Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σχετικά με την εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας, συγκριτικά με άλλες περιοχές θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ημαθία βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Συγκεκριμένα ο μέσος όρος των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα ήταν στο 3,29 ενώ τα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους είναι 2,84. Ο δεύτερος δείκτης μπορεί να αποτελέσει και μέτρο σύγκρισης σε σχέση με άλλες περιοχές.
Συγκεκριμένα: Συναντάμε κάποιες περιοχές με μικρότερο δείκτη ανά 100 χιλιάδες κρούσματα, που αυτό σημαίνει –έχοντας πάντα υπόψη μας τα καταγεγραμμένα- ότι η μόλυνση έχει μικρότερη ένταση σε σχέση με την Ημαθία, ενώ συναντάμε άλλες περιοχές που έχουν μεγαλύτερο δείκτη ή ακόμη και πολύ μεγαλύτερο.
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του πίνακα, Η Κάλυμνος με 0,57, ο Έβρος με 0,68, το Κιλκίς με 1,24 είναι σε προφανώς σε καλύτερη κατάσταση από την Ημαθία. Περιοχές όπως η Λάρισα με 8,79, η Θεσσαλονίκη με 13,51 ή η Δυτική Αττική με 17,4 είναι άσχημη κατάσταση σε σχέση πάντα με την Ημαθία, ενώ υπάρχουν και άλλες περιοχές όπως η Αχαΐα με 25,14 ή Μύκονος με 59,21 που φυσικά βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση.
Βέβαια πρόκειται για στοιχεία της περασμένης εβδομάδας και αυτά μπορούν, όπως η εμπειρία έδειξε, εύκολα να μεταβληθούν.
Αξίζει επίσης να επισημάνουμε την άποψη πολλών επιστημόνων για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μέσω των σχολείων που λειτουργούν. Άσχετα όμως με το τι θα προκύψει στις επόμενες μέρες, αυτό που είναι βέβαιο και το λέμε μετά λόγου γνώσεως, υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία δεν μπορούν να τηρηθούν, με δεδομένο και τον πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών στις τάξεις. Όσο για τους εμβολιασμούς είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να προσδοκούμε γρήγορα αποτελέσματα.
ΥΓ. Επισυνάπτουμε τον σχετικό πίνακα του ΕΟΔΥ καθώς και χάρτη που μας δίνει με χρώμα τα ανάλογα στοιχεία για τις τελευταίες 14 μέρες.
far