Εκδηλώσεις

Νάουσα: Αστέρια και Άνθρωποι στη Νέα Χιλιετία – Ξεκινά ο κύκλος ομιλιών για 20η χρονιά  

Συνεχίζεται για εικοστή χρονιά η επιτυχημένη σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου – παράρτημα Νάουσας.

Η εναρκτήρια ομιλία με τίτλο «Όταν οι εκκλησίες ήταν οι Silicon Valleys της εποχής. Οι περιπτώσεις της ουράνιας σφαίρας του Βεστερός και του γνώμονα των Παρισίων.» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 20:00 στην αίθουσα ομιλιών του Πολυχώρου Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» (Βέτλανς).

Ομιλητής θα είναι ο αστρονόμος-αστροφυσικός κ. Χαρίτων Τομπουλίδης.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Δύο αστρονομικά όργανα, μια ουράνια σφαίρα και ένας γνώμονας, μέσα σε ναούς. Η πρώτη στον καθεδρικό ναό της σουηδικής πόλης του Βεστερός και ο δεύτερος στην εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου στο Παρίσι. Περίοδος κατασκευής και εγκατάστασης: 17ος και 18ος αιώνας. Σκοπός: Για την ουράνια σφαίρα, η ενημέρωση του κόσμου. Για τον γνώμονα η ενημέρωση των ιερέων. Η ουράνια σφαίρα ενημέρωνε τον κόσμο για το τι υπάρχει στον ουράνιο θόλο και ο γνώμονας ενημέρωνε τους ιερείς πότε θα γιορτάσουν το Πάσχα. Στόχος: Να εξαπλωθεί η γνώση πέρα από τους ναούς και τα μοναστήρια και κυρίως πέρα από το ιερατείο του Πάπα. Ο απώτερος σκοπός επετεύχθει, καθ’ ότι στην πόλη του Βεστερός ιδρύθηκε το πρώτο Γυμνάσιο της Σουηδίας το 1623 και το πρώτο σχολείο για γυναίκες το 1632 και ο δεύτερος, έσωσε την εκκλησία του Αγίου Σουλπικίου από την καταστροφή της στη Γαλλική επανάσταση το 1789, καθ’ ότι ο ναός χρησίμευε και για επιστημονική και κοσμική χρήση και όχι μόνο θρησκευτική. Πρωταγωνιστές: Οι πεφωτισμένοι ιερείς της εποχής εκείνης της Μεταρρύθμισης, που έκαναν το χώρο γύρω από τους ναούς τους, τη Silicon Valley της εποχής εκείνης. Ήταν τότε, που η γνώση αποκτιούνταν με παρατηρήσεις και όχι Βούλες από τον Πάπα. Ήταν τότε, που η αστρονομία παρέμενε κύριο μάθημα στην εκπαίδευση των πανεπιστημίων και εμπλουτίζονταν με νέες παρατηρήσεις και γνώσεις.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας