Υγεία

Χοληστερόλη: Το μεγάλο λάθος που κάνουν όσοι ξεκινούν να παίρνουν φάρμακα

Μπορεί οι στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης και τα φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης να βελτιώνουν την καρδιακή υγεία, ωστόσο οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις υγιεινές συνήθειες που ωφελούν την καρδιά τους.

Όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of the American Heart Association, πολλοί άνθρωποι διακόπτουν τις υγιεινές συνήθειες που είχαν ενσωματώσει στην καθημερινότητά τους με στόχο την καλή υγεία της καρδιάς τους, όταν ξεκινούν τη λήψη κάποιας σχετικής φαρμακευτικής αγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές στη Φινλανδία εντόπισαν 41.224 ανθρώπους που δεν έπασχαν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο και συνέλεξαν δεδομένα υγείας, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η σωματική άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, αλλά και το αν οι συμμετέχοντες λάμβαναν στατίνες ή φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Τα στοιχεία ενημερώνονταν μέσω έρευνας κάθε τέσσερα χρόνια για μια περίοδο συνολικής διάρκειας 14 ετών.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι που ξεκίνησαν να λαμβάνουν κάποιο ή και τα δύο είδη φαρμάκων ήταν 82% πιθανότερο να γίνουν παχύσαρκοι σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν κάποια φαρμακευτική αγωγή. Οι λόγοι που συνηγορούν σε αυτόν τον συσχετισμό μπορεί να είναι πολλοί, ωστόσο οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι άνθρωποι στην πρώτη ομάδα περιόρισαν, επίσης, την τακτική σωματική άσκηση σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν φάρμακα.

Συμβουλή των ερευνητών, πάντως, είναι οι άνθρωποι που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη βελτίωση της καρδιακής τους υγείας, θα πρέπει να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στις θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως η απώλεια βάρους, η σωστή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η επαρκής σωματική άσκηση.

ygeiamou.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας