Κορωνοϊός: Στους 20 οι νεκροί στην Ελλάδα, 48 νέα κρούσματα, 743 συνολικά (video)
Συνολικά 743 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργεία Υγείας, εκ των οποίων 48 είναι νέα.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αγγίζει πλέον τους 45 αυξημένος κατά 10 σε σχέση με χθες γεγονός που απέδωσε ο κύριος Τσιόδρας στην εισροή και νέων στοιχείων που αφορούν παλαιότερες νοσηλείες. Ο μέσος όρος των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη και οι περισσότεροι υποφέρουν από υποκείμενο νόσημα. Ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στη χώρα μας ανέβηκε σήμερα στους 20 και ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 75 έτη.
Ο κύριος Τσιόδρας αναφερόμενος στις ελαφριές περιπτώσεις της νόσου από κορονοϊό και την άτυπη συμπτωματολογία, εξήγησε ότι υπάρχουν νέα δεδομένα καθώς έχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι νοσούν εμφανίζοντας διάρροια ή διαταραχή της γεύσης ή της όσφρησης. «Γνωρίζουμε ότι συνήθως το 40% των ασθενών μετά από μία αναπνευστική λοίμωξη εμφανίζει απώλεια όσφρησης» τόνισε ο κύριος Τσιόδρας και συμπλήρωσε ότι στην Βρετανία και την Γερμανία έχουν καταγραφεί όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανοσμίας.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημία στη χώρα μας.
«Μέσα μου έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία» είπε χαρακτηριστικά αλλά διευκρίνησε αμέσως μετά ότι χρειάζεται να περιμένουμε για να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. «Δεν φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μία εκθετική αύξηση αλλά πρέπει να περιμένουμε για να το πούμε αυτό με σιγουριά »ανέφερε.
Ο κύριος Τσιόδρας δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις που αφορούν όσους νοσούν στο σπίτι και λαμβάνουν οδηγίες από τους θεράποντες γιατρούς τους. «Σε όσους εμφανίζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων, συνιστούμε να επικοινωνούν άμεσα με το γιατρό τους, αλλά κι αυτοί που έχουν ήπια συμπτώματα και απομονώνονται στο σπίτι τους είναι σημαντικό να έχουν κάθε μέρα επικοινωνία με το γιατρό και να λαμβάνουν οδηγίες» τόνισε και κατέληξε «Είναι μία ήπια νόσος στους περισσότερους, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση».
Πρόσθεσε επίσης ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται ότι όσοι νοσούν μέτρια προς σοβαρά, βοηθούνται περισσότερο από την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας, αλλά εξήγησε ότι είναι πρώιμο να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι μπορεί να δώσει τα φάρμακα στις πρώτες 48 ώρες για να προλάβει μια επιδείνωση.
«Αυτή τη στιγμή γίνονται κλινικές μελέτες για να αποδειχθεί ποιος και πότε ωφελείται από την υπάρχουσα θεραπεία»επισήμανε.
Στη συνέχεια ο κύριος Τσιόδρας αναφέρθηκε στο θάνατο μίας νεαρής γυναίκας η οποία κατέληξε στο σπίτι της. Είπε ότι αναμένει περαιτέρω ενημέρωση για το αν είχε σοβαρό υποκείμενο νόσημα και εξήγησε ότι αυτοί που μένουν σπίτι, ιδίως όταν έχουν χρόνιο αναπνευστικών νόσημα θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον θεράποντα γιατρό τους.
Όπως εξήγησε είναι αναμενόμενο όχι μόνο με αυτόν τον ιό, αλλά και με τη γρίπη να συμβεί ένας θάνατος ακόμα και σε νέους ανθρώπους και πρόσθεσε για μία ακόμη φορά ότι πρόκειται για ένα νέο ιό στον οποίο δεν έχουμε ακόμα ανοσία.
«Ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία μπορεί να έχουμε σοβαρά κρούσματα και σε νέες ηλικίες» κατέληξε.
Κάνοντας μία σύγκριση με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες και στη χώρα μας είπε ότι δεν διαφέρουμε από τα διεθνή ποσοστά, όσον ελαφρά και βαριά νόσηση αλλά και στους θανάτους. 15 % και στη χώρα μας νοσούν από μέτρια έως πιο σοβαρά, 5% νοσούν πιο σοβαρά και χρειάζεται να νοσηλευθούν ή και να διασωληνωθούν. Επίσης ο αριθμός των θανάτων δεν διαφέρει αναλογικά από ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Αναφερόμενος στους υγειονομικούς που νοσούν εξήγησε ότι προς το παρόν αυτό δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία των μονάδων υγείας καθώς υπάρχει επάρκεια προσωπικού.
Στο σημείο αυτό το λόγο πήρε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και εξήγησε ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου υπάρχει μέριμνα για να αντιμετωπιστεί μια πιθανή αύξηση των μολύνσεων σε υγειονομικούς που θα πρέπει να τεθούν προσωρινά εκτός συστήματος.
Αυστηροποίηση των ελέγχων για την τήρηση του μέτρου περιορισμού της κίνησης ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς., στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάποιους ευτυχώς ελάχιστους, όπως είπε, που «συναγωνίζονται σε ευρηματικότητα πως θα εξαπατήσουν τις αρχές. Ας αφήσουν τα τερτίπια, ας αφήσουν τις προφάσεις και τις φθηνές δικαιολογίες και ας μείνουν σπίτι» είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι από αύριο τα μέτρα θα γίνουν πιο αυστηρά. «Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι όσο πιο αυστηρά εφαρμόσουμε τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.
Υγειονομική βόμβα οι πτήσεις από Ισπανία
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υφυπουργός για τους επιβάτες των πτήσεων επαναπατρισμού από Μαδρίτη και Βαρκελώνη που τέθηκαν σε απομόνωση στο ξενοδοχείο εκ των οποίων 21 βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Ταυτόχρονα απάντησε και στην κριτική για περιορισμό των ελευθεριών. «Δυστυχώς για εμάς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Δυστυχώς για όσους έσπευσαν να κάνουν αρνητική κριτική διαψεύστηκαν. Ευτυχώς για την κοινωνία το κράτος έκανε αυτό που έπρεπε. Μια υγειονομική βόμβα ήταν έτοιμη να εκραγεί, επιταχύνοντας την εξάπλωση της νόσου στην πατρίδα μας, παρά τα μέτρα και τις θυσίες που όλοι κάναμε για να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Η απόφαση μας για την απομόνωση βασίστηκε σε συγκεκριμένα μοντέλα που τρέχουν στην ΓΓΠΠ και που δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας, αλλά και όλες τις άλλες χώρες που υπάρχει εξάπλωση. Παρατηρήσαμε ότι τα περισσότερα κρούσματα προέρχονταν από την Βόρεια Ισπανία. Βλέποντας ότι υπήρχαν πάρα πολλοί στις δύο πτήσεις προερχόμενοι από πόλεις Βόρεια της Ισπανίας, είτε από την Βαρκελώνη που ερχόταν μέσω Μαδρίτης προχωρήσαμε στην απομόνωση των συγκεκριμένων επιβατών».
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, το αποτέλεσμα μετά τους ελέγχους του ΕΟΔΥ είναι 21 από τους 263 επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Δηλαδή στην πτήση από Βαρκελώνη 11 άνδρες και 3 γυναίκες και στην πτήση από Μαδρίτη 6 γυναίκες και ένας άνδρας. Μόλις ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση όσων βρισκόταν μέσα στα αεροσκάφη θα δοθούν σχετικές αναλυτικές οδηγίες.
Επανέλαβε ότι «δεν θα γίνει έκπτωση σε κανέναν, κανείς δεν εξαιρείται, κανείς δεν είναι υπεράνω των κανόνων.
Αυτό να το καταλάβουν καλά όσοι χθες έσπευσαν να μιλήσουν για περιορισμό των ελευθεριών. Η απόφαση αυτή ήταν συνειδητή, είναι αδιαπραγμάτευτος ο όρος της ευθύνης για όλους μας και πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους».
Επανέλαβε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και να ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν δοθεί.
Από χθες (στις 6 το πρωί) έως την ίδια ώρα σήμερα-πρώτο 24ωρο εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας- 1.300.000 επιτυχημένα sms διεκπεραιώθηκαν και όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, παρατηρήθηκε ότι υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την διαδικασία. Τόνισε την ανάγκη οι πολίτες να λαμβάνουν οδηγίες από το Forma.gov.gr και επανέλαβε την δυνατότητα εκτύπωσης απαραίτητης βεβαίωσης μετακίνησης, αλλά και την δυνατότητα χειρόγραφης βεβαίωσης σε περίπτωση μη επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέσω sms.
Έλεγχοι σε πολίτες
Σχετικά με τους ελέγχους των πολιτών που είναι θετικοί στον ιό και έχουν τεθεί σε καραντίνα, σήμερα έγιναν 17 έλεγχοι και βρέθηκαν όλοι στα σπίτια τους. Αντίθετα σε έλεγχο πολιτών που βρίσκονται σε απομόνωση χαρακτηρισμένων ως στενών επαφών κρουσμάτων σε σύνολο 161 ελέγχων σε όλη την επικράτεια 8 βρέθηκαν εκτός σπιτιού και τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα των 5.000 ευρώ και ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις.
Διευκρινίσεις για τον περιορισμό της κίνησης
Σχετικά με τις βεβαιώσεις κυκλοφορίας εργαζομένου, η φόρμα Α θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδα του εργοδότη. Η μη ύπαρξη σφραγίδας καθιστά την βεβαίωση άκυρη με ό,τι προβλέπεται για τις συνέπειες.
Οι εργαζόμενοι των εταιρών διαχείρισης κοινοχρήστων, χρειάζονται την βεβαίωση εργοδότη στην οποία να αναφέρεται το σαφές ωράριο εργασίας καθώς και αναλυτικά τις διευθύνσεις των πολυκατοικιών στις οποίες θα μεταβούν μέσα στο εργάσιμό τους.
Επιπροσθέτως με δεδομένο ότι ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στα super market, το ωράριο από την Πέμπτη 26 Μαρτίου έως και το Σάββατο 25 Απριλίου θα είναι το εξής: Δευτέρα έως Παρασκευή, 07-21:00, το Σάββατο 07:00-20:00 και την Κυριακή κλειστά.
Πάνω από 760 οι παραβάσεις
Από χθες στις 6 το πρωί, έως σήμερα στις 15:00, έχουν βεβαιωθεί, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, 766 παραβάσεις, σε όλη την Ελλάδα, του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού. Σημειώνεται, ότι στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.
Ειδικότερα, οι περιοχές στις οποίες βεβαιώθηκαν παραβάσεις είναι οι εξής: 234 στην Αττική, 94 στα Ιόνια Νησιά, 89 στη Δυτική Ελλάδα, 70 στην Πελοπόννησο, 58 στη Στερεά Ελλάδα, 45 στο Νότιο Αιγαίο, 44 στην Κρήτη, 33 στη Θεσσαλία, 29 στη Θεσσαλονίκη, 25 στην Κεντρική Μακεδονία, 19 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 11 στην Ήπειρο, 9 στο Βόρειο Αιγαίο και 6 στη Δυτική Μακεδονία.