Βέροια

Μ’ ένα πλούσιο μουσικό αφιέρωμα τίμησε ο «Μπούσουλας» τον Θάνο Μικρούτσικο

Δήμητρα Σμυρνή

«Ο μπούσουλας είναι που στρέφει το καράβι…» Νίκος Καββαδίας

Ο «Μπούσουλας», το μουσικό σχήμα της Βέροιας που πήρε το όνομά του από την αγάπη του για τον Θάνο Μικρούτσικο, χθες αφιέρωσε τη συναυλία του στον μεγάλο συνθέτη που έφυγε, τιμώντας την προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι.

Με ασφυκτικά γεμάτη τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ο «Μπούσουλας», σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, τον Εμπορικό Σύλλογο και το ΚΕΠ Υγείας, έστησε μια παράσταση που ανέδειξε μέσα από τη  μουσική αλλά και το λόγο  την προσωπικότητα του Μικρούτσικου.

Για τη  συναισθηματική σχέση του μουσικού σχήματος με τον συνθέτη μίλησε ο γιατρός, δημοτικός σύμβουλος, αντιπρόεδρος της ΚΕΠΑ και μέλος του «Μπούσουλα», Κώστας Ρίζος, αναφερόμενος και στην εθελοντική αιμοδοσία που οργάνωσε το πρωί της ίδιας μέρας το σχήμα, συνεργαζόμενο με τις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας, αφιερωμένη κι αυτή στον Θάνο Μικρούτσικο.

Προλογίζοντας ο συνθέτης και εικαστικός Κώστας Καλδάρας μίλησε για τη σχέση του με τον συνθέτη αλλά και για τον αγώνα που κάνουν οι έλληνες δημιουργοί για τα πνευματικά τους δικαιώματα, κλείνοντας με τη φράση « το τραγούδι είναι επανάσταση αισθήσεων, είναι έκρηξη αισθημάτων».

Με μια δεμένη ορχήστρα,  τραγούδια που αποδόθηκαν με πάθος από τους τραγουδιστές, κείμενα που φώτιζαν εξαιρετικά την προσωπικότητα του Μικρούτσικου αλλά και διαφάνειες να παρεμβαίνουν σαν πρόλογος και επίλογος στο όλο δρώμενο, όλα έδωσαν μια εικόνα σοβαρής και υπεύθυνης προετοιμασίας.

Με τους αδελφούς Μιχάλη και Κωστή Ρίζο στο τραγούδι, αλλά και στην κιθάρα και στο πιάνο αντίστοιχα, με την ροκ διάσταση που πάντα δίνει στα τραγούδια ο Μιχάλης, όντας σκηνικά εκρηκτικός, με τον Κωστή να είναι πιο κοντά στον κλασικό Μικρούτσικο, με τον Γιώργο Γελαράκη περισσότερο κοντά στη λαϊκή πλευρά του συνθέτη, και την Μάγδα Πένσου να ερμηνεύει με εντυπωσιακά θεατρικό τρόπο τα δυνατότερα τραγούδια του, η βραδιά απέσπασε το θερμό χειροκρότημα.

Καθοριστική η πινελιά που προστέθηκε με τα εύστοχα κείμενα που διάλεξε ο Κώστας Ρίζος, κείμενα που ολοκλήρωσαν την εικόνα του Μικρούτσικου όχι μόνο ως μουσικού αλλά και ως πνευματικού ανθρώπου. Αποδόθηκαν από ηθοποιούς του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας με καλλιτεχνική ευαισθησία, φορτίζοντας συγκινησιακά τη βραδιά και ολοκληρώνοντας την εικόνα της.

Φωτογραφίες: faretra.info

Συντελεστές της μουσικής παράστασης

Μιχάλης Ρίζος: τραγούδι και κιθάρα
Κωστής Ρίζος: πιάνο και Keyboards
Γιώργος Αθανασιάδης: ηλεκτρικό μπάσο
Παναγιώτης Θεοδωρίδης: μπουζούκι  και κιθάρες
Χρήστος Δαμιανίδης: ηλεκτρική κιθάρα
Γιάννης Γεωργουδάκης: κλασική κιθάρα
Κώστας Ρίζος: τύμπανα και φυσαρμόνικα

Φιλική συμμετοχή: Μάγδα Πένσου και Γιώργος Γελαράκης στο τραγούδι, Λάζαρος Μπίντσης στο σαξόφωνο

Στην αφήγηση των κειμένων ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας:

Κωνσταντίνος Λιάρος, Γιώργος Χριστοφορίδης, Κωνσταντίνος Ζήνδρος, Τάσος Κουτζάμπασης, Γιάννης Παπαγεωργόπουλος.