Απόψεις Πολιτική

“Ψάχνουν τις ισορροπίες της πολιτικής τακτικής” γράφει η Μαρία Μητσοπούλου

Μαρία Μητσοπούλου

«Μείγμα» προγραμματικής αντιπολίτευσης και κριτικής στα πεπραγμένα της κυβέρνησης – Γιατί η Κουμουνδούρου ανεβάζει ψηλά στην ατζέντα το ΕΣΥ και τις αιχμές προς Ν.Δ. για ιδεοληψία
Από τη σταδιακή επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης και της επακόλουθης πίεσης στο ΕΣΥ, ειδικά δε μετά την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε τους τόνους της αντιπολιτευτικής του κριτικής αφουγκραζόμενος και το αίσθημα οργής που επικρατούσε αυτή τη φορά στην κοινωνία για τις οικονομικές συνέπειες. Κατά την περίοδο της καραντίνας την περασμένη άνοιξη, όπου είχαμε μια άγνωστη κατάσταση, ο κόσμος συμμορφώθηκε σχεδόν αδιαμαρτύρητα στην πλειονότητά του.

Ωστόσο ύστερα από τόσους μήνες, έχοντας βιώσει τις οικονομικές συνέπειες, την κόπωση από τη συνεχιζόμενη αναστάτωση της καθημερινότητας και την επικέντρωση της κυβέρνησης στην ατομική ευθύνη για τα μέτρα προστασίας ως μοναδικό μέσο πρόληψης χωρίς άλλη στήριξη του ΕΣΥ, της εκπαιδευτικής διαδικασίας, των μέσων μαζικής μεταφοράς κ.λπ., η κοινωνία πλέον προσλαμβάνει την κατάσταση με θυμό, αγωνία και άγχος για την υγεία και την οικονομική της επιβίωση.

Με αυτό ως κοινωνικό υπόβαθρο η αξιωματική αντιπολίτευση κατά την έναρξη του lockdown εστίασε στα λάθη, τις ανεπάρκειες και τις ολιγωρίες της κυβέρνησης που οδήγησαν σε αυτό, θέλησε να υπογραμμίσει με άλλα λόγια ότι αυτή τη φορά ο εγκλεισμός έρχεται ως συνέπεια πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης ή, αλλιώς, της αποτυχίας της να εκτιμήσει σωστά, να διαχειριστεί και να ελέγξει την κατάσταση.

Το όπως – όπως άνοιγμα του τουρισμού, η απουσία ουσιαστικής στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα αντιφατικά μηνύματα (από τη μία σήμα κανονικότητας προς χάριν του τουρισμού και της οικονομίας, από την άλλη ατομική ευθύνη και μονόπλευρη ενοχοποίηση συμπεριφορών των πολιτών) που οδήγησαν σε χαλάρωση του πληθυσμού ως προς την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, τραγελαφικές καταστάσεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το ίδιο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και βεβαίως απουσία στήριξης του ΕΣΥ.

Όλα αυτά πλαισιώθηκαν με μια σειρά αδιανόητα επιχειρήματα προς δικαιολόγηση της κυβερνητικής απραξίας: ακούσαμε ότι περισσότερα λεωφορεία σημαίνουν περισσότερο συνωστισμό, περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας και δάσκαλοι – καθηγητές θα σημάνουν μεγαλύτερη διασπορά του ιού και, εσχάτως, περισσότερες ΜΕΘ ισούνται με περισσότερους θανάτους.

«Απόλυτη η ευθύνη Μητσοτάκη»

Εστιάζοντας σε όλα τα παραπάνω, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα επιχείρησε να αποκρούσει την κριτική της κυβέρνησης ότι λειτουργεί με γνώμονα το μικροκομματικό όφελος με την πρόταση για κοινό σχέδιο εξάμηνης δράσης και υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Η πρόταση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, απορρίφθηκε, ενώ η Κουμουνδούρου υποστήριξε ενθέρμως ότι επρόκειτο για μια ειλικρινή πρόταση που δεν κατατέθηκε με στόχο να απορριφθεί, σε κάθε περίπτωση η απόρριψή της φαίνεται ότι έλυσε τα χέρια του Τσίπρα, καθώς τον απάλλαξε τρόπον τινά από την πίεση για συναίνεση σε μια στιγμή που η κυβέρνηση επιζητούσε να αποσείσει τις ευθύνες της για την ανεξέλεγκτη αναζωπύρωση της πανδημίας.

Τα όρια αυτής της τακτικής φάνηκε ωστόσο να εξαντλούνται ή εν πάση περιπτώσει να πιέζονται. Με την εικόνα των νοσοκομείων να βρίσκονται σε «κατάσταση πολέμου» και τους νεκρούς και διασωληνωμένους να αυξάνονται, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι δεν μπορεί να μένει στην επαναλαμβανόμενη κριτική της για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τους προηγούμενους μήνες ή σήμερα, αλλά καλείται να απαντήσει «τι μπορεί να γίνει» σήμερα και από εδώ και πέρα.

«Τι να κάνουμε;»

Έχοντας ήδη αποφασίσει μια «αναβάθμιση» της αντιπολιτευτικής της τακτικής, δηλαδή να δώσει βάρος στην προγραμματική αντιπολίτευση αλλά και τη συστράτευση με την κοινωνία, η Κουμουνδούρου έπιασε γρήγορα το νήμα της πρωτοβουλίας του ΚΚΕ και μια μέρα μετά ανακοίνωσε ότι θέτει στη διάθεση του ΕΣΥ τους 10 γιατρούς – βουλευτές της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα στην ομιλία του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα την Τρίτη, ανέδειξε ιδιαιτέρως το μήνυμα της παρέμβασης μέσα στην κοινωνία, παράλληλα με τις πολιτικές παρεμβάσεις: «Θα πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης», είπε, προσθέτοντας: «Αυτή τη στιγμή, είναι, πιστεύω, απαραίτητο να οργανώσουμε και να ενισχύσουμε κάθε προσπάθεια, κάθε δομή αλληλεγγύης, κάθε δομή στήριξης της δοκιμαζόμενης κοινωνίας. Είναι χρέος μας να μην μείνει κανένας μόνος αυτές τις δύσκολες μέρες.

Να μιλήσουμε με τις τοπικές αρχές, με τους τοπικούς φορείς, να δούμε πού υπάρχουν ανάγκες, να συντονίσουμε τις ενέργειές μας, ο καθένας στο κομμάτι που του αναλογεί». Και έκλεισε την αναφορά του αυτή λέγοντας πως η πολιτική και η κοινωνική παρέμβαση «είναι δύο αλληλένδετα επίπεδα δράσης για να αντιμετωπίσουμε τώρα την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία», είναι «μια βάση σωτηρίας για να χτίσουμε τη συλλογική άμυνα της χώρας στο άμεσο μέλλον».

Ειρήσθω εν παρόδω, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ότι κατά την τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Παύλος Πολάκης υπέβαλε την ένσταση ότι η άσκηση της αντιπολιτευτικής τακτικής είναι κατώτερη των περιστάσεων και πρέπει να ανέβουν οι τόνοι, κάτι που απορρίφθηκε τόσο από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τη γραμματέα της Κ.Ο. Όλγα Γεροβασίλη, οι οποίοι επισήμαναν πως όπου και όταν χρειάζεται να ανέβουν οι τόνοι της κριτικής αυτό θα συμβαίνει, αλλά από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επικεντρώσει σε μια προγραμματικού χαρακτήρα αντιπολίτευση.

Με άλλα λόγια, η μετωπική, συγκρουσιακή λογική, της οποίας ένθερμος υποστηρικτής φαίνεται πως παραμένει ο Πολάκης, απορρίπτεται σε αυτή τη φάση. Ο Τσίπρας, όπως και την περασμένη άνοιξη, στη δημόσια ομιλία του, έθεσε το θέμα της λογοδοσίας για διάφορες περίεργες αναθέσεις της κυβέρνησης, με θεσμικό όμως τρόπο σε αυτή τη φάση – είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο να ερευνήσει δαπάνες για την Υγεία από την αρχή της πανδημίας. Ωστόσο, σημείωσε πως ο λογαριασμός θα γίνει όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση.
Η Υγεία στο επίκεντρο

Όσον αφορά το σκέλος της προγραμματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να το σηματοδοτήσει στην ομιλία του με την αναφορά στο νέο ΕΣΥ που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλλοντας ωστόσο ένα συνολικότερο σχέδιο που θα απαντάει στο σχέδιο Πισσαρίδη (σχέδιο «αντι-Πισσαρίδης» όπως το αποκαλούν στην Κουμουνδούρου), με το οποίο η κυβέρνηση θα διεκδικήσει πόρους από το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε.

Μάλιστα, η στροφή αυτή στη γραμμή της υπεύθυνης, προγραμματικής αντιπολίτευσης συνοδεύτηκε και από το ανάλογο ύφος, καθώς πέρα από τους συνήθεις χαρακτηρισμούς περί «ανίκανης» και «κυνικής» κυβέρνησης, σε γενικές γραμμές ο Τσίπρας υπήρξε συγκρατημένος και όχι οξύς όσο άλλες φορές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε στο επίκεντρο της πρότασης για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας την αύξηση των κρατικών δαπανών για την Υγεία στο ύψος του ευρωπαϊκού μέσου όρου (7% του ΑΕΠ) και τις μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού (15.000 προσλήψεις γιατρών και υγειονομικών).

Οι προσλήψεις κατά την Κουμουνδούρου απαιτούνται αυτή τη στιγμή όχι μόνο στο μέτωπο κατά της πανδημίας, αλλά για να μπορεί να ανακουφιστεί το ΕΣΥ συνολικά και να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί ως σύστημα υγείας για όλα τα νοσήματα και όχι μόνο για την Covid-19. Πολλώ δε μάλλον που πλέον η πίεση είναι τεράστια, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, επομένως ούτε στην πανδημία μπορεί να ανταποκριθεί, ενώ το υγειονομικό προσωπικό δίνει τη μάχη ουσιαστικά με όρους αυτοθυσίας.

Χτες στη Βουλή ο Τσίπρας στάθηκε πιο αναλυτικά στις ανάγκες του ΕΣΥ αυτή τη στιγμή, που έστω και αργά πρέπει να ενισχυθεί. Έδωσε δε έμφαση στις μόνιμες προσλήψεις και το μισθολογικό ως δείγμα στήριξης και επιβράβευσης όλου αυτού του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που στηρίζει τα νοσοκομεία πέρα από τις δυνάμεις του. Περαιτέρω αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν κίνητρα για κρίσιμες ειδικότητες στις οποίες υπάρχουν κενά, ενώ στηλίτευσε πρακτικές δημιουργίας γιατρών δύο ταχυτήτων.

Φρένο και διαχωριστικές

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι σε αυτή τη δεδομένη στιγμή έχει αποκαλυφθεί στα μάτια ενός ευρύτερου κοινού η σημασία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, έχει με άλλα λόγια αποκατασταθεί η αξία του στα μάτια σημαντικής μερίδας της κοινής γνώμης σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας που έδειξε τα περιορισμένα όριά του. Όπως επισημαίνουν στελέχη της Κουμουνδούρου, αυτό που δηλώνει ουσιαστικά ο ιδιωτικός τομέας σήμερα είναι ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Πέραν του ότι αναδείχθηκε παράλληλα ότι εν μέσω πανδημίας για τον ιδιωτικό τομέα στόχευση παραμένει το κέρδος.

Εν ολίγοις, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, η στήριξη στο οποίο αποτελεί πάγια προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα δημόσια αγαθά και το κοινωνικό κράτος, κερδίζει πόντους αυτή τη στιγμή στην αντίληψη της κοινής γνώμης, μπορεί επομένως να βρει κοινωνική απήχηση και στήριξη. Περαιτέρω, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να θέσει φραγμούς, να αποδομήσει και να στιγματίσει τους νεοφιλελεύθερρους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της Υγείας. Ενδεικτική και η αναφορά στην ομιλία της Τρίτης ότι όταν τελειώσει όλο αυτό «θα ξαναβρεθούμε μπροστά σε κοινωνικά ερείπια και συντρίμμια».

Αυτό εξηγεί λοιπόν τον λόγο για τον οποίο τις τελευταίες μέρες τονίζεται η συγκεκριμένη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., τόσο αναφορικά με τη γενικότερη σημασία του κοινωνικού κράτους, αλλά και κυρίως και ειδικότερα για τον τομέα της Υγείας: η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει στην κορυφή της ατζέντας το ΕΣΥ και τις ανάγκες του, επιχειρώντας ταυτόχρονα να εκθέσει τη Ν.Δ. ενώπιον ενός ευρύτερου κοινού για ιδεοληπτικές πρακτικές και πολιτικές (αντιγυρίζοντας την πάγια καραμέλα της Ν.Δ. σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ), διότι επιμένει σε λογικές υποχρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας τη στιγμή που απαιτείται μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Για να ενισχύσει την κατηγορία περί ιδεοληψίας ο Τσίπρας έχει καταλογίσει τις προηγούμενες μέρες στην κυβέρνηση ότι είναι στρατηγική επιλογή να κινηθεί συντηρητικά στο πεδίο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, διότι το θεωρεί βαρίδι στους μετέπειτα σχεδιασμούς της και θα αναγκαστεί να πάει σε απολύσεις αύριο, καθώς στόχος της είναι η παραχώρηση όλο και μεγαλύτερου πεδίου της δημόσιας Υγείας στον ιδιωτικό τομέα μέσα από τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Περαιτέρω, αν η κυβέρνηση επικαλείται τις υφεσιακές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι αυτή τη στιγμή και χρήματα μπορούν να βρεθούν, δείχνοντας κατά κανόνα στο «μαξιλάρι» των 37 δισ. και τα κονδύλια που μπορούν να απορροφηθούν από το ταμείο ανάκαμψης, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά ιδεολογικό.

 topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων