Τοπικά

Ανακοίνωση ΑΣΕ – ΠΑΜΕ Ημαθίας για το προσφυγικό

Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου και στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, αναδεικνύουν με τον πιο δραματικό τρόπο, τη βαρβαρότητα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Είναι αυτοί που διαλύουν χώρες και ξεριζώνουν λαούς ολόκληρους και μετά εγκλωβίζουν τα θύματά τους σε κάθε είδους «φυλακή».

Είναι αυτοί που δίνουν αέρα στα πανιά της τούρκικης άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης του Ερντογάν, για να χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες κάθε χώρας ως όχημα  προκειμένου να προωθούν τα δικά τους συμφέροντα και να παίζουν τα δικά τους γεωπολιτικά παιχνίδια στην περιοχή.

Είναι υπεύθυνοι για τις εκατόμβες των νεκρών μεταναστών και προσφύγων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και μικρά παιδιά, για την έκθεσή τους σε όλο και πιο επικίνδυνους δρόμους διαφυγής, για την ένταση της εκμετάλλευσής τους από τους διάφορους «διακινητές» που κερδοφορούν πάνω στο υστέρημα των δυστυχισμένων ανθρώπων.

Η ΕΕ στηριζόμενη στην Συνθήκη του Δουβλίνου και τις συμφωνίες ΕΕ – Τουρκίας, τις οποίες εφάρμοσαν και εφαρμόζουν διαχρονικά οι Ελληνικές κυβερνήσεις, προηγούμενες και τωρινές, μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποθήκη και φυλακή – «κλειστού» ή «ανοιχτού» τύπου – προσφύγων και μεταναστών.

Παράλληλα οι ως τώρα Ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχονται την εμπλοκή της Frontex, για τη φύλαξη των συνόρων, πράγμα που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για το λαό και την εθνική μας κυριαρχία.

Τις μέρες αυτές ορισμένες δυνάμεις, ξανά με τον μανδύα του «πατριωτισμού» και σε πνεύμα τάχα «ομοψυχίας», ενισχύουν αντιδραστικά, ξενοφοβικά, ρατσιστικά και φασιστικά στοιχεία που επιδιώκουν να στρέψουν τους Έλληνες  ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, στα θύματα δηλαδή αυτής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Οι δυνάμεις αυτές αθωώνουν τους πραγματικούς ενόχους που είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και όσοι προωθούν τα συμφέροντα τους στην περιοχή μας, διαλύοντας χώρες και λαούς.

Αθωώνουν τις πολιτικές, που γεννούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που έχουν μετατρέψει τη «γειτονιά» μας σε μια ευρύτερη πυριτιδαποθήκη ανταγωνισμών και πολεμικών συγκρούσεων, που δυναμώνουν τα ρεύματα της προσφυγιάς και ταυτόχρονα τα εγκλωβίζουν φτιάχνοντας «φράγματα» και «φυλακές», για να προστατεύουν το «κοινό σπίτι» της ΕΕ.

Αθωώνουν αυτούς, που με βάση τις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων κάθε χώρας, ανοιγοκλείνουν ανάλογα τις κάνουλες για την είσοδο ή όχι προσφύγων ως φτωχό, εργατικό δυναμικό.

Η αναγκαία προστασία και φύλαξη των συνόρων δε μπορεί να συνοδεύεται με μισανθρωπισμό, με «αυτόκλητους» υπερασπιστές που κάνουν επίδειξη δύναμης πάνω σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους ή με φωνές που μιλούν για εκτοπισμούς των προσφύγων σε ξερονήσια.  

Τέτοιες εικόνες προσβάλλουν και υπονομεύουν τους πρόσφατους αγώνες των νησιωτών αλλά δε μπορούν να λερώσουν την αλληλεγγύη που έχουν δώσει απλόχερα οι κάτοικοι, τα συνδικάτα και μαζικοί φορείς όλα αυτά τα χρόνια.

Τώρα απαιτείται:

Κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου και της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ατελέσφορη και έχει καταστεί ανενεργή.

Να κλείσουν όλα τα hot spots στα νησιά του Αιγαίου και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά.

Άμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά και με γρήγορες διαδικασίες να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Αυτό το μέτρο μπορεί να στηρίξει το δικαίωμα των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.

Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που στηρίζουν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, τις επεμβάσεις στη Λιβύη, διαιωνίζοντας τον πόλεμο και τις καταστροφές».

ΒΕΡΟΙΑ 5-3-2020

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας