Ανακοίνωση της Κ.Ο Μ-Λ ΚΚΕ Ημαθίας για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος

Να αντισταθούμε στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και να μην επιτρέψουμε την παραπέρα καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της ζωής μας

Υποδεχόμαστε την μέρα αυτή, σε ένα νομό με ανοικτά τα μέτωπα-προβλήματα αναφορικά με το περιβάλλον:

Το Βέρμιο καταστρέφεται με την παραπέρα ανάπτυξη ανεμογεννητριών.

Η «Τάφρος 66» συνεχίζει εδώ και χρόνια να ρυπαίνεται.

«Τα «νταμάρια» στα βουνά μας , προηγούμενων ετών , παραμένουν χωρίς αποκατάσταση.

Τα εδάφη μας να είναι μολυσμένα από την χρόνια χρήση φυτοφαρμάκων.

Η κατάσταση αυτή διαχρονικά βαραίνει πολιτικά τις κυβερνήσεις που πέρασαν από τη χώρα μας, ενώ ξεχωριστό μερίδιο ευθύνης φέρνουν οι τοπικές μας αρχές.

Η κατάσταση αυτή προβλέπεται να επιδεινωθεί με την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου που εν μέσω πανδημίας, βρήκε την ευκαιρία να ψηφίσει. Ένα νόμο, που έρχεται να σαρώσει ό,τι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με βασικό στόχο την επιτάχυνση των «επενδύσεων» από τη μεριά των κεφαλαιοκρατών μέσα σε Προστατευόμενες Περιοχές, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο λαό, στο περιβάλλον, στα οικοσυστήματα.

Με απατηλά συνθήματα όπως,  «πράσινη-βιώσιμη ανάπτυξη», «πράσινη οικονομία» και υλοποιώντας κατευθύνσεις της Ε.Ε.και προεκλογικές υποσχέσεις στο ΣΕΒ, έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση των επενδύσεων των ξένων και ντόπιων μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ και την πράσινη ενέργεια, λιμναζόντων γερμανικών – κυρίως – κεφαλαίων, που ψάχνουν να βρουν διέξοδο από την κρίση που πλήττει άγρια την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Ο νέος νόμος «απελευθερώνει» πλήρως την ήδη προβληματική διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης :

Καταργεί το καθεστώς προστασίας των περιοχών «Natura» και άλλων Προστατευόμενων Περιοχών, με δυνατότητα «επενδύσεων» και μέσα σε αυτές, από το κατασκευαστικό – τουριστικό κεφάλαιο, τις εξορυκτικές – μεταλλευτικές εταιρίες.

Αναθέτει όλη ή τμήμα της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης σε «πιστοποιημένους» ιδιώτες αξιολογητές ακόμη και σε ΜΚΟ (!!!).

Καταργεί την άδεια παραγωγής για τις ΑΠΕ και την αντικαθιστά από μια απλή «βεβαίωση παραγωγού» (!!!), με στόχο την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, βαφτίζοντας «περιβαλλοντική προστασία» τις χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες και τα δεκάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά σε όλη την χώρα.

«Απλοποιεί» τη διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με την επιτάχυνση διαδικασιών έκδοσης Αποφάσεων και με την μείωση του χρόνου έκδοσής των.

Ιδιωτικοποιεί το δημόσιο εθνικό δίκτυο διανομής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ.

Καταργεί την αυτοτέλεια των πολύπαθων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Ακυρώνει τους μέχρι σήμερα δασικούς χάρτες, αλλάζει το περιεχόμενό τους και δημιουργεί «οδικό χάρτη», που θα νομιμοποιεί κάθε παράνομη αλλαγή στη χρήση και καταπάτηση κρατικών δασών.

Πέρα όμως από την καταστροφή του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τα σχεδιαζόμενα δίκτυα αγωγών μεταφοράς και προμήθειας φυσικού αερίου, συνιστά την ακόμη βαθύτερη ενεργειακή και πολιτική εξάρτηση της χώρας, εγκυμονεί και κινδύνους από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πηγών, των αγωγών και των κάθε λογής πηγών ενέργειας.

Γι’ αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να αντισταθούμε σε όλον αυτόν τον αντιλαϊκό σχεδιασμό, να μην επιτρέψουμε την παραπέρα καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της ζωής μας.

Το Μ -Λ ΚΚΕ καταδικάζει την κυβερνητική πολιτική και καλεί το λαό με τους αγώνες του να παλέψει ώστε «να μείνουν στα χαρτιά» οι «επιχειρήσεις» άλωσης και καταλήστευσης του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας από τα αρπακτικά του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου.

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 30351 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια