Παιδεία

«Στραπάτσο» Κεραμέως με ηλεκτρονική ψηφοφορία στους εκπαιδευτικούς – Την… άδειασε ακόμη και η ΔΑΚΕ που δε θα συμμετάσχει

«Οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ – ΑΠΥΣΔΕ – ΚΥΣΔΕ) θα γίνουν Σάββατο 7 Νοέμβρη με ηλεκτρονική ψηφοφορία» είχε διαμηνύσει η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στο ΔΣ της ΟΛΜΕ σε πρόσφατη συνάντησή τους για το κρίσιμο ζήτημα της για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, ηλεκτρονικής και όχι διά ζώσης, ψηφοφορίας σε συνδικαλιστικό επίπεδο.

Παρά την επιμονή ωστόσο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ για τη διεξαγωγή των εκλογών αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία, όλες οι παρατάξεις που είχαν καταθέσει ψηφοδέλτια προχώρησαν σε δηλώσεις απόσυρσης των υποψηφιοτήτων τους σε ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ και τα ΑΠΥΣΠΕ-ΑΠΥΣΔΕ (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, αντίστοιχα),τόσο στην ΔΟΕ όσο και στην ΟΛΜΕ. Μάλιστα το εντυπωσιακό είναι ότι σε αυτή την κίνηση εξαναγκάστηκε ακόμα και η φιλοκυβερνητική παράταξη της ΔΑΚΕ γεγονός που αποτελεί… άδειασμα εκ των έσω για την υπουργό.

Οι αποφάσεις ΟΛΜΕ-ΔΟΕ

Οι δύο εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ/δασκάλων, νηπιαγωγών και ΟΛΜΕ/καθηγητών) αποφάσισαν ομόφωνα να «μποϊκοτάρουν» τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου (ημέρα Σάββατο, για πρώτη φορά σε ημέρα αργίας) για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων τους στα (κεντρικά και περιφερειακά) Υπηρεσιακά Συμβούλια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρουν σε ανακοινώσεις:

«Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν είναι τυχαία ούτε έχει να κάνει με τα προβλήματα που προκύπτουν από τον κορωνοϊό. Εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για το χτύπημα της συλλογικής δράσης και οργάνωσης των εργαζομένων, για την υπονόμευση της ίδιας της λειτουργίας και δράσης των σωματείων».

Και προσθέτουν:

Με τη διαδικασία της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», στην οποία δεν υπάρχει κάλπη, δεν ταυτοποιείται δια ζώσης ο ψηφοφόρος από εφορευτική επιτροπή, δεν ξέρει κανείς ποιος ψήφισε πίσω από τον υπολογιστή, δεν υπάρχει εγγύηση για τη μυστικότητα της ψήφου και επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για γενικευμένη νοθεία στις εκλογές, για τεράστιας κλίμακας αλλοίωση και χειραγώγηση των αποτελεσμάτων. Δεν είμαστε τεχνοφοβικοί. Εχέφρονες και υποψιασμένοι είμαστε, και δε θα αφήσουμε το Υπουργείο, την κυβέρνηση και το κράτος να βάλει χέρι στα σωματεία μας, να ελέγχει, να χειραγωγεί και να καθορίζει αποτελέσματα μέσα από την ηλεκτρονική κλειδαρότρυπα.

Γιατί αντιδρούν  οι εκπαιδευτικοί

Με την προώθηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κατά τους εκπαιδευτικούς των Παρεμβάσεων Π.Ε. η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει:

· Την αυταρχική παρέμβαση στις διαδικασίες των σωματείων και στην περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών

· την επιβολή φραγμών στη λειτουργία των σωματείων και των συνδικάτων, τη διάλυση του ζωντανού χαρακτήρα τους, της κατάργησης των συλλογικών διαδικασιών βάσης και των Γενικών Συνελεύσεων

· το χτύπημα της ελεύθερης διάδοσης ιδεών, ώστε οι εργαζόμενοι να χειραγωγούνται εύκολα από τα κατευθυνόμενα και πλήρως ελεγχόμενα από την κυβέρνηση και το κράτος Μ.Μ.Ε.

· την καλλιέργεια του ιδεολογήματος της ηλεκτρονικής «δημοκρατίας» όπου όλα γίνονται δια μέσου του υπολογιστή και στην απομόνωση των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες

· τον έλέγχο των σωματείων και των αποφάσεών τους

· την αποδυνάμωση των αγώνων που αντιστέκονται στις αντιεκπαιδευτικές και αντεργατικές πολιτικές.

· Τον έλεγχο των εκλογών από το κράτος και δυνατότητα αλλοίωσης των αποτελεσμάτων

· τον ευτελισμό του θεσμού του αιρετού και τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και των διεκδικήσεων των εργαζομένων.

«Κανονικά» λέει το υπουργείο

Ωστόσο, το υπουργείο αφήνει να διαρρεύσουν πληροφορίες ότι θα προχωρήσει στις 7 Νοέμβρη στις ηλεκτρονικές «εκλογές» χρησιμοποιώντας πραξικοπηματικά τα αποσυρθέντα ψηφοδέλτια ενώ με νέο συνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή προωθεί την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις εκλογές των σωματείων και τη λήψη των αποφάσεων τους και ειδικά της απόφασης για απεργία στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου να συρρικνώσει και να αδυνατίσει έως παραλύσει τις συλλογικές διαδικασίες και τη λειτουργία των σωματείων.

Οι εκπαιδευτικοί από τη μεριά τους αντιτείνουν ότι μετά την απόσυρση των ψηφοδελτίων, το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση οφείλουν να ακυρώσουν ΤΩΡΑ και τυπικά τις διαδικασίες (συγκρότηση εφορευτικών επιτροπών κ.λπ.) της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις 7 Νοεμβρίου και να αποσύρουν την αντίστοιχη ΥΑ.

Σε περίπτωση που δεν το κάνει ή προβεί σε νέες μεθοδεύσεις για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικής «ψηφοφορίας», οι παρατάξεις θα καλέσουν μαζικά σε μη συμμετοχή και μαζική αποχή από την οποιαδήποτε απόπειρα ηλεκτρονικής «ψηφοφορίας».

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν

Να καταργηθεί το άρθρο 22 του νόμου 4728/20 και η εφαρμοστική Υ.Α. (Φ.350/52/139940) όπου ορίζεται η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Να οργανωθεί με ασφάλεια η εκλογική διαδικασία δια ζώσης με όλες τις απαράιτητες υγειονομικές προυποθέσεις (περισσότερα εκλογικά τμήματα, υγειονομικό υλικό) . Σε περίπτωση που οι υγειονομικοί λόγοι δεν τον επιτρέψουν το Υπουργείο να προχωρήσει σε αναβολή της διενέργειας των εκλογών με ταυτόχρονη παράταση της θητείας των εν ενεργεία αιρετών, μέχρις ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν ασφαλή διεξαγωγή τους, δια ζώσης σε εργάσιμη ημέρα.

 topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων