Εργασία Κορωνοϊός

Ξεσπούν οι εργαζόμενοι στα -ακόμα ανοικτά- ΚΕΣΥ: “Το ίδιο το υπουργείο αγνοεί το ρόλο των δομών του”

Αφού δε βρίσκουν ανταπόκριση από το υπουργείο Παιδείας, οι εργαζόμενοι στα ΚΕΣΥ αποστέλλουν δραματική έκκληση προς τα κόμματα, τον υπουργό Υγείας και τον ΕΟΔΥ ζητώντας την άμεση αναστολή λειτουργίας των δομών

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΣΥ ΠΡΟΣ: ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΟΔΥ

Σας ενημερώνουμε ότι τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης – Κ.Ε.Σ.Υ. είναι δομές του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, παροχής εκπαιδευτικού έργου και λειτουργούν πάντα με τη φυσική παρουσία μαθητών/τριών, γονέων και εκπαιδευτικών. Στα Κ.Ε.Σ.Υ. υπάρχουν δυο τομείς, η Ειδική αγωγή και η Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Στα ΚΕΣΥ αξιολογούνται μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και προσφέρονται υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής στον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Το Κέντρο Εκπαιδευτικής & Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) συνιστά υπηρεσία με καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα, σύμφωνα με το Ν. 4547/2018 και όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ 5614/τ. Β΄/13.12.2018, άρθρο 1 παρ. 4: «όλες οι πράξεις, ενέργειες και εισηγήσεις του ΚΕΣΥ έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό και αποσκοπούν στην πολυδιάστατη υποστήριξη του έργου των σχολικών μονάδων και του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής ευθύνης του».

Δυστυχώς, για πολλοστή φορά διαπιστώνουμε ότι το ίδιο το υπουργείο αγνοεί το ρόλο και τη λειτουργία των δομών του και το τελευταίο διάστημα δίνουμε τη μάχη να εξηγούμε αυτό που το ίδιο το υπουργείο όφειλε να γνωρίζει ότι αποτελούμε εκπαιδευτική υπηρεσία και όχι διοικητική, όπως μας «βαφτίζουν».

Όχι μόνο η χώρα μας αλλά ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται σε καθεστώς πανδημίας και το ζήτημα της απαγόρευσης λειτουργίας των ΚΕΣΥ ακόμη δεν έχει λυθεί, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια και υγεία όλων. Οι χώροι των δομών δεν πληρούν τις προδιαγραφές, στα περισσότερα Κ.Ε.Σ.Υ. το εκπαιδευτικό προσωπικό «συνωστίζεται» σε λίγα τετραγωνικά και επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι πολλοί εκπαιδευτικοί μετακινούνται από διαφορετικούς νομούς, 3 ή 4 άτομα με ένα αυτοκίνητο, χωρίς να εξαιρούνται και όσοι μετακινούνται με τη συγκοινωνία.

Η ΚΥΑ (ΚΥΑ 783 – 10.03.2020) προβλέπει μεταξύ άλλων «την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 έως και 24.3.2020, α) των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών, οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία». Γιατί αυτό δεν ισχύει για τα Κ.Ε.Σ.Υ; Διανύουμε την 6η μέρα αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών και έχουν σταλεί μέχρι τώρα προς την Υπουργό Παιδείας, εκτός από τις δύο επιστολές της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, 13 διαμαρτυρίες από τους Περιφερειακούς Συλλόγους ΣΕΕΠΕΑ, 17 διαμαρτυρίες από τους συλλόγους προσωπικού των ΚΕΣΥ της επικράτειας, επιστολές προϊσταμένων ΚΕΣΥ καθώς και μεμονωμένες διαμαρτυρίες εργαζομένων στα Κ.Ε.Σ.Υ. Οι αξιολογήσεις μαθητών από τη διεπιστημονική ομάδα του ΚΕΣΥ δεν αποτελούν κατεπείγουσες περιπτώσεις, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της από 16/3/2020 εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ζητάμε συναισθανόμενοι την ευθύνη μας να ληφθούν σοβαρά υπόψη όλα τα δεδομένα που διέπουν τον τρόπο λειτουργίας των δομών, στις οποίες προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας και να προχωρήσει το υπουργείο άμεσα στην αναστολή λειτουργίας των ΚΕΣΥ όλης της Επικράτειας για όσο διάστημα απαιτείται να συμβάλλουμε όλοι μας στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στην αποτροπή έκθεσης εργαζομένων και επισκεπτών σε κίνδυνο. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, για να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.

Οι Εκπαιδευτικοί με Εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των Κ.Ε.Σ.Υ.

alfavita

banner-article

Ροη ειδήσεων