Αραχνολόγος για το τσίμπημα της «μαύρης χήρας»: Πόσο επικίνδυνο είναι και τι κάνουμε όταν μας τσιμπήσει
Την αράχνη «μαύρη χήρα» και τα βήματα που πρέπει να κάνεις σε περίπτωση που σε τσιμπήσει περιγράφει η αραχνολόγος Μαρία Χατζάκη μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη αράχνη προκαλεί τα λεγόμενα δήγματα και υπάρχει στην Ελλάδα και ανήκει στο είδος Latrodectus tredecimguttatus.
«Υπάρχουν αράχνες που λόγω μεγέθους θα σε φοβίσουν πιο πολύ από αυτή», σημειώνει.
Σε ερώτηση για το πώς την έλεγαν οι παλιοί, η ίδια αναφέρει πως υπάρχει η λεγόμενη μαρμάγκα αλλά κανείς δεν ξέρει αν αναφέρεται στη «μαύρη χήρα» ή σε άλλη αράχνη. Μάλιστα σημειώνεται και η γνωστή φράση «θα σε φάει η μαρμάγκα».
Όπως προσθέτει η κα Χατζάκη, η «μαύρη χήρα» υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές χώρες όμως δεν την συναντά κανείς πάρα πολύ συχνα και είναι ζώα που δεν θα βρεθούν εύκολα μέσα σε σπίτια.
«Μέσα σε σπίτια έχουν μεταφερθεί από τον άνθρωπο, κατά πάσα πιθανότατα, σε βορειότερες χώρες της Ευρώπης πχ Βρετανία που έχουν καταγραφεί τέτοια κρούσματα. Επομένως στις Μεσογειακές χώρες θα βρεθούν μέσα σε βράχια και θα φτιάξουν ιστούς που δεν θα εγκαταλείψουν», αναφέρει.
Στην ερώτηση αν πεθαίνεις από τσίμπημα μιας τέτοιας αράχνης απαντά: «όχι απαραίτητα» και εξηγεί πως «εάν υπάρχουν αλλά νοσήματα που κάνουν τον οργανισμό πιο ευαίσθητο πιθανόν να προκύψει ο θάνατος».
Τι κάνεις αν σε τσιμπήσει;
Όπως εξηγεί η κα Χατζάκη σε περίπτωση που σε τσιμπήσει δεν πρέπει να πανικοβληθείς και να είσαι σίγουρος ότι πρόκειται για τσίμπημα από «μαύρη χήρα» διότι από τα 1.200 είδη που υπάρχουν καταγεγραμμένα στην Ελλάδα υπάρχει 1 που μπορεί να προκαλέσει θάνατο και άλλο ένα που μπορεί να σε στείλει στο νοσοκομείο.
Παράλληλα αναφέρει πως υπάρχει μία, η λεγόμενη ξαδέρφη της μαύρης χήρας η οποία είναι πιο κοινή και λιγότερο επικίνδυνη για τον άνθρωπο.
«Το αντίδοτο σώζει αν το πάρεις εγκαίρως. Στις πρώτες 3-6 ώρες αρχίζουν να φαίνονται τα συμπτώματα. Ξεκινάει με κοιλιακό πόνο», υπογραμμίζει.
Σχετικά με τα πρόσφατα κρούσματα τσιπήματος από αυτή την αράχνη, δηλώνει ανήσυχη: «Δεν βρίσκω το λόγο που υπάρχουν τόσα πολλά κρούσματα ειδικά στην περιοχή της Ηλείας-Αχαίας. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν υπάρξει στη Ελλάδα μόλις 2 θάνατοι και αυτό γιατί δεν δόθηκε ορός σε αυτά τα άτομα».
Σημειώνεται ότι στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύτηκε, 36χρονος από το Αίγιο που τον τσίμπησε μαύρη αράχνη.
Στον ασθενή έπρεπε να χορηγηθεί αντίδοτος ορός και απαιτήθηκε η μεταφορά του στην Αθήνα.