Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Συναγερμός για το νέο αρνητικό ρεκόρ των 1.259 κρουσμάτων – Έρχονται νέα μέτρα και για τις “κίτρινες” περιοχές

Δραματικά φαίνεται να εξελίσσεται η επιδημία κορωνοϊού στη χώρα μας έπειτα από τα 1.259 κρούσματα της Τρίτης. 125 ασθενείς νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 112 διασωληνωμένοι, ενώ αύριο, Πέμπτη οι λοιμωξιολόγοι συνεδριάζουν προκειμένου να συζητήσουν νέα μέτρα με σκοπό να ανακοπεί το επιθετικό κύμα του ιού.

Η έκτακτη εμφάνιση, μάλιστα, του Σωτήρη Τσιόδρα κατά τη χθεσινή ενημέρωση έστειλε με τρόπο συνοπτικό και δυνατό το δυσάρεστο μήνυμα ότι η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι, πια, εκτός ελέγχου. Ωστόσο, ζήτησε από τους Έλληνες να μη χάσουν την ελπίδα τους ούτε όμως τη συνείδησή τους, πράττοντας με τρόπο που θα προστατεύει τόσο τους ίδιους όσο και τους συνανθρώπους τους.

Άλλωστε, όπως τόνισε, ο Οκτώβριος είναι “προπαρασκευαστικός” μήνας καθώς ακολουθούν ένας δύσκολος Νοέμβριος και ένας ακόμη πιο δύσκολος Δεκέμβριος, ενώ κατά τον Ιανουάριο θα έχουμε την ελπίδα ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Η επιδημία κινείται στο ρυθμό της εκθετικής αύξησης με τα τελευταία δεδομένα να δείχνουν μάλιστα πως οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 αγγίζουν τους 1.000 στα νοσοκομεία της χώρας. Οι διασωληνωμένοι από 102 που ήταν ο απολογισμός μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης, έφθασαν αργά το βράδυ της ίδιας μέρας τους 112.

Το 60% των διασωληνωμένων είναι στα νοσοκομεία της Αττικής. Το 10% των διασωληνωμένων νοσηλεύεται στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας όπου η επιδημία επελαύνει τον τελευταίο μήνα, και το 6% στα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας οι διασωληνωμένοι είναι μόλις 3% και στην 6η περιφέρεια Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου οι διασωληνωμένοι λόγω Covid-19 φτάνουν το 9%.

Μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας

Στο πλαίσιο αυτό, και υπό την εκθετική αύξηση της επιδημίας να βρίσκεται προ των πυλών, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται επιπλέον περιορισμούς με το lockdown να αποτελεί την “τελευταία των τελευταίων” επιλογή, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Ειδικότερα, η Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει αύριο, Πέμπτη, κατά τη συνδιάςκεψη της, τη χρήση μάσκας από τους πολίτες σε όλους τους χώρους και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 συναγερμού – με όριο το 4- καθώς και τον περιορισμό των μετακινήσεων εξω από τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 με όριο το 4. Σημειώνεται ότι στο επίπεδο 4, το “κόκκινο”, βρίσκονται ήδη η Κοζάνη και η Καστοριά, ενώ από την Πέμπτη θα βρίσκονται σε τοπικό lockdown τα Ιωάννινα και οι Σέρρρες.

Υπό αυτές τις εξελίξεις ειναι πολύ πιθανό η Θεσσαλονίκη που αποτελεί περιοχή αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και κόμβος για την ευρύτερη περιοχη της Μακεδονίας, να τεθεί σε αυτόν τον περιορισμό, δηλαδή να απαγορευτεί η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας για τους κατοίκους της εκτός αν συντρέχουν εργασιακοί ή αλλοι σοβαροί λόγοι, ώστε να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοιού και σε όμορες περιοχές.

Η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα είναι οι δύο περιοχές που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε οριακό σημείο να περάσουν σε επόμενο επίπεδο συναγερμού. Η συμπρωτεύουσα χθες σχεδόν έφτασε την Αττική (291 και 295 κρούσματα αντίστοιχα) και η Λάρισα δήλωσε επιπλέον 47 περιστατικά.

Ειδικά όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, η αύξηση των δεικτών είναι πολύ μεγάλη. Την πίεση του συστηματος υγείας που προκαλεί η επιδημία στη Θεσσαλονίκη επισήμανε. Μάλιστα, και ο κ. Τσιόδρας τονίζοντας ότι πριν απο έναν μήνα στα νοσοκομεία της πόλης ήταν κατειλημμένες το 10% των κλινών ΜΕΘ και πλέον το ποσοστό αυτό έφτασε στο 50%.

Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται οι δυο επόμενες εβδομάδες, καθώς μέσα στο διάστημα αυτό θα φανεί αν η επιδημία μπορεί να μείνει σταθερή ή αν θα μαίνεται εκτός ελέγχου.

banner-article

Ροη ειδήσεων