Βέροια Πολιτισμός

Κωνσταντίνος Αρώνης: “Γιατί κανείς να ζωγραφίσει;”

Λέμε ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις.

Η αλήθεια είναι πως μπορεί να είναι πολύ περισσότερες.

Όλοι θέλουμε να εκφραζόμαστε και να επικοινωνούμε μεταξύ μας.

Ο λόγος είναι το μέσον. Οι συνήθεις μορφές λόγου είναι

ο προφορικός, ο γραπτός, η γλώσσα του σώματος και η απεικόνιση. Όλες έχουν την δυναμική τους, όμως αν κάποιος τις συγκρίνει με βάση τον απόηχο σε βάθος χρόνου, σαφώς ο γραπτός λόγος και η απεικόνιση δίνουν την ευκαιρία σε ό,τι είναι αξιόλογο να διασωθεί μακρόχρονα. Αν τώρα τα συγκρίνει μεταξύ τους, ένα βιβλίο βρίσκεται φυλαγμένο σε μια βιβλιοθήκη και το ξαναδιαβάζουμε αν και όποτε το χρειαστούμε, ενώ ένα έργο τέχνης βρίσκεται καθημερινά μπροστά μας, κάπου μέσα στον χώρο μας και μας επηρεάζει, μας διαμορφώνει, ζούμε και μεγαλώνουμε μαζί του. Νομίζω ότι είναι προφανές.

Ένα ζωγραφικό έργο δεν προσφέρει μόνο την δημιουργική ικανοποίηση σ’ αυτόν που το φτιάχνει.

Είναι και μια ευκαιρία που του δίνει να μιλήσει, να εκφραστεί.

Να διατυπώσει τις απόψεις του, να αποτυπώσει τις αγωνίες του, να απεικονίσει τον δικό του παράδεισο και μ’ αυτόν τον τρόπο να καλέσει το κοινό σε ένα διάλογο. Όπως όταν θέτει κάποιος σε μια παρέα την πρώτη προσωπική του τοποθέτηση. Μετά στα σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες και κάπως έτσι ανοίγει ένας δημιουργικός διάλογος, σαν κι αυτούς από τους οποίους ως γνωστόν έχουν προκύψει τα μεγαλύτερα κινήματα και ρεύματα της τέχνης, της φιλοσοφίας ή της πολιτικής.

img-3Γι’ αυτό λοιπόν αξίζει.

Οι μεγάλοι να ζωγραφίσουν για τους ίδιους. Έχοντας αποκτήσει έναν βιωματικό πλούτο ζωής, έχουν πλέον τη γνώση και τη δυνατότητα να αποκαλύψουν στους μικρότερους τα μυστικά. Έχουν την δυνατότητα να διαφύγουν πνευματικά σε ονειρικά περιβάλλοντα που οι ίδιοι τους δημιουργούν και προτείνουν.

Οι μικροί πρέπει να μάθουν. Όπως μαθαίνουν ξένες γλώσσες. Μόνο που η γλώσσα της ζωγραφικής είναι παγκόσμια, την καταλαβαίνουν σ’ ολόκληρη τη γη. Και με τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής επικοινωνίας τα πνευματικά σύνορα ανάμεσα στους λαούς καταργούνται.
Και το πιο σημαντικό.
Η αμεσότητα της μεταφοράς του μηνύματος.
Μέσα σε λίγες ώρες, μπορεί κανείς να μεταφέρει την εικόνα του σε όλον τον πλανήτη. Πράγμα που καθιστά την ζωγραφική ένα υπερδυναμικό εργαλείο.

Γι’ αυτό και για άλλα πολλά που αξίζει να κουβεντιάσουμε, όμως από κοντά,

ελάτε να ζωγραφίσουμε, κι εσείς και τα παιδιά σας γιατί η ζωγραφική μάς κάνει πιο δυνατούς, μας κάνει καλύτερους.

Κωνσταντίνος Αρώνης

Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 2019.

Σημείωση Φαρέτρας: Σχετικά με τα τμήματα προετοιμασίας του Κωνσταντίνου Αρώνη σε Βέροια και Θεσσαλονίκη, για τις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών και τις Αρχιτεκτονικές Σχολές, μπορείτε να ενημερωθείτε ΕΔΩ

Φωτογραφία από την έκθεση του εργαστηρίου μας στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο 2019
Φωτογραφία από την έκθεση του εργαστηρίου μας στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο 2019

Ακολουθούν φωτογραφίες με έργα μελών του εργαστηρίου από τις εκθέσεις ακουαρέλας και ακρυλικών στην γκαλερί μπαρ ΚΙΒΩΤΟΣ στη Βέροια, τον Δεκέμβριο του 2018

banner-article

Ροη ειδήσεων