Βέροια

Μνήμη Θόδωρου Μουρατίδη – Μια σεμνή τελετή για έναν ξεχωριστό άνθρωπο

Τη μνήμη του Θόδωρου Μουρατίδη τίμησαν σήμερα η οικογένειά του και πολλοί φίλοι του, που παραβρέθηκαν στο πολιτικό του μνημόσυνο.

Πολύτιμος και ξεχωριστός ο Θόδωρος, είχε μια μοναδική αγάπη για τη ζωή και τους ανθρώπους. Αγωνιστής για μια δικαιότερη κοινωνία, με μια  ιδιαίτερη ανθρωπιά που τον χαρακτήριζε.

Πατέρας τριών αγοριών, που υιοθέτησαν τη στάση ζωής του βαδίζοντας στα βήματά του, κάτι που τον έκανε περήφανο.

Ο Θόδωρος, παιδί πολιτικών προσφύγων, γεννήθηκε στην Τσεχία και ήρθε στην Ελλάδα αντιμετωπίζοντας στην αρχή τουλάχιστον μεγάλες δυσκολίες, συνέχισε όμως τις σπουδές του τελειώνοντας το Χημικό στο ΑΠΘ. Ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση είχε καθολική αναγνώριση  και εκτίμηση από μαθητές και συναδέλφους του.

Οι πρώτες μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε με τον ερχομό του στην Ελλάδα φαντάζουν ασήμαντες μπροστά σ’ αυτά που του επιφύλαξε αργότερα η ζωή ως νεφροπαθή, κάνοντας αιμοκάθαρση για 25  σχεδόν χρόνια, σπάζοντας κάθε ρεκόρ επιβίωσης.  Χωρίς ένα «γιατί σε μένα;», με αισιοδοξία κι ένα μόνιμο χαμόγελο στο πάντα ήρεμο πρόσωπό του συνέχισε να αγωνίζεται με τη γυναίκα του Κική δίπλα του, τον φύλακα άγγελό του.

Συνδικαλιστής, εκλέχτηκε στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Ημαθίας και Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών του Νομού.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες  ΑμΕΑ και κέρδισε πολλά μετάλλια. Δίκαια αισθανόταν περήφανος, όταν από δικές του πρώτες νίκες στους αγώνες ακουγόταν ο Εθνικός μας Ύμνος.

Η θέληση, η επιμονή, το πείσμα, η σκληρή δουλειά, η αγάπη για τη ζωή, η πίστη για τη νίκη -πάντα έχοντας την Κική στο πλευρό του- τον έκαναν πρωταθλητή στον στίβο αλλά και στη ζωή.

Πρωτοποριακός στις επιλογές του, συνεπής στις ιδέες του μέχρι τέλους. Επέλεξε την καύση αντί για την ταφή.

Σήμερα έγινε το πολιτικό του μνημόσυνο, που ήταν πραγματικά «μνήμης ένεκεν» αλλά και «αγάπης ένεκεν», θα προσθέταμε…

Μπροστά στην τεφροδόχο του μίλησαν άνθρωποι που τον ήξεραν καλά και τον αγαπούσαν. Μίλησαν γι’ αυτόν όχι με τις υπερβολές που συνηθίζονται σε ανάλογες περιπτώσεις, αλλά με το μέτρο και τη σεμνότητα που του ταίριαζε.

Μίλησαν φίλοι, συνάδελφοι και συναγωνιστές του, τιμώντας τον. Ο Λευτέρης Παπούλιας, ο Κώστας Καραγιάννης, ο Χρήστος Σκούπρας διαβάζοντας τα λόγια των φίλων του από την Κύπρο, (του Γιώργου Μύαρη και της Δέσποινας Νικολάου) και ο Αντώνης Καραγιάννης. Έκλεισε με δυο συγκινητικά λόγια ο μικρότερος γιος του Αλέξανδρος.

Παρόντες στο πολιτικό μνημόσυνο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου, οι πρώην βουλευτές Γιώργος Ουρσουζίδης και Θόδωρος Αντωνίου, ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Τάσος Κωστόπουλος και πάρα πολλοί σύντροφοι του Θόδωρου και άλλοι αγαπημένοι του φίλοι.

Μια σεμνή τελετή για έναν ξεχωριστό άνθρωπο.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

Η προσωπικότητα του Θόδωρου φαίνεται ανάγλυφα σε παλιότερη συνέντευξή του, που αναδημοσίευσε η Φαρέτρα μ’ αφορμή τον θάνατό του. Μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ. 

banner-article

Ροη ειδήσεων