Αστυνομικοί λένε «όχι» σε Πανεπιστημιακή Αστυνομία και ειδικό σώμα στις συγκοινωνίες
Την αντίθεσή της στην ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος – ΟΠΠΙ), καθώς και στη δημιουργία ειδικού σώματος για τις αστικές συγκοινωνίες, εκφράζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Β/Α Αττικής.
Οι αστυνομικοί της Ένωσης σημειώνουν ότι η ίδρυση της Πενεπιστημιακής Αστυνομίας ανακοινώνεται την ίδια στιγμή που εκκρεμεί πληθώρα αιτημάτων για ενίσχυση με προσωπικό σε υπηρεσίας της ΕΛΑΣ, σημειώνοντας ότι αν υλοποιηθεί η εξαγγελία για δημιουργία της ΟΠΠΙ θα πρόκειται για ένα “ανεπίτρεπτο πισωγύρισμα“.
“Έργο της Αστυνομίας είναι η πάταξη της εγκληματικότητας και η επέμβαση σε χώρους όπως του Πανεπιστημίου και του συγκοινωνιακού δικτύου, θα πρέπει να γίνεται μόνον σε περιπτώσεις σοβαρών περιστατικών και, ιδίως, επί διάπραξης ποινικών αδικημάτων“, σημειώνουν οι αστυνομικοί.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Τις τελευταίες ήμερες έχει εξαγγελθεί η δημιουργία, κατά χρονική σειρά, ειδικής ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού ιδρύματος (1000 ατόμων!), αλλά και ειδικού σώματος αστυνόμευσης του συγκοινωνιακού δικτύου της Αττικής. Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. είναι υποστελεχωμένες, εκκρεμεί πληθώρα αιτημάτων για ενίσχυση με προσωπικό, ενώ οι συνάδελφοί μας, που επιφορτίσθηκαν και με το έργο των ελέγχων τήρησης των μέτρων κατά της πανδημίας, έχουν ξεπεράσει προ πολλού το όριο ανοχής και οδεύουν στο να ξεπεράσουν και το όριο της σωματικής εξάντλησης. Κι όλα αυτά, χωρίς ούτε την ελάχιστη οικονομική αναγνώριση του κόπου και της αυταπάρνησης, υπό συνθήκες σοβαρότατου κινδύνου για την υγεία τους, που επιτελούν το έργο τους οι αστυνομικοί.
Πέραν αυτών, σε όλα τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη η φύλαξη/αστυνόμευση του συγκοινωνιακού δικτύου και των Πανεπιστημίων, ήδη προ πολλού χρόνου έχουν ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, οι τελευταίες εξαγγελίες, εάν υλοποιηθούν, θα συνιστούν ανεπίτρεπτο πισωγύρισμα. Εν πάση περιπτώσει, το ειδικό σώμα φύλαξης των Πανεπιστημίων, για τα οποία άλλωστε ισχύει το αυτοδιοίκητο, αλλά και τυχόν συσταθησόμενο σώμα αστυνόμευσης του συγκοινωνιακού δικτύου, επ’ ουδενί λόγω μπορεί και πρέπει, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, να επιβαρύνουν το ήδη βεβαρυμένο αστυνομικό έργο.
Έργο της Αστυνομίας είναι η πάταξη της εγκληματικότητας και η επέμβαση σε χώρους όπως του Πανεπιστημίου και του συγκοινωνιακού δικτύου, θα πρέπει να γίνεται μόνον σε περιπτώσεις σοβαρών περιστατικών και, ιδίως, επί διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Δεν μπορεί η Αστυνομία να αφήνει το έργο της και να ασχολείται με το πάρεργο!»