Βέροια Ρεπορτάζ

Σωματεία Συνταξιούχων Βέροιας:  “Δώστε πίσω τα κλεμμένα  – Όχι σε νόμο τύπου Πινοσέτ  για το Ασφαλιστικό”

Συγκέντρωση  διαμαρτυρίας αλλά και διεκδίκησης συνταξιούχων πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βέροια,  ύστερα από κάλεσμα των σωματείων τους.

Στους συγκεντρωμένους απηύθυναν  χαιρετισμό ο Πρόεδρος των Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Δημήτρης Θέμελης, το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Παναγιώτης Χατζησάββας, εκ μέρους της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών, ενώ σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βέροιας  διάβασε το μέλος του ΔΣ Μίνα Λιμνίδου.

Κύρια ομιλήτρια στη Συγκέντρωση η Βασιλική Αθανασιάδου, Πρόεδρος  του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας.

Οι ομιλητές απαίτησαν την επιστροφή  όλων των χρημάτων  από τις περικοπές των συντάξεων, την αποκατάσταση τους, όπως ήταν πριν τα μνημόνια, ταυτόχρονα με τους μισθούς, καθώς και να μην περάσει ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό που, είναι έτοιμη να φέρει στη Βουλή η Κυβέρνηση. Αυτό στην ουσία θα σημάνει τη διάλυση όσων απέμειναν από ασφαλιστικό σύστημα την περίοδο των Μνημονίων.

Μεταξύ των άλλων  η ομιλήτρια στάθηκε στο νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το «Νέο Ασφαλιστικό», με τους λεγόμενους τρεις πυλώνες ασφάλισης,  που όπως είπε χαρακτηριστικά δεν είναι κάτι το καινούργιο. «Είναι  όμοιος με αυτόν που εφάρμοσε ο δικτάτορας  Πινοσέτ στην αιματοβαμμένη Χιλή, είναι στην ουσία ίδιος με αυτόν που προσπάθησε να περάσει το ΠΑΣΟΚ –ο λεγόμενος νόμος Γιαννίτση-  αλλά δεν τα κατάφερε  λόγω των ισχυρών αντιδράσεων εκ μέρους των εργαζομένων.»

Επίσης, η ομιλήτρια εξήγησε το ρόλο που πρόκειται να  παίξουν στο  «Νέο Ασφαλιστικό»   οι ιδιωτικές εταιρίες, που θα βλέπουν τους εργαζόμενους σαν πελάτες.

Τέλος  η Βασιλική Αθανασιάδου κατέθεσε τα αιτήματα των συνταξιούχων για να κλείσει λέγοντας: «Συνεχίζουμε τη μάχη. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, είναι η κάθοδός  μας  στην Αθήνα, στο μεγάλο πανσυνταξιουχικό  συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκέμβρη. Να είμαστε όλοι εκεί.»

Τα αιτήματα των συνταξιούχων όπως κατατέθηκαν στη συγκέντρωση είναι:

Διεκδικούμε:

  • Κατάργηση του νόμου  Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

  • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να οριστεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ, από τα 360 που είναι σήμερα.

  • Όχι στη μείωση του αφορολόγητου και στην περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας.

  • Άμεση απόδοση των Δώρων.

  • Να αποδοθεί σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ με βάση τα χρόνια που έχουν πληρώσει, και όχι να οδηγούνται στο σφαγείο των 360 ευρώ.

  • Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση – απαγόρευση κάθε εμπορευματοποίησης.

  • Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό – αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.

  • Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, όσα ακόμα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες – επικουρικές συντάξεις. Να εφαρμοστούν τώρα όλες οι δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν επιστροφές σε όλους τους συνταξιούχους.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας