Κοινωνία

Ηλίας Σιώρας: Δεν μπορεί να πεθαίνει κόσμος, ενώ στα 500 μέτρα υπάρχει άδειο κρεβάτι και να ζητάνε 1.700 ευρώ τη βραδιά!

———–

Όταν παίζεται η ζωή τόσων ανθρώπων, δε χωράει διαπραγμάτευση! Δεν μπορεί να πεθαίνει άνθρωπος στην κλινική μου και στα 500 μέτρα να υπάρχει κλίνη άδεια και να ζητά ο κλινικάρχης αποζημίωση 1.700 ευρώ την ημέρα, για νοσηλεία σε ΜΕΘ. Αυτό αγγίζει το όριο της απανθρωπιάς!

—————

Ηλίας Σιώρας εμφανίστηκε χτες ζωντανά στη συχνότητα της ΕΡΤ και μίλησε για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία.

Είπε πως μόνο στον σεισμό του ’99 στη Ρικομέξ είχαμε αντίστοιχες εικόνες, με τα ασθενοφόρα να έρχονται σαν βαγονάκια τρένου, το ένα μετά το άλλο. Περιέγραψε τη δραματική κατάσταση και τις εξουθενωτικές συνθήκες για το προσωπικό, που κινδυνεύει να καεί (burn out) από την κούραση.

Δεν υπάρχει ωράριο! Ο νοσηλεητής-η νοσηλεύτρια μπορεί να δουλεύει 16 ώρες την ημέρα, ειδικά στη γενική εφημερία. Ο συνάδελφος από τον Ευαγγελισμό που μίλησε το πρωί στην κάμερα εργαζόταν από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι της επόμενης μέρας. Μιλάμε δηλαδή για 30ωρα, εξουθενωτικές συνθήκες! Και αυτοί πρέπει να κάνουν το καλύτερο δυνατό, να μην πέσουν σε λάθος, να δουν ποια περιστατικά χρειάζονται διασωλήνωση και να την κάνουν εγκαίρως.

Περιέγραψε επίσης την κατάσταση που επικρατεί στον Ευαγγελισμό. Υπάρχουν 200 κλίνες για περιστατικά Covid που είναι όλες γεμάτες, γι’ αυτό δεκάδες περιστατικά μετακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Υπάρχουν 58 κλίνες ΜΕΘ Covid που δε φτάνουν για τους ασθενείς του νοσοκομείου και οι γιατροί αναγκάζονται να τους νοσηλεύουν σε απλούς θαλάμους για πολλές ώρες, εν γνώσει της Διοίκησης. Παράλληλα, υπάρχει μια λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ με 125 άτομα που περιμένουν να μπουν σε ΜΕΘ.

Στο ερώτημα αν κινδυνεύουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς που δεν μπαίνουν σε ΜΕΘ, ο Ηλίας Σιώρας απάντησε με ένα στατιστικό που δίνει η Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας και δείχνει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση και εγκληματικές οι ευθύνες των υπαίτιων.

Για όσους νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, το ποσοστό θνητότητας είναι 23%. Αν κάποιος χρειάζεται ΜΕΘ, αλλά δεν έχει εισαχθεί, το ποσοστό της θνησιμότητας διπλασιάζεται και φτάνει στο 46%.
Τόνισε επίσης πως η επίταξη των δομών της ιδιωτικής υγείας είναι επιτακτική ανάγκη και η ΟΕΝΓΕ το λέει εδώ και έναν χρόνο. Και πως η λεγόμενη επιστράτευση 200 γιατρών μπορεί να αποσυμπιέσει ελάχιστα την κατάσταση, αλλά είναι προσωρινό μέτρο.

Τα κρεβάτια δε φτάνουν. Στο λεκανοπέδιο υπάρχουν 4 χιλιάδες κλίνες στον ιδιωτικό τομέα και δεν είναι όλες γεμάτες. Έχουν μηχανήματα και εξαιρετικούς συναδέλφους.

Οι γιατροί που περιμένουν διορισμό είναι 2 και 3 χιλιάδες. Θα μπορούσε με μια γρήγορη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να διοριστούν άμεσα. Λύση μπορεί να δοθεί αν γίνουν μαζικές προσλήψεις, με τους συναδέλφους που είναι υποψήφιοι για μόνιμη θέση. Διόρισέ τους όλους και δε θα έχεις ελλείψεις στα νοσοκομεία. Επίταξε ιδιωτικές κλίνες και δε θα έχεις τέτοιο πρόβλημα στον Ευαγγελισμό. Έχουμε γίνει νοσοκομεία Covid και το ίδιο γίνεται παντού: στη Νίκαια, στο Γεννηματάς, στο Θριάσιο…
Στο τέλος επανέλαβε την έκκληση της ΟΕΝΓΕ για επίταξη ιδιωτικών κλινών και μαζικές προσλήψεις.

Εμείς λέμε επίταξη με όρους δημοσίου. Δεν μπορεί να πεθαίνει άνθρωπος στην κλινική μου και στα 500 μέτρα να υπάρχει κλίνη άδεια και να ζητά ο κλινικάρχης αποζημίωση 1.700 ευρώ τη βραδιά, για νοσηλεία σε ΜΕΘ. Αυτό αγγίζει τα όρια της απανθρωπιάς!

Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι στη σκέψη της διαπραγμάτευσης. Κατά τη γνώμη μας, των νοσοκομειακών γιατρών, όταν παίζεται η ζωή τόσων ανθρώπων, δε χωράει διαπραγμάτευση.

Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι στη σκέψη της διαπραγμάτευσης. Κατά τη γνώμη μας, των νοσοκομειακών γιατρών, όταν παίζεται η ζωή τόσων ανθρώπων δε χωράει διαπραγμάτευση.

 katiousa.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας