Περιβάλλον Τοπικά

Η ΕΦΑ Ημαθίας για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019 είναι η παγκόσμια ημέρα της προστασίας των ζώων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας προσφέρει στα σχολεία μας τα εκπαιδευτικά της προγράμματα με πρωταγωνιστές τα ζώα. Θα μιλήσουμε, θα μάθουμε και θα παίξουμε με ιστορίες από τον Αίσωπο, με τα αγαπημένα ζώα των θεών, με ζώα που μιλούν ανθρώπινα και ανθρώπους που μεταμορφώνονται σε ζώα, πραγματικά και φανταστικά ζώα που βρήκαν την θέση τους στις προθήκες των μουσείων μας ή απεικονίζονται στα μνημεία μας.

Οι κύκλοι των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων για την φετινή σχολική περίοδο (2019-2020) είναι αφιερωμένοι στα ζώα και τη φιλοζωία. Ως υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που προστατεύει και αναδεικνύει τα αρχαία μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, επιθυμία μας είναι να προβάλλουμε και μία άλλη διάσταση του έργου της προστασίας: τα μνημεία μας, ως εμβληματικά σημεία προστασίας και φροντίδας, γίνονται το καταφύγιο και το σημείο αναφοράς της αγάπης για τα ζώα και της φιλοζωικής δραστηριότητας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, από πολύ νωρίς, εφάρμοσε μέτρα για την προστασία της άγριας πανίδας, καταργώντας οριστικά την χρήση ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της αρμοδιότητάς της και φυτεύοντας χιλιάδες δέντρα και θάμνους που συμβάλλουν μεταξύ άλλων και στην επιβίωση και διαβίωση άγριων πουλιών και ζώων. Το Νεκροταφείο των Τύμβων, στον Αρχαιολογικό Χώρο των Αιγών, από την στιγμή της ολοκλήρωσης των έργων της προστασίας και της ανάδειξής του με την δημιουργία του προστατευόμενου αρχαιολογικού πάρκου έκτασης 550 στρεμμάτων, αλλά και ο περιβάλλων χώρος του νέου Μουσείου των Αιγών, έκτασης 140 στρεμμάτων πραγματικά καταφύγια  άγριας ζωής.

Τα αδέσποτα που εγκαταλείφτηκαν και δυστυχώς συνεχίζουν να εγκαταλείπονται στους αρχαιολογικούς μας χώρους λαμβάνουν πρώτες βοήθειες, ιατρική φροντίδα,  καθημερινό φαγητό ακόμη και το σπιτάκι τους.

Τα αδέσποτα ζώα κινδυνεύουν περισσότερο μέσα στις πόλεις. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας πραγματοποίησε τον Μάιο την δράση «Σπίτι, σπιτάκι μου και γατοσπιτάκι μου», εγκαθιστώντας σπιτάκια σε μεγάλα και εμβληματικά μνημεία της Βέροιας (Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, Αρχαιολογικός Χώρος Αγ. Παταπίου, Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό) και των Αιγών, και παρέχοντας τροφή και νερό στα πιο αδύναμα αδέσποτα ζώα μας, τις γάτες.

banner-article

Ροη ειδήσεων