Απόψεις Εργασία Κοινωνία

Εργασία: Ψηφίζουμε… 10ωρο, όταν άλλες χώρες «βλέπουν» 4ήμερο και 6ωρο – Κίνδυνοι και για την υγεία

——

Γιώργος Καλούμενος

Σε μία εποχή που η τεχνολογία φέρνει την απόλυτη αυτοματοποίηση αλλά και τη δυνατότητα μόνιμης ή μερικής τηλεργασίας στη συντριπτική πλειονότητα των επαγγελμάτων…

Σε μία περίοδο που, λόγω κορωνοϊού και όχι μόνο, οι συνθήκες είναι ριζικά διαφορετικές, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, οργανωνόμαστε, επικοινωνούμε και κατανοούμε τον κόσμο…

Σε μία συγκυρία που οι κυβερνήσεις χωρών όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Νέα Ζηλανδία απεργάζονται σχέδια μείωσης της οκτάωρης αλλά και της πενθήμερης εργασίας

Και για να μην μακρηγορούμε, εν έτει … 2021 η ελληνική Κυβέρνηση ίσως για να «γιορτάσει» τα περίπου 100 χρόνια από την καθιέρωση του 8ώρου (επικυρώθηκε στην Ελλάδα μόλις το 1920, πολύ αργότερα από χώρες όπως η Γαλλία και η Αγγλία) αποφάσισε να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την 10ωρη εργασία και μάλιστα για έξι συνεχόμενους μήνες.

Κι όλα αυτά όταν έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες εθνικές και διεθνείς μελέτες που όλες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι η αύξηση του ωραρίου όχι μόνο δεν συνιστά παράγοντα βελτίωσης της παραγωγικότητας αλλά οδηγεί μαθηματικά στη μείωση της.

Μάλιστα οι περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι όπου έχει δοκιμαστεί η μείωση του οκταώρου έχει επιδράσει ευεργετικά στην παραγωγικότητα καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις δίνουν τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να είναι πιο αποτελεσματικός παρά το γεγονός ότι δουλεύει λιγότερο.

Αλλά και ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η 10ωρη και πάνω εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα συνδέεται με συντριπτικά αυξημένες πιθανότητες εγκεφαλικού και καρδιακών επεισοδίων για τους εργαζόμενους.

Προφανώς σε αυτά τα δεδομένα στηρίζονται οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Γερμανίας αλλά και τη Νέας Ζηλανδίας που έχουν ήδη τοποθετηθεί θετικά στο ενδεχόμενο τετραήμερης εργασίας ή μείωσης του οκταώρου

Σε εβδομάδα 32 ωρών προσανατολίζεται η Ισπανία

Η Ισπανία λοιπόν είναι μία από τις πρώτες χώρες του πλανήτη που θα δοκιμάσει το πιλοτικό πρόγραμμα για τετραήμερη εργασία σε όποια επιχείρηση το επιθυμεί καθώς η κυβέρνηση είπε το «ναι».

Μάλιστα όλα ξεκίνησαν από την πρόταση του αριστερού κόμματος Mas Pais.

«Με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας των 32 ωρών εκκινούμε την πραγματική συζήτηση της εποχής μας. Ήρθε η ώρα για την ιδέα αυτή», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο ηγέτης του κόμματος, Ινίγο Ερεχόν.

Και όπως φαίνεται, η Ισπανία δεν θα είναι η μόνη χώρα αφού στη Γερμανία αλλά και τη Νέα Ζηλανδία, βλέπουν με καλό μάτι αυτή την ιδέα αφού υποστηρίζουν ότι με τις 32 ώρες εργασίας, θα αυξηθεί η παραγωγικότητα των εργαζόμενων.

Νέα Ζηλανδία: Ήδη δύο εταιρίες εφαρμόζουν μειωμένο ωράριο

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, δήλωσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης τεσσάρων ημερών εργασίας, προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων, να παρέχουν στους εργαζομένους μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, και να ενθαρρύνουν τον εγχώριο τουρισμό να αντισταθμίσει την έλλειψη ξένων τουριστών λόγω πανδημίας.

Ήδη εταιρία της χώρας μείωσε σε τέσσερις τις εργάσιμες μέρες της εβδομάδας και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Συγκεκριμένα για δύο μήνες, η εταιρία διαχείρισης ακινήτων, Perpetual Guardian, μείωσε από πέντε σε τέσσερις τις εργάσιμες μέρες, αλλά συνέχιζε να τους πληρώνει κανονικά.

Όπως αποδείχτηκε, η αποδοτικότητα των εργαζομένων αυξήθηκε. Ενώ πριν τη δοκιμή, μόλις το 54% των εργαζομένων δήλωνε πως μπορούσε να συνδυάσει αρμονικά επαγγελματική και προσωπική ζωή, μετά το πέρας της, το ποσοστό έφτασε στο 78%.

Το άγχος μειώθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες ενώ η ικανοποίησή τους συνολικά για τη ζωή τους αυξήθηκε κατά 5%.

Όλα αυτά συνέβαλαν στο να αποδίδουν καλύτερα στην εργασία τους.

Πείραμα τεσσάρων εργάσιμων και από τη Unilever

Αλλά και οι εργαζόμενοι της Unilever στη Νέα Ζηλανδία εργάζονται αυτό το διάστημα τέσσερις ημέρες την εβδομάδα – και θα πληρώνονται για πέντε – σε μια δοκιμή διάρκειας ενός έτους.

Η κίνηση είναι ένα «πείραμα» για να διαπιστωθεί αν η μείωση των εργάσιμων ημερών της εβδομάδας κατά μία μέρα μπορεί να «φέρει ουσιώδη αλλαγή στον τρόπο εργασίας των υπαλλήλων», όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Unilever Νέας Ζηλανδίας, Nick Bangs. «Πιστεύουμε ότι οι παλιοί τρόποι εργασίας είναι ξεπερασμένοι και δεν είναι πλέον κατάλληλοι» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Unilever έχει 81 υπαλλήλους στη Νέα Ζηλανδία. Τον επόμενο Δεκέμβριο, όταν λήξει η δοκιμή, η εταιρεία θα αξιολογήσει εάν η εβδομάδα τετραήμερης εργασίας θα πρέπει να επεκταθεί στους 155.000 υπαλλήλους της σε όλο τον κόσμο.

Γερμανία: Θετικοί Μέρκελ και Σολτς για την παράταση του μειωμένου ωραρίου

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η καγκελάριος Μέρκελ είναι «καταρχάς θετική» για την παράταση της εργασίας με μειωμένο ωράριο.

«Το μέτρο είχε συγκριτικά θετικές επιπτώσεις στην Γερμανία κατά την κρίση του κορωνοϊού. Διατήρησε εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση συζητά αυτήν την στιγμή την ενδεχόμενη παράτασή του για ένα έτος. Η συγκεκριμένη διαμόρφωση του σχεδίου εφαρμογής θα είναι θέμα στην επόμενη συνάντηση των ηγετών του κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 25 Αυγούστου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Επίσης ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών και ο Αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς τάχθηκαν το υπέρ της παράτασης της παροχής του επιδόματος στους εργαζόμενους με μειωμένο ωράριο για 24 μήνες.

Βρετανία: Πρόβλεψη για Σαββατοκύριακα…5 ημερών και δουλειά 2 ωρών

Βρετανοί ερευνητές δεν διστάζουν να προβλέψουν ότι μελλοντικά θα υπάρξουν ακόμη και…πενθήμερα «σαββατοκύριακα», ότι μερικοί άνθρωποι θα δουλεύουν πενθήμερο αλλά μόνο μια-δύο ώρες τη μέρα, ενώ οι ετήσιες διακοπές από μερικές εβδομάδες μπορεί να φθάσουν τους μερικούς μήνες ή, εναλλακτικά, να κάνει κανείς διακοπές δύο μηνών για κάθε ένα μήνα που δουλεύει.

Όπως επισημαίνουν, «το παραδοσιακό μοντέλο, όπου ο καθένας δουλεύει περίπου 40 ώρες την εβδομάδα, ποτέ δεν βασίσθηκε στο πόση δουλειά είναι καλή για τους ανθρώπους». Από την άλλη, επισημαίνουν ότι οι θέσεις εργασίας πρέπει να είναι ποιοτικές, δηλαδή οι εργαζόμενοι να γίνονται αντικείμενο σεβασμού και να μη νιώθουν συνεχή εργασιακή ανασφάλεια. Τονίζουν ακόμη ότι η δραστική μείωση των ωρών εργασίας πρέπει να αφορά τους πάντες, αλλιώς θα ενταθούν οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.

Υγεία: Αυξημένος ο κίνδυνος για εγκεφαλικό με 10ωρη+ εργασία

Οι άνθρωποι που δουλεύουν πολλές ώρες, πάνω από δέκα τη μέρα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδιαίτερα όταν εργάζονται τόσες ώρες για περισσότερα από δέκα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα και το ωράριο εργασίας από ερωτηματολόγια 143.592 συμμετεχόντων ηλικίας 18-69 ετών. Έγιναν ξεχωριστές συνεντεύξεις για άτομα με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και προηγούμενα εγκεφαλικά επεισόδια.

Ως πολλές ώρες εργασίας ορίστηκαν οι δέκα ώρες ημερησίως για τουλάχιστον 50 ημέρες το χρόνο, ενώ κατά καιρούς έχουν δει τη δημοσιότητα έρευνες για το πόσος είναι ο σωστός χρόνος εργασίας μέσα στη μέρα.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων οι 1.224 υπέστησαν εγκεφαλικά επεισόδια. Ένα ποσοστό 29% (42.542 συμμετέχοντες), ανέφεραν πολλές ώρες εργασίας, ενώ το 10% (14.481 συμμετέχοντες), ανέφεραν πολλές ώρες εργασίας για δέκα ή περισσότερα χρόνια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Stroke» της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς, δείχνουν πως οι συμμετέχοντες που εργάζονταν πολλές ώρες, είχαν 29% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ ο κίνδυνος για εκείνους που εργάζονταν πολλές ώρες για δέκα ή περισσότερα χρόνια, ήταν αυξημένος κατά 45%.

 topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων