Κορωνοϊός Παιδεία

Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: “Ανοικτά σχολεία: 15 μαθητές στο τμήμα, μέτρα προστασίας και εκ περιτροπής λειτουργία”

Να μην κλείσουν τα σχολεία λόγω του κoρονοϊού αλλά να παραμείνουν ανοιχτά, με 15 το πολύ μαθητές στο τμήμα, μέτρα προστασίας και εκ περιτροπής λειτουργία.

Κορονοϊός: Ανοικτά σχολεία στη χώρα με μέτρα προστασίας και εκ περιτροπής λειτουργία ζητούν οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης που ανήκουν στην Ε’ ΕΛΜΕ.

Η επιβολή lockdown στις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο αποδεικνύουν την εγκληματική αδιαφορία, αλλά και την αποτυχία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την υγεία, την εργασία του λαού και τη μόρφωση των παιδιών του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ  δεν έκανε τίποτε για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας με προσλήψεις προσωπικού, άνοιγμα ΜΕΘ, ενίσχυση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, διενέργεια μαζικών δωρεάν τεστ, επίταξη ιδιωτικών κέντρων. Αντίθετα, το κύριο μέλημά τους είναι να επιδοτήσουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, να μοιράζουν εκατομμύρια σε καναλάρχες και ημετέρους με άχρηστα έργα και «περιπάτους», να ξοδεύουν δις για πολεμικούς εξοπλισμούς.Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ δεν έκαναν τίποτα για να  κρατήσουν ασφαλή τα σχολεία  από την αρχή της χρονιάς (μείωση των μαθητών στα τμήματα-εως 15 μαθητές στο τμήμα, προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, κατάλληλες κτιριακές υποδομές…). Αρνούνται την άμεση διενέργεια  δωρεάν τεστ ανίχνευσης κορονοϊου από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ  σε εκπαιδευτικούς, μαθητές  και   βοηθητικό προσωπικό ακόμη και στα σχολεία που υπάρχουν κρούσματα.

Το ΥΠΑΙΘ, αντί να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, απαραίτητο όρο για την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, όπως διατείνονταν πριν λίγο καιρό, προχωρά στο κλείσιμο των Λυκείων, “λύση” με μηδενικό κόστος, αλλά που εξυπηρετεί το στόχο της για μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της “εξ αποστάσεως εκπαίδευσης” και εξίσωσή της με τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία. Η επιλογή της αυτή στοχεύει ευθέως στο συνταγματικό δικαίωμα για καθολική και δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και πλήττει ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους οικονομικά μαθητές, ενώ οδηγεί και στην περιθωριοποίηση των πιο αδύναμων μαθητών. Πλήττει ευθέως τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, απαξιώνει την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία, τους εκπαιδευτικούς και το ρόλο τους.

Οι εκπαιδευτικοί δε θα αποδεχτούμε να γίνει η πανδημία και ο κορονοϊός ταφόπλακα για το δημόσιο σχολείο και τα δικαιώματά μας. Θα σταθούμε και πάλι στο πλάι των μαθητών μας με όποιο τρόπο μπορούμε, όμως δεν αποδεχόμαστε:

  • την παραβίαση της συνταγματικής επιταγής για την παροχή δωρεάν παιδείας σε όλους τους μαθητές με δωρεάν και καθολική παροχή των απαραίτητων μέσων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

  • την παραβίαση της καθολικότητας της εκπαίδευσης, τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση των πιο αδύναμων μαθητών

  • την κατάργηση του προσωπικού μας χώρου και χρόνου και τη χρησιμοποίηση προσωπικού εξοπλισμού και μέσων, υπάρχουν, δεν υπάρχουν

  • να βάζουμε απουσίες σε όσους δεν  μπορούν να συμμετέχουν και να προχωράμε σε παράδοση νέας ύλης, παιδαγωγικά ανεπίτρεπτο και απορριπτέο μόλις λίγους μήνες πριν

  • τη μετατροπή ενός βοηθητικού εργαλείου, όπως η εξ αποστάσεως, σε κανονική διδασκαλία, την εξίσωσή της με τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία.

  • την αποκλειστική χρήση της cisco, την ώρα που ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την εταιρεία αυτή, ενώ δεν έχουν διασφαλιστεί τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, όπως η ίδια η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επισημαίνει με τις παρατηρήσεις της.

  • τη μετατροπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε reality show, μαθητές και εκπαιδευτικοί σε κοινή θέαση.

  • την καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Είναι σαφείς οι στοχεύσεις τους : περιορισμός του δημοσιονομικού κόστους για τη δημόσια εκπαίδευση με αντικατάσταση διορισμών με «τηλεργαζόμενους, με ιδιωτικοποίηση μέρους ή όλου αυτής, ανοίγοντας τις πόρτες της σε κάθε είδους χορηγούς και εταιρείες τεχνολογίας και πληροφοριακών συστημάτων. Αλλαγή του ρόλου και του περιεχομένου της εκπαίδευσης, με υπονόμευση της καθολικότητας και μετάθεση της ευθύνης για αυτή στο άτομο, εστίαση στην πληροφορία, ποσοτικοποίηση της γνώσης και «νέες δεξιότητες», πανοπτικός έλεγχος και  αξιολόγηση .

Είναι σαφές ότι η απόφαση για  lockdown και κλείσιμο των Λυκείων αποτελεί σπασμωδική κίνηση, αποτέλεσμα του πανικού που βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει ότι τα υποτιθέμενα μέτρα που περιορίζονται στην ατομική ευθύνη και η πολιτική της έχουν οδηγήσει όλες τις ΜΕΘ στο κόκκινο, ενώ τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται.

Η εκπαιδευτική κοινότητα σύσσωμη από την περσινή άνοιξη διεκδικούσε ανοιχτά, ασφαλή σχολεία, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα (εύρεση χώρων και σπάσιμο των τμημάτων, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, δωρεάν, επαναλαμβανόμενα τεστ, ιχνηλατήσεις και απολυμάνσεις). Δεν παραιτούμαστε, ούτε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε όλα τα παραπάνω. Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ αδιαφορώντας και αντιμετωπίζοντας με απαξίωση εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, δεν υλοποίησε κανένα από τα παραπάνω. Η προσπάθειά της να παρουσιάσει ότι έχει τη μαγική λύση που δεν είναι άλλη από την “τηλεκπαίδευση” και ότι τα σχολεία λειτουργούν “κανονικά” δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Χιλιάδες μαθητές είναι αποκλεισμένοι, βρίσκονται σε συνεχή ψυχοσυναισθηματικό κίνδυνο σε συνθήκες απομόνωσης, γονείς αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του “τηλεσχολείου”, χιλιάδες εκπαιδευτικοί κολυμπούν αβοήθητοι στον κινούμενο πάτο των ηλεκτρονικών πλατφορμών.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, την ύστατη αυτή στιγμή που η πανδημία είναι εκτός ελέγχου τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά προστατεύοντας όμως μαθητές και εκπαιδευτικούς.  Όπως τον Μάιο επιλέχθηκε η εφαρμογή της εκ περιτροπής λειτουργίας των σχολείων, το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα και το ΥΠΑΙΘ να μην βάλει σε lockdown τα σχολεία. Σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες η πρόταση για την εκ περιτροπής λειτουργία εξασφαλίζει :

  • Την ομαλή, όσο γίνεται, ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία.

  • Τη δυνατότητα να αμβλύνονται και όχι να διογκώνονται οι υπαρκτές κοινωνικοοικονομικές και μαθησιακές ανισότητες μεταξύ των μαθητών.

  • Να ολοκληρωθεί ο απαραίτητος κύκλος σπουδών, με τις αναγκαίες περικοπές στην ύλη και κατάργηση όλων των προαγωγικών εξετάσεων. Φυσικά, δε γίνεται λόγος για καμία εφαρμογή του ακραίου ταξικού κόφτη της Τράπεζας Θεμάτων.

Ταυτόχρονα, πιο επιτακτικά και  αποφασιστικά να απαιτήσουμε την λήψη των άμεσα αναγκαίων μέτρων για ανοιχτά και υγειονομικά ασφαλή σχολεία: άμεση παρέμβαση του ΕΟΔΥ για  τη  διενέργεια  δωρεάν τεστ ανίχνευσης κορονοϊου από κινητές μονάδες στα σχολεία που υπάρχουν τα  κρούσματα,  σε εκπαιδευτικούς, μαθητές  και   βοηθητικό προσωπικό, μείωση των μαθητών στα τμήματα-έως 15 μαθητές στο τμήμα, προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος .

Οι ΕΛΜΕ και το ΔΣ της ΟΛΜΕ να απαιτήσουν τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά και να συνεχίσουν να διεκδικούν η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ να πάρουν τώρα ασφαλή μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων. Να καλύψουν συνδικαλιστικά τους συναδέλφους που δεν θα υλοποιήσουν την ΕΑΕ του ΥΠΑΙΘ, είτε από έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού, είτε για οποιονδήποτε άλλον λόγο.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

 alfavita

banner-article

Ροη ειδήσεων