Life

Φύση και βουνό με τη ματιά μιας νέας κοπέλας

Στον Όλυμπο χθες, Σάββατο 22 Αυγούστου, στη διαδρομή από το Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός προς τα Πριόνια συναντήσαμε και μια παρέα τεσσάρων παιδιών από τη Λάρισα, ενθουσιασμένα από την ανάβασή τους στο Καταφύγιο. Στο ερώτημά μας τι είναι για σας το βουνό και η φύση ανέλαβε να απαντήσει από την παρέα η Βασιλική  Ντικούλη, τεταρτοετής φοιτήτρια στα ΤΕΦΑΑ Λάρισας. Στη γραπτή της απάντηση μας λέει:   

Η φύση μας διδάσκει από μόνη της πως μέσα από τα πιο δύσβατα μονοπάτια θα βρεθείς στα ομορφότερα μέρη. Οι λάτρεις των βουνών σίγουρα θα κατάλαβαν κατευθείαν τι εννοώ. Πολλοί ξεκινούν να ανεβαίνουν  με έναν στόχο. Ίσως ένα συγκεκριμένο υψόμετρο, ένα καταφύγιο ή ακόμη και τις κορυφές. Θα προτιμούσα να σταθώ στο ότι είναι καλύτερο να δώσεις έμφαση στη διαδρομή και όχι μόνο στο στόχο. Να ζεις την κάθε στιγμή και όχι για μια στιγμή.

Κάθε διαδρομή στο βουνό είναι διαφορετική ακόμη και στο ίδιο μονοπάτι. Πότε δεν είναι η ίδια…

Στο βουνό μπορείς να δεις αρκετά ζώα, από μικρά σκιουράκια χαρούμενα στο φυσικό τους περιβάλλον, μέχρι και αγριοκάτσικα. Συναντάς πεταλούδες, κουκουβάγιες, αετούς να πετούν ελεύθεροι και πουλάκια να κελαηδούν στους δικούς τους ρυθμούς με μια απόλυτη αρμονία να σε περιτριγυρίζει..

Όλα αυτά σε κάνουν να νιώθεις ένα με τη φύση, όπου πραγματικά ανήκεις. Αν σου φαίνονται ουτοπία αυτά ή σαν ένα παραμύθι, κάνε μια βόλτα στο βουνό και σου ορκίζομαι ότι υπάρχουν όλα.

Οι καιρικές συνθήκες εναλλάσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και εκεί μπορείς να έρθεις αντιμέτωπος με όλα τα καιρικά φαινόμενα, από ελαφριά συννεφιά και ήπιους ανέμους μέχρι ισχυρές καταιγίδες και, εάν φυσικά είναι χειμώνας, με έντονες χιονοπτώσεις.

Είτε με καλό καιρό είτε με λιγότερο καλό, διαφορετική την κάθε διαδρομή την κάνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι που θα συναντήσεις στην ανάβασή σου. Χαμογελαστοί, σκυθρωποί, αθλητές ή άτομα με παραπανίσια κιλά, κουρασμένοι , απογοητευμένοι ή πανευτυχείς… Θα δεις σχηματισμένα στα πρόσωπά τους όλα τα συναισθήματα.

Άλλοι κάθονται στα μισά της διαδρομής , άλλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους ψηλά, απολαμβάνουν την φύση, κάποιοι φωτογραφίζουν, άλλοι κάνουν γνωριμίες… ακούς γέλια από 2 διαφορετικές παρέες που μόλις γνωρίστηκαν. Άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους από διαφορετικές πόλεις καμία φορά και χώρες, ξεκινούν να μιλάνε και να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον για τη συνέχεια της διαδρομής , ειδικά αν είναι ανάβαση .

Όλοι μεταξύ τους ανταλλάσσουν ένα καλημέρα, καλησπέρα, ένα “πως είστε; καλή συνέχεια”. Το βουνό δεν είναι όπως η πόλη. Ο κάθε ένας ξεχωριστά ξεπερνάει τον εαυτό του. Πάνω στο βουνό είσαι μονάχα εσύ και ο εαυτός σου. Πολλοί μπορούν να περπατήσουνε δίπλα σου, αλλά κανένας δε θα μπορέσει να περπατήσει για σένα. Ο καθένας στο βουνό βγαίνει από τον έλεγχο που του παρέχει η ζώνη άνεσής του.

Στο βουνό, όλοι βάζουν στόχους, ξεπερνούν τα εμπόδια που συναντάνε μπροστά τους, ξεπερνώντας έτσι πολλές φορές και τα και τα όριά τους .

Η απόλυτη μαγεία της κάθε διαδρομής που την κάνει μοναδική είναι πως, επειδή “αναγκάζεται” ο κόσμος να ξεπερνάει τα όρια του, καταλαβαίνει ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχουν όρια, μα απλώς κάποιες ταμπέλες που εμείς οι ίδιοι τοποθετούμε στον εαυτό μας. Έτσι όλος ο κόσμος μπορεί και ανεβαίνει βήμα- βήμα κάθε φορά και πιο ψηλά, διότι είναι στη φύση του ανθρώπου να ξεπερνάει τη φύση του!

Είμαι πολύ μικρή ακόμη μόλις 21 χρόνων, μα δυστυχώς η ευτυχώς έχω έρθει αντιμέτωπη και με εύκολες και με δύσκολες προκλήσεις στη ζωή μου. Το μόνο που έχω καταλάβει μέχρι στιγμής είναι πως το πιο σπουδαίο στη ζωή δεν είναι απαραίτητα να είσαι δυνατός, αλλά να νιώθεις δυνατός, να μετράς τον εαυτό σου πάνω από μια φορά πριν πεις «δεν μπορώ» . Αυτό είναι κάτι που σίγουρα ακόμη και μια απλή ανάβαση στο βουνό θα σε κάνει να το νιώσεις!

Λέγομαι Βασιλική  Ντικούλη και ευχαριστώ το θεό που μου δίνει τη ευκαιρία και τη δύναμη να ανεβαίνω και να κάνω ορειβασίες στα βουνά μαζί με τους καλύτερους μου φίλους τη Μαρία Ντριστέλλα, τον Σωτηρη Ιωαννίδη, τον Στέλιο Καλογιάννη και τον Γιώργο Φίλιο. Πραγματικά εύχομαι σε όλους να αρπάξουν μια τέτοια ευκαιρία και να ζήσουν αυτήν την πανέμορφη εμπειρία.

Σημείωση Φαρέτρας: Για το Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

banner-article

Ροη ειδήσεων