Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Απ’ το σκοτάδι στο φως”. Ένα μουσικό δρώμενο υψηλής ποιότητας από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

Ένα μουσικό δρώμενο υψηλής ποιότητας, πρωτότυπο και υποβλητικό, στήθηκε από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας, με έμπνευση και πολλή δουλειά, σε έξοχη συνεργασία  των μαθητών με τους καθηγητές τους.

Η παράσταση δόθηκε αυτήν τη φορά στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας, μετά από την καλοκαιρινή παράσταση του Σχολείου στο Πάρκο των Αγίων Αναργύρων, ενταγμένη τότε στα πλαίσια των εκδηλώσεων της «Εύηχης Πόλης».

Προκαλώντας η καλοκαιρινή παράσταση τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους την παρακολούθησαν, αποφασίστηκε να ξαναπαιχτεί σε κλειστό χώρο, που θα την αναδείκνυε με άλλες συνθήκες ήχου και φωτισμού.

Προλογίζοντας ο Διευθυντής του Σχολείου Γιάννης Γεωργουδάκης, με παρόντες τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, την Αντιδήμαρχο Παιδείας Συρμούλα Τζήμα, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Αλέξανδρο Τσαχουρίδη και τον Αντιπρόεδρο της ΚΕΠΑ Κώστα Ρίζο, μίλησε για την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης παράστασης και ως προς τη σύλληψή της από τους δημιουργούς της αλλά και για την πραγμάτωσή της, που χρειάστηκε πάνω από 100 ώρες πρόβας.

Και το αποτέλεσμα μιας τέτοιας δουλειάς ήταν πραγματικά εντυπωσιακό, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος ανεβάσματός της ήταν ιδανικός, για να τονιστούν λεπτομέρειες που μοιραία χάνονται σε χώρους ανοιχτούς.

Με τίτλο «Απ’ το σκοτάδι στο φως», το μουσικό δρώμενο φιλοδόξησε ν’ αγκαλιάσει πλήθος ηχοχρωμάτων συνδέοντάς τα σ’ ένα σύνολο, όπου οι συμβολισμοί του ευδιάκριτοι και μουσικά και θεατρικά οδήγησαν στη σύγκρουση των αντιθέτων και την αιώνια αλληλουχία τους.

Σκοτάδι και φως. Τέλος και αρχή και πάλι τέλος και πάλι αρχή… Άνθρωπος και σύμπαν. Γέννηση, ωριμότητα, δημιουργία, θάνατος, αναγέννηση…

Όσο σύνθετες είναι αυτές οι έννοιες που καθορίζουν την ουσία της ύπαρξης, άλλο τόσο είναι απλές και αποδεκτές. Το να  γίνει όμως όλος αυτός ο φιλοσοφικός στοχασμός ένα δρώμενο, που να αποδίδεται μάλιστα από μαθητές, δεν είναι καθόλου εύκολο. Είναι άκρως τολμηρό και δύσκολο.

Η Εύα Δημοκωστούλα που διηύθυνε το σύνολο και είχε την ευθύνη του δρώμενου με τους συναδέλφους της Γιώργο Γούσιο και Έλσα Ιωαννίδου, και το τόλμησε και το πέτυχε, έχοντας μάλιστα στενή συνεργασία με τα ίδια τα παιδιά όχι σαν απλούς εκτελεστές αλλά σαν συνδημιουργούς.

Ξεκινώντας από μια εντυπωσιακή σουίτα που υποδήλωνε το χάος, η γέννηση, η παιδική ηλικία, η εφηβεία, τα όνειρα, η ενηλικίωση, ο έρωτας, η δημιουργία, η αποδόμηση, το τέλος, που θα ξαναγίνει αρχή, έγιναν ένας μικρός ηχητικός γαλαξίας, όπου μπορούσαν να σμίξουν κομμάτια του Θανάση Παπακωνσταντίνου με κομμάτια  παραδοσιακά της Λέρου ή του Astor Piazzolla, για να περάσουν σ’ ένα Marche, με  μικρή υπόμνηση του Ποντιακού Ελληνισμού και τελικά σ’ έναν αυτοσχεδιασμό, οδηγώντας στην αναγέννηση.

Εξαιρετική η μαέστρος της ορχήστρας -που δεν ανήκει πλέον στο σχολείο- ταυτίστηκε κυριολεκτικά με τη μουσική δράση, εξαιρετικά όλα τα παιδιά, είτε συμμετείχαν στην ορχήστρα, είτε τραγούδησαν στη χορωδία, είτε πήραν μέρος στη θεατρική διάσταση του δρώμενου.

Και το πιο αξιοσημείωτο, πέρα από την επιτυχία ενός έργου ολοκληρωμένου και πρωτότυπου όπως αυτό, ήταν οι γεμάτες συγκίνηση καταθέσεις παιδιών στο τέλος της παράστασης.

Αν και περυσινοί κάποιοι μαθητές, ήρθαν και φέτος να συνεργαστούν με τους τρεις καθηγητές τους, ενωμένοι στη μαγεία ενός έργου που τους έδεσε για πάντα.

Αν αυτό δεν λέγεται Παιδεία, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους… Τυχερά τα σχολεία που πέτυχαν αυτή τη μαγική σχέση ανάμεσα σε δασκάλους και μαθητές.

Φωτογραφίες: faretra.info

Συντελεστές της παράστασης

 Ορχήστρα

Βιολιά: Κατερίνα Τσιρώνη, Εύα Δημοκωστούλα
Βιολοντσέλο: Έλσα Ιωαννίδου
Φλάουτο: Σπύρος Καλαντζόπουλος
Κλαρινέτο: Μαριάννα Δαλιγκάρου
Καβάλ: Αλέξανδρος Τσάνης
Σαξόφωνο: Δημήτρης Γκατζής, Θωμάς Μπουκτσής, Τάσος Σαρήογλου
Τρομπέτα: Βασίλης Λιολιόπουλος
Αλτικόρνο: Δημήτρης Παπάζογλου
Κρουστά: Άγγελος Χαραλαμπίδης
Πιάνο: Αναστάσης Κετίκογλου, Τάσος Σαρήογλου
Synthesizer, Ακορντεόν: Τάσος Σαρήογλου
Κιθάρα: Γιώργος Γούσιος, Αργύρης Δημόπουλος, Γιάννης Μαντρατζής, Αγνή Πελεκίδου
Γιουκαλίλι: Αλίκη Παπαγιάννη
Ηλεκτρική κιθάρα: Εύα Χατζίδου
Ποντιακή λύρα: Θωμάς Μπουκτσής
Νταούλι: Αλέξανδρος Τσάνης

Χορωδία

Νάγια Γεωργίου, Αργύρης Δημόπουλος, Σπύρος Καλαντζόπουλος, Αναστάσης Κετίκογλου, Δημήτρης Δημάκας, Μαρίνα Ντούφα, Αλίκη Παπαγιάννη, Τάσος Σαρήογλου, Βασιλική Τζιτζή, Εύα Χατζίδου, Αγνή Πελεκίδου, Ευδοκία Μακρίδου.

Αφίσα: Αναστάσης Κετίκογλου
Διεύθυνση συνόλου: Εύα Δημοκωστούλα

Υπεύθυνοι καθηγητές: Εύα Δημοκωστούλα, Γιώργος Γούσιος, Έλσα Ιωαννίδου

banner-article

Ροη ειδήσεων