Βέροια Ρεπορτάζ

Βέροια: Η πολυσυζητημένη Γέφυρα Κούσιου εγκαινιάζεται – Ο Άρης Λαζαρίδης μιλά στη Φαρέτρα

Δήμητρα Σμυρνή

Η Γέφυρα Κούσιου, μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια, κι αφού έγινε αντικείμενο παραταξιακών συγκρούσεων πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας, και θέμα στον τοπικό τύπο, παραδίδεται στους κατοίκους της πόλης. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιουλίου, στις 8.30 το βράδυ.

Ο σημερινός Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, ο Άρης Λαζαρίδης, ο οποίος ανέλαβε το έργο το 2011, ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, και ο οποίος εξακολουθεί να είναι  υπεύθυνος γι’ αυτό, μίλησε στη faretra.info για τη σημασία του έργου, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ολοκλήρωσή του, αλλά και για την αποδοχή του από τους κατοίκους.

Η Γέφυρα, πολυσυζητημένη και πολυαναμενόμενη, επιτέλους ολοκληρώθηκε και εγκαινιάζεται. Ποια προβλήματα της πόλης θα λύσει;

Η  Γέφυρα εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ, και το γεγονός προκαλεί στη Δημοτική Αρχή μεγάλη χαρά. Η Γέφυρα ολοκληρώθηκε. Υπάρχουν όμως κάποια σπίτια στην οδό Ακροπόλεως, από τη μία πλευρά, που πρέπει να κατεδαφιστούν, πράγμα που πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, και τα οποία βέβαια δεν εμποδίζουν τη χρήση της Γέφυρας.

Πότε ξεκίνησε η ετοιμασία της κατασκευής της Γέφυρας, μετά τη δωρεά των αδελφών Κούσιου, και ποια ήταν η πορεία της;  

Ανέλαβα το έργο το 2011, ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων επί της Δημαρχίας της Χαρούλας Ουσουλτζόγλου.

Εδώ σ’ αυτό το σημείο θεωρώ πως πρέπει να μνημονευθεί η τότε Δήμαρχος, η οποία ενέπνευσε και τους δωρητές. Και βέβαια, δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς δυόμιση εκατομμύρια ευρώ, είναι μεγάλη η ευθύνη.

Γιατί υπήρξε μια τόσο μεγάλη καθυστέρηση; Τι έφταιξε;

Αν πάρουμε υπ’ όψιν μας ότι  το καινούριο αεροδρόμιο του Βερολίνου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, που είναι έργο της Ομοσπονδιακής  Κυβέρνησης της Γερμανίας, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι τα δημόσια έργα διέπονται από πληθώρα νόμων, οι οποίοι επιτρέπουν και στις δύο πλευρές να καταφεύγουν σε προσφυγές.

Οι ενστάσεις εξετάζονται από αρμόδια όργανα, που δεν έχουν μεταξύ τους σχέση. Στη δική μας περίπτωση υπήρχαν ενστάσεις από τον πρώτο εργολάβο του έργου, οι οποίες δικαιώθηκαν από Επιτροπές του Δημοσίου, και αργότερα κατέπεσαν από τα Δικαστήρια, μετά από δικές μας ενστάσεις.

Υπήρξε ένας κυκεώνας αποφάσεων, οι οποίες μεταξύ τους ήταν αντικρουόμενες. Αυτό όμως οδήγησε σε επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις.

Υπήρξαν τόσες αντιπολιτευτικές διαμαρτυρίες για τον χειρισμό της υπόθεσης, ώστε δημιουργήθηκαν πολλά ερωτηματικά. Γιατί;

Η κριτική που δεχθήκαμε ήταν άδικη, κι αυτό αποδεικνύεται από το αίσιο τέλος της υπόθεσης.

Το τι ακούστηκε δεν λέγεται! Από το πιο φοβερό και επώδυνο για μας, ότι δηλαδή φάγαμε τα λεφτά της δωρεάς, μέχρι την ανικανότητα που μας χαρακτηρίζει, κατά την άποψη της Αντιπολίτευσης!

Για μένα, αλλά και την ομάδα που ασχολήθηκε με το έργο, τώρα, επιτέλους, έρχεται η δικαίωση!

Το κόστος είναι αυτό που αναγράφεται στην πινακίδα; Κόστισε στο Δήμο παραπάνω από τα χρήματα της δωρεάς;

Το έργο φαίνεται να «κλείνει» στα  2.800.000 ευρώ, όσο δηλαδή η δωρεά, (2.500.000 ευρώ) μαζί με τους τόκους τόσων ετών (300.000 ευρώ).  Είμαστε στους τελικούς λογαριασμούς και εκεί κινείται.

 Η χρησιμότητά του έγινε αντιληπτή από τους κατοίκους της πόλης;

Ανέλαβα και διεκπεραίωσα τα δυο μεγαλύτερα έργα της δεκαετίας, την ανάπλαση και τα Γιοτζαλίκια, έργα δυσκολότερα από τη Γέφυρα. Απλά οι διαστάσεις αυτού του έργου το κάνουν να φαντάζει σαν κάτι μοναδικό. Άλλωστε δεν είναι συνηθισμένο να κατασκευάζονται γέφυρες μέσα σε μια πόλη, γι’ αυτό και προκαλεί δέος, γεφυρώνοντας τις δύο πλευρές ενός μεγάλου ρέματος και διευκολύνοντας φυσικά την κυκλοφορία.

Οι κάτοικοι του Προμηθέα αρχικά ήταν αρνητικοί. Πίστευαν πως δεν χρειάζεται. Τώρα όμως αντιλαμβάνονται πως ό,τι έγινε έγινε σωστά και έπρεπε να γίνει

Αλλά να προσθέσουμε ότι και η απέναντι πλευρά, η γειτονιά των Βλάχων, θεωρεί τη γέφυρα δική της. Έδειξαν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατασκευή της. Μην ξεχνάμε ότι αναβαθμίστηκε όλος ο χώρος εκεί, καθώς ανοίχτηκε, καθαρίστηκε και φυσικά και από οικονομική άποψη η γειτονιά, μετά την κατασκευή της Γέφυρας, απέκτησε άλλη αξία.

Αν οι αδελφοί Κούσιου έβλεπαν σήμερα τη Γέφυρα, πώς θα αισθάνονταν;

Δυστυχώς οι δωρητές δεν είναι πια στη ζωή, πιστεύουμε όμως πως το έργο θα τους ικανοποιούσε απόλυτα, γιατί εξυπηρετεί ανάγκες των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα προσθέτει μια άλλη διάσταση στο προφίλ της πόλης.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας