Βέροια Ρεπορτάζ

Πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στο Δημαρχείο της Βέροιας, αφιερωμένη στον Θάνο Μικρούτσικο

Αφιερωμένη στον Θάνο Μικρούτσικο, τον μεγάλο συνθέτη που έφυγε τον περασμένο μήνα από τη ζωή, ήταν η εθελοντική αιμοδοσία που οργανώθηκε από το Μουσικό Σχήμα “Μπούσουλας”, με άμεση ανταπόκριση  των  Νοσοκομειακών Υπηρεσίων Αιμοδοσίας Βέροιας και Νάουσας.

Μετά από μια ιδέα και πρόταση του γιατρού ουρολόγου και δημοτικού συμβούλου Κώστα Ρίζου, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της ΚΕΠΑ και μέλος του “Μπούσουλα”, η αγωνία του Μικρούτσικου στο Νοσοκομείο για την εξεύρεση  αίματος – που εκφράζει όλους τους ασθενείς, αφού υπάρχει μεγάλη έλλειψη – βρήκε άμεση ανταπόκριση στις αρμόδιες μονάδες, με αποτέλεσμα να οργανωθεί η σημερινή εθελοντική αιμοδοσία στο Δημαρχείο της Βέροιας.

Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης είπαν στη Φαρέτρα:

Κώστας Ρίζος:

«Στα πλαίσια ενός αφιερώματος που ο αποφασίσαμε, το Μουσικό Σχήμα “Μπούσουλας”, για τον αγαπημένο μας συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, οργανώσαμε σήμερα μια κίνηση εθελοντικής αιμοδοσίας στο ισόγειο του Δημαρχείου Βέροιας.

Παράλληλα με την αιμοδοσία γίνεται και λήψη υλικού από εθελοντές δότες μυελού των οστών  από κλιμάκιο της Νάουσας.

Θα ολοκληρώσουμε το αφιέρωμα στο Μικρούτσικο το βράδυ, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με μία συναυλία, στην οποία συμμετέχουν εκτός από τον ‘Μπούσουλα’ ηθοποιοί από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, που θα διαβάσουν κείμενα στη διάρκεια της παράστασης.

Το κέρδος της διοργάνωσης της σημερινής εθελοντικής αιμοδοσίας είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα.»

Η Διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας στο Νοσοκομείο Βέροιας Ευαγγελία Μαγουλά:

«Προσκληθήκαμε από τον κ. Ρίζο να κάνουμε αυτήν την εκδήλωση σήμερα και ανταποκριθήκαμε άμεσα. Τον ευχαριστούμε, καθώς ευχαριστούμε και τους εθελοντές αιμοδότες.»

Η νοσηλεύτρια Χατζηστυλλή  Έλλη, υπεύθυνη Κέντρου Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου της Νάουσας:

«Βρισκόμαστε εδώ ως κλιμάκιο συνεργαζόμενο με το “Όραμα Ελπίδας” για να προωθήσουμε την ιδέα της δωρεάς του μυελού των οστών.

Ο μυελός των οστών μπορεί πια να μεταμοσχευθεί στο περιφερικό αίμα. Τα κύτταρα που χρειαζόμαστε στη μεταμόσχευση για προβλήματα αιματολογικά, όπως η λευχαιμία,  βρίσκονται στο περιφερικό αίμα και γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ εύκολο, με δωρητές που είναι σε ηλικία 18-45 χρονών, να προσέλθουν για τη δωρεά. Πολύ περισσότερο εύκολο είναι για όσους είναι ήδη εθελοντές δότες και έχουν τη σχετική κουλτούρα.

Μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με οποιοδήποτε κέντρο επικοινωνεί με το “Όραμα Ελπίδας”, λύνοντας κάθε μας απορία και, εφόσον είμαστε σύμφωνοι, να γίνουμε δωρητές.

Αν στη συνέχεια βρεθείτε συμβατοί με τον πάσχοντα και κληθείτε να δώσετε μυελό, θα ακολουθήσει πάλι μια διαδικασία εξετάσεων, γιατί μπορεί σήμερα να γραφτείτε δωρητές, αλλά να χρειαστεί να κληθείτε ως συμβατοί δότες μετά από δέκα χρόνια.

Θα σας ξανακαλέσουν, λοιπόν, τότε, θα γίνει καινούριος έλεγχος, και, εφόσον όλα είναι καλά με την υγεία του δότη, θα γίνει η μεταμόσχευση. Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε και να τονίσουμε ότι για τους δότες δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Οι διαδικασίες είναι τέτοιες που διασφαλίζουν απολύτως την υγεία του δότη. Εννοείται ότι ποτέ δεν θα κάναμε έναν υγιή άρρωστο, ώστε να θεραπεύσουμε έναν άλλο άρρωστο.

Είναι μια πράξη ιδιαίτερα σημαντική. Είναι μια πράξη αλληλεγγύης, που οδηγεί στο να μπορεί ο ελληνικός πληθυσμός να βρει μόσχευμα, γιατί τα συγκεκριμένα αντιγόνα είναι πιο εύκολο να βρεθούν σε όμοιους πληθυσμούς.

Σας περιμένουμε και στην αιμοδοσία της Νάουσας, αλλά και στη Βέροια υπάρχει συνεργαζόμενο μέλος, ο κ. Αντώνης Ιατρόπουλος που δουλεύει στην Αστυνομία, αλλά και αν μπείτε στην ιστοσελίδα του “Οραματος Ελπίδας” θα ενημερωθείτε για το έργο που επιτελούμε.»

Ο αστυνομικός της ομάδας «Δίας» της Βέροιας Αντώνης Ιατρόπουλος:

«Έχουμε ενεργοποιηθεί με πάθος σ’ αυτήν την αποστολή της δωρεάς, γράφοντας πολλούς εθελοντές και με μια ήδη σημαντική επιτυχία, να έχουμε βρει δότη για ένα 19χρονο παλικάρι. Με τη μεταμόσχευση όλα πήγαν καλά.

Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, για να σώσουμε έστω και μια ζωή.

Οι ασθενείς στα νοσοκομεία έχουν την ανάγκη να τους βοηθήσουμε είτε με αίμα είτε με αιμοπετάλια κι ακόμη περισσότερο προχωρώντας στη δωρεά του μυελού των οστών.»

far

Φωτογραφίες:  faretra.info

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ