο για 250 κλίνες, σύμφωνα με την πρεσβεία της χώρας.

Επίσης, στο Νέο Δελχί, έφτασε σήμερα το πρώτο «Οξυγόνο Εξπρές», δηλαδή τρένο που μεταφέρει περίπου 70 τόνους από το πολύτιμο αέριο από το ανατολικό κρατίδιο Σχατίσγαρχ.

Στη μάχη και ο στρατός

Για να ενισχυθεί η προσπάθεια, η κυβέρνηση της Ινδίας κινητοποίησε και τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Μπίπιν Ράουατ, δήλωσε ότι θα προσφερθεί οξυγόνο από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων, ενώ εν αποστρατεία ιατρικό προσωπικό θα συνδράμει τις υγειονομικές εγκαταστάσεις που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κρίση.

banner-article

Ροη ειδήσεων