Βέροια

Η ψυχή της Ηπείρου στη Βέροια – Πετρολούκας Χαλκιάς και Βασίλης Κώστας

Πετρολούκας Χαλκιάς | Βασίλης Κώστας

Η Ψυχή της Ηπείρου στις 10/02 στη Βέροια!
Διοργάνωση : KEΠΑ Δήμου Βέροιας _ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΝ ΑRTWAY

Την εκδήλωση υποστηρίζουν το Τμήμα Λαογραφίας ΚΕΠΑ & Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας .

Δευτέρα 10/2, 8.00μ.μ. – Χώρος Τεχνών Βέροιας

Μετά από μια ιδιαιτέρως επιτυχημένη περιοδεία στην Αμερική, οι δύο σπουδαίες προσωπικότητες της παραδοσιακής μας μουσικής, ο ζωντανός θρύλος Πετρολούκας Χαλκιάς και ο βιρτουόζος λαουτίστας Vasilis Kostas, επιστρέφουν στην Ελλάδα για να ταξιδέψουν την Ψυχή της Ηπείρου, το καινούριο τους album “The Soul of Epirus”, που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο, στον τόπο γέννησής του!

Η μουσική της Ηπείρου είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός ανυπολόγιστης αξίας. Η συγκεκριμένη μουσική παράδοση έχει χαρακτηριστεί από τους New York Times ως “The world’s most beguiling folk music”. Μέσα από το τεράστιο και ποικίλο ρεπερτόριό της εκφράζει τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης του λαού, αποδίδει φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή ή που ζουν στην ξενιτιά, αλλά και ταυτόχρονα γιορτάζει την ίδια τη ζωή και τη φύση.

Σ’ αυτή την παράσταση, το επίκεντρο είναι ένας καινούργιος διάλογος μεταξύ του κλαρίνου και του λαούτου, μέσα από τον οποίο μεταφράζεται η μουσική της Ηπείρου. Μια δημιουργική προσέγγιση πάνω στα ορχηστρικά κομμάτια και στον τρόπο παιξίματος που καθιέρωσε τη δεκαετία 1920-30 ο Ηπειρώτης κλαρινίστας Κίτσος Χαρισιάδης. Ακόμη, δημιούργησε μία μοναδική και παράλληλα πολύπλοκη μουσική γλώσσα πάνω στο ρεπερτόριο της Ηπείρου. Τη συγκεκριμένη γλώσσα διατήρησε και εξέλιξε περαιτέρω όλα τα χρόνια της ζωής του ο Πετρολούκας Χαλκιάς και αυτή η φιλοσοφία παιξίματος, ύστερα από μελέτη χρόνων, προσαρμόστηκε από το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά στο λαούτο του Βασίλη Κώστα.

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας