Πόνος στο στομάχι: Οι 11 πιθανές αιτίες
Το στομάχι σας έχει πρηστεί, πονάτε και θέλετε να βρίσκεστε κοντά σε τουαλέτα;
Οι στομαχικές ενοχλήσεις μπορεί να οφείλονται σε κάτι που φάγατε, στις εν γένει διατροφικές σας συνήθειες ή παραλείψεις.
Φάγατε πολλά λαχανικά: Τα λαχανικά είναι πολύ υγιεινά για το σώμα και ειδικά το πεπτικό. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες όμως, πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν φούσκωμα και αέρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αφαιρέσετε από τη διατροφή σας, αλλά να τρώτε μικρότερες ποσότητες σε μεγαλύτερη συχνότητα, αντί για μια μεγάλη μερίδα.
Δεν τρώτε τα κατάλληλα φρούτα: Η πρόσληψη FODMAPs (Fermentable Oligo Di Monosacharides and Polyols) μπορεί να πυροδοτήσει τα συμπτώματα του γαστρεντερικού σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τα FODMAPs είναι υδατάνθρακες που απορροφώνται ελάχιστα στο λεπτό έντερο και περνούν στο παχύ έντερο (όπου αυξάνουν τόσο την ποσότητα νερού στον εντερικό αυλό όσο και την παραγωγή αερίων) με αποτέλεσμα τη διάτασή του και την πυροδότηση των συμπτωμάτων. Αποφεύγετε μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, κεράσια, μάνγκο, καρπούζι και προτιμήστε μπανάνες, βακκίνια και γκρέιπφρουτ.
Δυσανεξία στη λακτόζη: Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη επειδή δεν πίνουν γάλα. Αν όμως φάτε σάντουιτς που περιέχει τυρί ή πιείτε καφέ με κρέμα, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα δυσανεξίας, όπως κράμπες στο στομάχι, φούσκωμα, αέρια ή διάρροια.
Γιατί όχι στο γιαούρτι; Η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι ίδια για όλους. Μπορεί το γάλα και το παγωτό να σας ενοχλούν, δεν ισχύει όμως το ίδιο για το γιαούρτι. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να παρακολουθείτε πώς αντιδρά το σώμα σας στα γαλακτοκομικά, προκειμένου να μην τα αποκλείετε χωρίς λόγο από τη διατροφή σας.
Μην μασάτε τσίχλες: Ο ένας λόγος είναι ότι καθώς μασάτε καταπίνετε και αέρα, ο οποίος προκαλεί φούσκωμα. Ο δεύτερος και πιο πιθανός είναι οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχουν οι τσίχλες, τις οποίες δεν μπορεί να χωνέψει ο οργανισμός. Τα βακτήρια του εντέρου αλληλοεπιδρούν με τα γλυκαντικά και σχηματίζονται αέρια.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αν έχετε παλινδρόμηση οξέων, είναι σημαντικό να εντοπίσετε τις αιτίες που την προκαλούν. Για τους περισσότερους είναι συγκεκριμένες ουσίες και τροφές, όπως το αλκοόλ, η καφεΐνη, τα λιπαρά, η σοκολάτα και η μέντα. Είναι σημαντικό και κάνετε πολλά μικρά και συχνά γεύματα, να αποφεύγετε να τρώτε τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο και να χάσετε βάρος αν είστε υπέρβαροι.
Διάρροια: Εάν έχετε διάρροια για μέρες ή και εβδομάδες, πιθανότατα οφείλεται σε ιό ή τροφική δηλητηρίαση. Αν όμως έχετε χρόνια διάρροια με εξάρσεις και υφέσεις, το πιθανότερο είναι να πάσχετε από τροφικές δυσανεξίες, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, νόσο του Crohn ή κάποια πάθηση του θυρεοειδούς.
Δυσκοιλιότητα: Πάνω από το 80% των ανθρώπων με φούσκωμα, έχουν πόνο και έντονα συμπτώματα και η αιτία είναι η δυσκοιλιότητα. Η λύση βρίσκεται στην τακτική κατανάλωση φυτικών ινών και την πρόσληψη τουλάχιστον δύο λίτρων νερού καθημερινά.
Φάρμακα: Περίπου το 25% των ανθρώπων που λαμβάνουν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ιβουπροφαίνη, ναπροξένη κ.α.) για να αντιμετωπίσουν τους πόνους της αρθρίτιδας, πονοκεφάλους κλπ. αναπτύσσουν έλκος, δηλαδή πληγή στο στομάχι ή στο πάνω τμήμα του λεπτού εντέρου. Πριν πάρετε φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Προβιοτικά: Είναι ασφαλή, εύκολα στη λήψη και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση κάποιων συμπτωμάτων. Δοκιμάστε τα για ένα μήνα για να δείτε εάν υποχωρούν τα συμπτώματά σας.
Ο πόνος επιδεινώνεται: Εάν ο πόνος στο στομάχι χειροτερεύει, πρέπει να σας δει γιατρός. Άλλα επικίνδυνα συμπτώματα είναι η ανεξήγητη απώλεια βάρους και το αίμα στα κόπρανα.
Πηγή: onmed.gr