Βέροια Ρεπορτάζ

Εκδήλωση φόρος τιμής στους αγώνες του λαού κατά του Ναζισμού από την ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ στη Βέροια

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αλλά και την απελευθέρωση της Βέροιας από τον ΕΛΑΣ, η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ διοργάνωσε σε συνεργασία με την ΤΟ του ΚΚΕ εκδήλωση μνήμης και τιμής σήμερα στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Πλατεία Ελιάς της Βέροιας, με φωτογραφικό υλικό και ομιλίες.

Οι ομιλητές έδειξαν το πρόσωπο του Ναζισμού, που και στις μέρες μας βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσει, τονίζοντας το μέγεθος της ιστορικής αλήθειας, που πάντα γινόταν προσπάθεια να παραχαραχτεί, αλλά ειδικά σήμερα οι προσπάθειες παραχάραξής της είναι όσο ποτέ συντονισμένες.

Εκ μέρους της ΤΟ του ΚΚΕ μίλησε ο Νίκος Μαργαρίτης τονίζοντας πως η πάλη του ελληνικού λαού κατά του Ναζισμού δίνει στις μέρες μας όσο ποτέ την ευκαιρία να κατανοήσει ο λαός την προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας και χειραγώγησής του.

Με το πρόσχημα της « εθνικής ενότητας», που προβάλλουν οι αστικές δυνάμεις, ο επιδιωκόμενος στόχος είναι εκείνος που οδηγεί στη συντριβή των λαϊκών δικαιωμάτων σε όφελος του κεφαλαίου.

Όσο για τους συμμάχους μας, τους εγγυητές της ειρήνης, ΗΠΑ και ΕΕ, αποδείχτηκε μέσα από τα δραματικά γεγονότα της Συρίας πόσο μπορούν να εγγυηθούν τη δική μας ειρήνη και ακεραιότητα.

Ο λαός είναι εκείνος που πρέπει να προστατέψει μόνος του το δίκιο του κατέληξε ο ομιλητής.

Εκπροσωπώντας την ΠΕΑΕΑ-ΔΣ ο Μπάμπης Λαζαρίδης μίλησε με εμφανή συγκίνηση για τους αγώνες του λαού που ξεκίνησαν με το έπος του ’40, για να κορυφωθούν αργότερα με στόχο το όραμα ενός καλύτερου κόσμου.

Καταθέτοντας ιστορικά στοιχεία που έδειχναν την εκ διαμέτρου αντίθετη στάση των λαϊκών αγωνιστών μ’ αυτήν του Παλατιού και της Αστικής Τάξης, περιέγραψε το βαθύ χάσμα που χώριζε τις δύο ιδεολογίες, οδηγώντας τελικά τους νικητές στη θέση του ηττημένου.

Περιγράφοντας όχι μόνο τις θυσίες του ελληνικού λαού κατά του Φασισμού αλλά και κείνες της Σοβιετικής Ένωσης, που ανέτρεψε με την είσοδό της το στόχο των Γερμανών να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη, επικεντρώθηκε ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην απελευθέρωση της Βέροιας από τους Γερμανούς.

Τα στρατεύματα του ΕΛΑΣ περικύκλωσαν στις 27 Οκτωβρίου την πόλη και μπήκαν στη Βέροια θριαμβευτικά στις 29, με πλήθος κόσμου να υποδέχεται τους ελευθερωτές. Φυσικά τονίστηκε πως μια τέτοια ημερομηνία δεν γιορτάζεται επίσημα από το ελληνικό κράτος για ευνόητους λόγους.

Η εκδήλωση έκλεισε με το «Πένθιμο Εμβατήριο» και τον Εθνικό Ύμνο.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας