Εργασία Κορωνοϊός

Κορονοϊός: Ημέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, Τετάρτη 15 Απρίλη

 Την Τετάρτη, 15 Απρίλη, απαιτούμε να παρθούν μέτρα προστασίας για την υγεία των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους!

Έρχονται καταγγελίες από όλη την Ελλάδα: Στις αποθήκες των Lidl, αρνήθηκαν να απολυμάνουν χώρο που κάθε μέρα στοιβάζονται δεκάδες εργαζόμενοι. Σε πολλά καταστήματα και αποθήκες, ακόμα και σήμερα, δεν έχουν δοθεί επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας. Πολλά σούπερ μάρκετ αποκρύπτουν ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα (Σκλαβενίτης), αρνούνται τις άδειες ειδικού σκοπού (ΑΒ, MYMARKET), κόβουν ρεπό και άδειες. Την ίδια στιγμή, πολλοί εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν 4ώροι, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με εξοντωτικές υπερωρίες.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ…

Είναι πρόκληση οι «συγκινητικές» διαφημιστικές καμπάνιες και τα «ευχαριστώ», από εκείνους που απειλούσαν του εργαζόμενους μέσω αξιολογήσεων με απολύσεις, που τους έλεγαν να μην μιλάνε γιατί υπάρχουν χιλιάδες για να τους αντικαταστήσουν, που κάθε φορά που σήκωναν κεφάλι, απαντούσαν με απειλές, ψέματα, και μηνύσεις.

Αντί για ευχαριστώ ας μετατρέψουν όλες τις συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης, ας κάνουν προσλήψεις, ας αυξήσουν τους μισθούς. Ακόμη και οι διατακτικές και δωροεπιταγές που ανακοινώνουν, θα γυρίσουν πάλι στα ταμεία τους. Αλλά και αυτά τα αρνούνται σε εργαζόμενους που έλειπαν με αναρρωτική (ΑΒ) ή τα μεταθέτουν για όποιον…. αντέξει μέχρι το Δεκέμβρη (Μασούτης).

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στα σούπερ – μάρκετ έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους, οι μέτοχοι των επιχειρήσεων θησαυρίζουν από την δουλειά τους, καθισμένοι στα μεγάλα τους σαλόνια. Σήμερα, στην περίοδο της πανδημίας, τα καταστήματά τους σπάνε ρεκόρ τζίρων (0.5 δις σε ούτε ένα μήνα!!!), βγαλμένα από τη δουλειά των εργαζομένων, με κίνδυνο για την υγεία τους, με σακατεμένα τα χέρια και τα πόδια μας από τις ατελείωτες ώρες δουλειάς.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΑΝ ΠΡΟΒΑΤΑ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ!

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στα super market στη Γαλλία, την Ιταλία, στο Βέλγιο και την Ισπανία, που σηκώνουν ανάστημα, για να μην θρηνήσουν και άλλους νεκρούς εργαζόμενους. Δεν θα δεχτούμε, με αφορμή την πανδημία να ξεπαστρέψουν και όσα από τα δικαιώματα μας είχαν μείνει.

Καλούμε τους συναδέλφους μας στα super market να έρθουν σε επαφή με το σωματείο. Να υψώσουν ανάστημα και γροθιά για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους. Να βάλουν μπροστά τα ζητήματα προστασίας, της υγείας τους, των δικαιωμάτων τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα

  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών. Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης.

  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία. Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market. Να γίνουν απολυμάνσεις σε όλους του χώρους των καταστημάτων και των αποθηκών, με ευθύνη της εργοδοσίας.

  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

 ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ

ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΓΡΟΘΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Απρίλης, 2020

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας – Πέλλας

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

banner-article

Ροη ειδήσεων